Ετοιμαστείτε για μια πανδαισία γεύσεων! Τα μανιτάρια πλευρώτους μεταμορφώνονται σε έναν μεζέ-πρωταγωνιστή, ζουμερό και αρωματικό, ιδανικό για να συνοδεύσει το κρασί σας ή να αποτελέσει ένα ξεχωριστό ορεκτικό. Με τη δύναμη του σκόρδου, το άρωμα του θυμαριού και τη σπιρτάδα του μπαλσάμικου, αυτό το πιάτο θα σας κερδίσει από την πρώτη μπουκιά.
Ψητά πλευρώτους με μπέικον, σκόρδο και βαλσάμικο
Δυσκολία: Εύκολη Προετοιμασία: 10 λεπτά Ψήσιμο: 30-35 λεπτά Μερίδες: 2-3
Υλικά που θα χρειαστείτε:
- 500 γρ. μανιτάρια πλευρώτους
- 2-3 σκελίδες σκόρδο (κομμένο σε λεπτές φέτες)
- 6-7 φέτες μπέικον (ψιλοκομμένο)
- 1 φλιτζάνι του τσαγιού (περίπου 200 ml) ελαιόλαδο
- 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού (περίπου 100 ml) ξύδι μπαλσάμικο
- 2-3 κουταλάκια του γλυκού θυμάρι (ξερό ή φρέσκο)
- Αλάτι και πιπέρι (κατά βούληση)
- Για το σερβίρισμα: Λίγος χυμός λεμονιού, γιαούρτι και λευκό κρασί.
Διαδικασία (Εκτέλεση):
1. Η προετοιμασία των πλευρωτών: Καθαρίζουμε σχολαστικά τα μανιτάρια με ένα νωπό πανί ή χαρτί κουζίνας, αποφεύγοντας το πλύσιμο για να μη “ρουφήξουν” υγρασία. Τα χωρίζουμε σε μέτρια κομμάτια, αφαιρώντας και πετώντας τα πολύ χοντρά κοτσάνια. Στη συνέχεια, τα απλώνουμε ομοιόμορφα σε ένα ταψί.
2. Το άρωμα του σκόρδου: Πασπαλίζουμε γενναιόδωρα τα μανιτάρια με το σκόρδο κομμένο σε λεπτές φέτες.
3. Η μαρινάδα που κάνει τη Διαφορά: Σε ένα μπλέντερ, χτυπάμε για λίγο το ελαιόλαδο, το ξύδι μπαλσάμικο, το θυμάρι, αλάτι και πιπέρι. Περιχύνουμε τα μανιτάρια με αυτό το αρωματικό μείγμα. Ανακατεύουμε καλά τα υλικά στο ταψί, φροντίζοντας τα υγρά και τα μυρωδικά να πάνε παντού.
4. Η τραγανή πινελιά: Προσθέτουμε στο τέλος το ψιλοκομμένο μπέικον, απλώνοντάς το πάνω από τα μανιτάρια.
5. Το ψήσιμο: Ψήνουμε σε δυνατό προθερμασμένο φούρνο (στους 220°C-250°C στις αντιστάσεις) για περίπου 30 με 35 λεπτά, μέχρι τα μανιτάρια να μαλακώσουν και να πάρουν ένα ωραίο, χρυσαφένιο χρώμα.
6. Το σερβίρισμα: Σερβίρουμε τα ψητά πλευρώτους αμέσως, όσο είναι ακόμα ζεστά! Μια ιδέα είναι να τα ραντίσετε με λίγο φρέσκο χυμό λεμονιού για έξτρα ζωντάνια. Συνοδέψτε τα με μια κουταλιά δροσερό γιαούρτι και ένα ποτήρι εκλεκτό λευκό κρασί.
Tip:
Εναλλακτική Πρόταση (για τους λάτρεις του κρασιού): Αντί για το μπαλσάμικο, μπορείτε να “σβήσετε” τα μανιτάρια με μισό φλιτζάνι λευκό κρασί κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Αφήστε το φαγητό λίγο ακόμα στο φούρνο, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ και να μείνει μόνο το άρωμα.


