Κόκκαλης σε Γεωργιάδη: Να μην καταργηθεί η Παιδιατρική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας

Σφοδρές αντιδράσεις προκαλεί στη Λάρισα η σχεδιαζόμενη μεταφορά της Παιδιατρικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας (ΓΝΛ) στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και η συγχώνευσή της με την ήδη υπάρχουσα Παιδιατρική Κλινική του ιδρύματος. Το θέμα έφερε στη Βουλή ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης, καταθέτοντας σχετική Αναφορά προς τον υπουργό Υγείας.

Αφετηρία της κοινοβουλευτικής παρέμβασης αποτέλεσε δημοσίευμα του ηλεκτρονικού τύπου το οποίο παρουσίαζε την ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας. Ο Σύλλογος εκφράζει έντονη αντίθεση στους σχεδιασμούς της 5ης ΥΠΕ, κάνοντας λόγο για «μείζονα αστοχία» στη διάταξη των υγειονομικών δομών της περιοχής.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου, η Παιδιατρική Κλινική του ΓΝΛ αποτελεί επί μισό αιώνα κρίσιμο σημείο αναφοράς για τη νοσηλεία παιδιών από όλες τις κοινωνικές ομάδες, ενώ στηρίζει διαχρονικά τη Μαιευτική Κλινική του νοσοκομείου. Επισημαίνεται μάλιστα ότι ο σχεδιασμός της συγχώνευσης έρχεται σε αντίθεση με την πρόσφατη κυβερνητική εξαγγελία για δημιουργία Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών Παίδων στο ίδιο νοσοκομείο.

Στην αναφορά του, ο κ. Κόκκαλης υπογραμμίζει ότι η υποβάθμιση δημόσιων δομών υγείας μέσω κατάργησης ή συγχώνευσης κλινικών του ΕΣΥ δεν αποτελεί μόνο κοινωνικό αλλά και νομικό ζήτημα. Όπως αναφέρει, η πάγια νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας από το 2017 έχει χαρακτηρίσει αντίστοιχες καταργήσεις ως παράνομες και αντισυνταγματικές, στοιχείο που – σύμφωνα με τον βουλευτή – το υπουργείο οφείλει να λάβει σοβαρά υπόψη.

Ο Λαρισαίος βουλευτής ζητά από τον υπουργό Υγείας να παρέμβει άμεσα για να αποτραπούν οι αλλαγές, επισημαίνοντας τη σημασία της προστασίας και ενίσχυσης των δημόσιων παιδιατρικών υπηρεσιών στη Λάρισα.