Νέα απάτη με δόλωμα «επιδότηση» 380€ από τη ΔΕΗ – Μην ανοίξετε αυτό το SMS

Μια νέα, εξαιρετικά καλοστημένη απόπειρα ηλεκτρονικής απάτης (phishing) βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη τις τελευταίες ώρες, με στόχο ανυποψίαστους πολίτες και δόλωμα το όνομα της ΔΕΗ.

Επιτήδειοι αποστέλλουν μαζικά γραπτά μηνύματα (SMS) στα κινητά τηλέφωνα, ενημερώνοντας τους παραλήπτες για δήθεν ένταξή τους σε «Πρόγραμμα Επιδοτήσεων Νέας Ενέργειας 2026-2027». Στο μήνυμα αναφέρεται προκλητικά το ποσό των 380,00€ ως δικαιούμενη επιδότηση, με την επισήμανση μάλιστα ότι η προθεσμία υποβολής λήγει αύριο, 8 Μαρτίου.

Το στοιχείο που καθιστά την απάτη επικίνδυνη είναι η χρήση ενός συνδέσμου (link) που παραπέμπει σε ιστοσελίδα η οποία οπτικά προσομοιάζει πλήρως με το επίσημο περιβάλλον του «myDEI». Ωστόσο, η ηλεκτρονική διεύθυνση που χρησιμοποιείται είναι η https://www.google.com/search?q=mydeil.com, η οποία ουδεμία σχέση έχει με τον επίσημο ιστότοπο της Επιχείρησης. Παρά την προσεγμένη εμφάνιση, οι απατεώνες έχουν υποπέσει σε λάθη που προδίδουν την παγίδα, όπως η λανθασμένη σύνταξη στο κεντρικό κουμπί της σελίδας όπου αναγράφεται η λέξη «Συνεχής» αντί του ορθού «Συνέχεια».

Παράλληλα, η ασφυκτική προθεσμία των λίγων ωρών αποτελεί κλασική τακτική των κυβερνοεγκληματιών για να ωθήσουν το θύμα σε βιαστικές κινήσεις χωρίς έλεγχο, ενώ η προσθήκη του γράμματος «l» στο τέλος της λέξης dei (mydeil) είναι το βασικό χαρακτηριστικό της μεθόδου phishing. Οι αρχές και οι ειδικοί ασφαλείας συνιστούν στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να μην ανοίγουν σε καμία περίπτωση τον σύνδεσμο και να μην πληκτρολογούν κωδικούς e-banking ή στοιχεία καρτών.

Σε περίπτωση που κάποιος χρήστης έχει ήδη καταχωρήσει τα στοιχεία του, οφείλει να επικοινωνήσει άμεσα με το τραπεζικό του ίδρυμα για τη φραγή των λογαριασμών του.

Comments are closed.