Σε καθεστώς έντονου προβληματισμού και αντιδράσεων βρίσκεται το Κέντρο Υγείας Φαρσάλων μετά τη μεταστέγασή του λόγω των εργασιών ενεργειακής αναβάθμισης, με εργαζόμενους και φορείς να κάνουν λόγο για σοβαρά ζητήματα λειτουργίας, ασφάλειας και έλλειψης επίσημου σχεδιασμού.
Το τελευταίο διάστημα στα Φάρσαλα έχει διαμορφωθεί μια ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση γύρω από τη λειτουργία του Κέντρου Υγείας, λόγω των εργασιών ενεργειακής αναβάθμισης και της προσωρινής μεταστέγασής του.
Η αλλαγή αυτή έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό τόσο στους εργαζόμενους όσο και στους πολίτες της περιοχής, καθώς η παροχή υπηρεσιών υγείας έχει μεταφερθεί σε έναν προσωρινό και περιορισμένων δυνατοτήτων χώρο, με αποτέλεσμα να εγείρονται ζητήματα λειτουργικότητας, ασφάλειας και επάρκειας των υποδομών.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, τη Μεγάλη Δευτέρα στον χώρο του ΚΑΠΗ του Δήμου Φαρσάλων πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση εκπροσώπων φορέων, συλλόγων και πολιτών, με αντικείμενο την ενημέρωση για την παρούσα κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.
Την ενημέρωση πραγματοποίησε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Γεώργιος Μπρισίμης.

Ο κ. Μπρισίμης στην ομιλία του τόνισε τα εξής:
Καλή Μεγάλη Εβδομάδα σε όλους και καλή Ανάσταση να έχουμε.
Η Υγειονομική Εβδομάδα των Παθών για τους πολίτες των Φαρσάλων, δυστυχώς, ξεκίνησε ήδη από χθες.
Από χθες το απόγευμα το Κέντρο Υγείας Φαρσάλων ουσιαστικά έπαψε να λειτουργεί στον φυσικό του χώρο και έχει μεταστεγαστεί προσωρινά σε έναν νέο χώρο, στην πρώην τράπεζα Eurobank.
Θέλω να ενημερώσω υπεύθυνα τους πολίτες για το τι συμβαίνει, γιατί αυτό δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους, αλλά ολόκληρη την κοινωνία των Φαρσάλων. Εμείς είμαστε εδώ για να προσφέρουμε υπηρεσίες υγείας και οφείλουμε να υπάρχει πλήρης εικόνα προς όλους.

Από τον Ιούλιο του περασμένου έτους ξεκίνησε η ενεργειακή αναβάθμιση του Κέντρου Υγείας Φαρσάλων. Από τότε μέχρι και σήμερα, για περίπου εννέα μήνες, το Κέντρο Υγείας λειτουργούσε κανονικά στο μεγαλύτερο μέρος του, με όλες τις βασικές υπηρεσίες: ιατρεία, μικροβιολογικό, ακτινολογικό και πρώτες βοήθειες να συνεχίζουν να εξυπηρετούν τους πολίτες.
Το μοντέλο αυτό είναι το σύνηθες σε τέτοιου είδους έργα σε όλη τη χώρα: γίνεται τμηματική λειτουργία των κτιρίων και σταδιακή αναβάθμιση, ώστε να μην διακόπτεται η παροχή υπηρεσιών υγείας. Αυτό συνέβη και σε άλλα κέντρα υγείας της περιοχής και της Θεσσαλίας.
Ωστόσο, στη δική μας περίπτωση, ενώ αρχικά υπήρχε ο σχεδιασμός να συνεχίσουμε με μεταφορά στο μπροστινό τμήμα του κτιρίου, ξαφνικά μας ανακοινώθηκε ότι πρέπει να εκκενώσουμε πλήρως τον χώρο. Η αιτιολογία ήταν ότι ο εργολάβος χρειάζεται ολόκληρο το κτίριο για να ολοκληρώσει το έργο.
Από εκεί και πέρα ξεκίνησε μια διαδικασία συνεχών προφορικών οδηγιών, χωρίς ποτέ να μας δοθεί επίσημη, γραπτή εντολή που να καθορίζει με σαφήνεια τη μετακίνηση και τις ευθύνες.
Όλα έγιναν προφορικά, γεγονός που δημιουργεί σοβαρά ζητήματα ευθύνης και ασφάλειας.
Στο μεταξύ, επιχειρήθηκε να βρεθεί λύση για προσωρινή στέγαση. Προτάθηκε ακόμη και χώρος που θα παραχωρούσε ο Δήμος, όμως αυτό δεν προχώρησε. Τελικά καταλήξαμε σε έναν ιδιωτικό χώρο, ο οποίος μισθώθηκε από τον εργολάβο του έργου, χωρίς να υπάρχει ξεκάθαρη θεσμική ανάληψη ευθύνης από δημόσιο φορέα.
