Γιατί τρώμε ντομάτες χωρίς γεύση; Τι απαντά η Αντωνία Τριχοπούλου

Σε μια εποχή που οι τάσεις της διατροφής αλλάζουν διαρκώς και νέες πληροφορίες έρχονται συνεχώς στο φως, η συζήτηση γύρω από την ποιότητα των τροφίμων και τις ανάγκες που έχει ο ανθρώπινος οργανισμός αποκτά μεγαλύτερο βάρος. Είναι πλέον σαφές πως οι διατροφικές επιλογές επηρεάζουν όχι μόνο τον τρόπο ζωής αλλά και την υγεία μας. Πώς όμως να επιλέξουμε τις κατάλληλες πρώτες ύλες, ώστε να απολαμβάνουμε θωρακίζοντας παράλληλα τον οργανισμό μας;

Στο βίντεο της «Κ», η κ. Αντωνία Τριχοπούλου, ομότιμη καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Υγείας, τοποθετείται με επιστημονική σαφήνεια αλλά και βαθιά ανθρωποκεντρική ματιά σε ό,τι αφορά τα τρόφιμα στην Ελλάδα.

Διαφωνεί με την ιδέα των «μαγικών» τροφών και υπενθυμίζει πως οι υγιεινές συνήθειες δεν χτίζονται με θαυματουργές λύσεις, αλλά με ένα συνολικό διατροφικό πρότυπο, όπως το μεσογειακό μοντέλο. Μιλά, επίσης, για τη βιοποικιλότητα που χάνεται, εξηγώντας γιατί οι ντομάτες των παλιών ποικιλιών ξεπερνούν σε άρωμα και γεύση τις τυποποιημένες που συναντάμε στην αγορά.

Η ίδια σχολιάζει τον ρόλο των κατεψυγμένων τροφίμων εξηγώντας γιατί μπορεί να είναι ακόμη και «φρεσκότερα» από τα φρέσκα, ενώ προειδοποιεί για την υπερβολική χρήση αλατιού και πρόσθετων ουσιών σε έτοιμα προϊόντα. Απαντώντας στις ερωτήσεις των αναγνωστών της «Κ», η κ. Τριχοπούλου επιμένει  στη σημασία της εποχικότητας αλλά και στη διατήρηση μίας βιώσιμης, ισορροπημένης σχέσης με το φαγητό.

Βίντεο: Μαρία Σιδηροπούλου
Ρεπορτάζ: Σοφία Χρήστου
Αρχισυνταξία: Ιωάννα Μπρατσιάκου

kathimerini.gr