Το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού για το 2026 έρχεται με σημαντικές αλλαγές, περισσότερους δικαιούχους και έναρξη νωρίτερα, καθώς για πρώτη φορά θα ξεκινήσει την 1η Μαΐου αντί για τον Ιούνιο. Το φετινό πρόγραμμα προβλέπει τη χορήγηση 300.000 επιταγών με συνολικό προϋπολογισμό 50 εκατ. ευρώ, δίνοντας τη δυνατότητα σε εργαζόμενους και ανέργους να πραγματοποιήσουν επιδοτούμενες διακοπές σε όλη τη χώρα.
Οι δικαιούχοι μπορούν να πραγματοποιήσουν έως έξι διανυκτερεύσεις με μικρή ιδιωτική συμμετοχή, ενώ σε συγκεκριμένες περιοχές προβλέπονται έως και 10 ή 12 διανυκτερεύσεις δωρεάν. Παράλληλα, αυξάνεται η επιδότηση σε περιόδους αιχμής, ενώ αλλάζει και η μοριοδότηση, με τους πολύτεκνους να αποκτούν προτεραιότητα. Σημαντική αλλαγή αποτελεί επίσης η ένταξη των ανάδοχων μητέρων και η διεύρυνση των παροχών μητρότητας.
Κάθε επιταγή αντιστοιχεί σε έναν μοναδικό αριθμό για κάθε δικαιούχο και ωφελούμενο μέλος και καλύπτει έως 6 διανυκτερεύσεις σε καταλύματα που συμμετέχουν στο Μητρώο Παρόχων, με μικρή ιδιωτική συμμετοχή.
Οι περιοχές με περισσότερες διανυκτερεύσεις
Σε Λέρο, Λέσβο, Χίο, Κω, Σάμο και Ρόδο οι δικαιούχοι μπορούν να πραγματοποιήσουν έως 10 διανυκτερεύσεις δωρεάν, χωρίς ιδιωτική συμμετοχή. Στους δήμους της Βόρειας Εύβοιας, του Έβρου και στη Θεσσαλία (εκτός Σποράδων) μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 12 διανυκτερεύσεις δωρεάν.
Οι τιμές επιδότησης προσαυξάνονται κατά 20% τον Αύγουστο, καθώς και κατά τις περιόδους των Χριστουγέννων και του Πάσχα. Η αυξημένη επιδότηση ισχύει για όλο τον χρόνο για τα καταλύματα σε Βόρεια Εύβοια, Έβρο και Θεσσαλία (εκτός Σποράδων).
Δικαιούχοι
Δικαιούχοι είναι εργαζόμενοι και άνεργοι που έχουν είτε 50 ημέρες εργασίας στην ασφάλιση ΙΚΑ, είτε 50 ημέρες ειδικής άδειας προστασίας μητρότητας, είτε επιδότηση ανεργίας τουλάχιστον δύο μηνών, είτε συνολικά 50 ημέρες από τα παραπάνω. Δικαιούχοι είναι επίσης άνεργοι ΑμεΑ εγγεγραμμένοι στο ειδικό μητρώο ανέργων.
Τι αλλάζει φέτος στη μοριοδότηση και στις κατηγορίες δικαιούχων
Οι πολύτεκνες οικογένειες αποκτούν αυξημένη μοριοδότηση και εντάσσονται στην κατηγορία υψηλής προτεραιότητας μαζί με τα Άτομα με Αναπηρία. Παράλληλα, στο πρόγραμμα εντάσσονται πλέον και οι ανάδοχες μητέρες, οι οποίες εξισώνονται με τις φυσικές και θετές μητέρες στις παροχές.
Οι παροχές προστασίας μητρότητας καλύπτουν πλέον φυσικές μητέρες, θετές μητέρες, μητέρες μέσω παρένθετης κύησης και ανάδοχες μητέρες, διευρύνοντας σημαντικά το πλαίσιο κοινωνικής προστασίας.
Πηγή: antenna.gr