Αυτό δημιουργεί μια ιδιαίτερα προβληματική κατάσταση: δημόσια υπηρεσία υγείας να λειτουργεί σε χώρο που έχει μισθώσει ιδιώτης, χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί ή γνωστοποιηθεί όλα τα απαραίτητα πιστοποιητικά ασφάλειας και λειτουργίας.
Ο χώρος στον οποίο μεταφερθήκαμε είναι εξαιρετικά περιορισμένος. Υπάρχουν μόνο δύο γραφεία για ιατρική χρήση, δεν υπάρχει επαρκής υποδομή για εξέταση ασθενών, ενώ ακόμη και βασικές λειτουργικές ανάγκες, όπως οι χώροι υγιεινής, είναι ανεπαρκείς.
Το τμήμα πρώτων βοηθειών λειτουργεί υποτυπωδώς, χωρίς την κατάλληλη διαμόρφωση και χωρίς την αναγκαία υποδομή, όπως χώρους παρακολούθησης ή υποστήριξης ασθενών. Σε περίπτωση διακοπής ρεύματος, μάλιστα, δεν είναι απολύτως διασφαλισμένη η επάρκεια λειτουργίας, αν δεν υπάρξει γεννήτρια.
Παράλληλα, σημαντικές υπηρεσίες όπως το παιδιατρικό, το μικροβιολογικό, το ακτινολογικό και άλλες διοικητικές λειτουργίες έχουν ανασταλεί ή μεταφερθεί πρόχειρα, χωρίς να υπάρχει σαφής οργανωτικός σχεδιασμός.
Ακόμη και το αρχείο του Κέντρου Υγείας έχει μεταφερθεί προσωρινά σε αποθήκη, γεγονός που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα πρόσβασης και λειτουργίας.
Το αποτέλεσμα είναι ότι σήμερα δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για το πού και πώς εξυπηρετούνται οι πολίτες, ούτε υπάρχει επίσημο και δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα για την επιστροφή στο κτίριο.
Επιπλέον, δεν έχει δοθεί καμία σαφής απάντηση για τα μέτρα ασφάλειας, ούτε έχουν αναληφθεί με επίσημο τρόπο οι ευθύνες από τους αρμόδιους φορείς. Αυτό σημαίνει ότι εργαζόμενοι και πολίτες βρίσκονται σε μια κατάσταση αβεβαιότητας και πιθανής έκθεσης σε κινδύνους, χωρίς να υπάρχει ξεκάθαρο πλαίσιο προστασίας.
Θέλω να τονίσω ότι οι εργαζόμενοι έχουν σηκώσει ένα τεράστιο βάρος όλο αυτό το διάστημα, με υπερπροσπάθεια και αίσθημα ευθύνης, σε συνθήκες πίεσης και ανασφάλειας.
Η δική μας θέση δεν είναι αντιπολιτευτική ούτε συγκρουσιακή. Είναι καθαρά θέση ενημέρωσης και ανάδειξης ενός προβλήματος δημόσιας υγείας που αφορά ολόκληρη την περιοχή.
Από εδώ και πέρα, το βασικό ζητούμενο είναι ένα: να διασφαλιστούν πλήρως τα μέτρα ασφάλειας, να υπάρξει επίσημη ανάληψη ευθύνης από τον αρμόδιο δημόσιο φορέα και να υπάρχει ξεκάθαρο σχέδιο και χρονοδιάγραμμα για την επιστροφή του Κέντρου Υγείας στον φυσικό του χώρο.
Γιατί η υγεία των πολιτών δεν μπορεί να λειτουργεί με προφορικές εντολές, πρόχειρες λύσεις και ασαφείς ευθύνες.
Σας ευχαριστώ.
Στη συνάντηση παρευρέθηκαν η Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού κ. Νατάσα Αδαμοπούλου, ο επικεφαλής της ΛΑ.ΣΥ. Φαρσάλων κ. Αποστόλης Αναγνώστου, η γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου κ. Σωτηρία Παπαποστόλου, η πρόεδρος των Συνταξιούχων ΙΚΑ κ. Ελένη Στράτου, καθώς και πολίτες της περιοχής.
Μετά από εκτενή συζήτηση και ανάλυση των δεδομένων, αποφασίστηκε να υπάρξει ενημέρωση όλων των συλλόγων μέσω συντονισμένων ενεργειών, ενώ ορίστηκε νέα συνάντηση την Τρίτη του Πάσχα, 14 Απριλίου, στις 17:30, στον χώρο του ΚΑΠΗ του Δήμου Φαρσάλων. Στόχος της συνάντησης αυτής είναι η συγκρότηση επιτροπής που θα αναλάβει περαιτέρω ενέργειες και επαφές με τους αρμόδιους φορείς, με σκοπό την αναζήτηση λύσεων και τη βελτίωση της υφιστάμενης κατάστασης.
Δείτε βίντεο
Βίντεο Κ. Αντωνόπουλος
