Ένας από τους βασικούς παράγοντες που ευθύνεται για τη συνεχή άνοδο της τιμής του μοσχαρίσιου κρέατος είναι, σύμφωνα με τον κτηνοτρόφο Γιάννη Γκαντζώρα από το Αργυροπούλι Λάρισας, η ίδια η αγροτική πολιτική που εφαρμόζεται σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο.
Σε συζήτηση με τον Δημήτρη του καναλίου “Dimis Farmer Stories“, ο κ. Γκαντζώρας κατήγγειλε ευθέως τις στρεβλώσεις στις επιδοτήσεις, οι οποίες όχι μόνο δεν στηρίζουν την παραγωγή, αλλά αντίθετα, την συρρικνώνουν.
Ο παραγωγός είναι κατηγορηματικός για την πηγή του προβλήματος, δηλώνοντας ότι «Το κυριότερο πράγμα είναι μία κακή αγροτική πολιτική από μέρους της Ευρώπης και της Ελλάδος».
Σύμφωνα με τον ίδιο, το λάθος βρίσκεται στο ότι επιδοτούνται «βοσκοτόπια χωρίς ζώα» αντί να δίνονται χρήματα για την πραγματική παραγωγή, δηλαδή στη «μάνα» (την αναπαραγωγική αγελάδα). Το μεγαλύτερο στραβοπάτημα, κατά τον κ. Γκαντζώρα, ήταν η απόφαση να λαμβάνουν επιδότηση σφαγής και τα εισαγόμενα μοσχάρια. Αυτό οδήγησε τους παραγωγούς να επιλέξουν να πουλήσουν τις μάνες και να ασχοληθούν μόνο με την πάχυνση έτοιμων μοσχαριών, καθώς είναι ευκολότερη και εξίσου επικερδής λόγω της επιδότησης, αποφεύγοντας τον κόπο και τους κινδύνους της εκτροφής στο βουνό.
Η συνέπεια αυτής της πολιτικής είναι η μείωση των γεννήσεων πανευρωπαϊκά, καθώς «έφυγε το ζωικό κεφάλαιο, έφυγε η μάνα», με αποτέλεσμα τη συνεχή έλλειψη μοσχαριού στην αγορά και την εκτόξευση της τιμής.
Ο κτηνοτρόφος ζητά άμεση αλλαγή πολιτικής: «Να πληρώσουμε τη μάνα να γεννήσει. Να την ταΐσουμε. Να γεννήσει. Να παράγουμε». Τονίζει ότι η επιδότηση πρέπει να δίνεται στην πραγματική παραγωγή («Τι παράγεις κύριε; Πόσο γάλα έδωσες, πόσο κρέας έδωσες;»), ώστε να ανέβει η παραγωγή και να πέσει η τιμή για τον καταναλωτή.
Ο κ. Γκαντζώρας κλείνει δηλώνοντας ότι αν ένα προϊόν γίνει «είδος πολυτελείας τελείωσε, θα πέσει η κατανάλωσή του», τονίζοντας τη σημασία της παραγωγικής ενίσχυσης για τη διατήρηση του προϊόντος προσιτού στο κοινό.
Δείτε το βίντεο:


