Αποκάλυψη OPEN για ΟΠΕΚΕΠΕ: Μέλος του κυκλώματος πήρε μέσα σε ένα χρόνο 350.000 ευρώ

Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις για το μεγάλο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, όπου κυκλώματα είχαν στήσει πάρτι διαφθοράς αρκετών εκατομμυρίων. Η τελευταία εξέλιξη αφορούσε τη σύλληψη 37 ατόμων σε μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας στη Βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη, την Πέλλα, την Έδεσσα και τα Γιάννενα για τις παράνομες επιδοτήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Μάλιστα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, η απάτη ξεπερνάει τα 19,6 εκατ. ευρώ.

Αίσθηση προκαλεί μία από τις περιπτώσεις που είναι τη δικογραφία και αποκάλυψε η Μίνα Καραμήτρου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN. Πρόκειται για ένα άτομο που από το 2018 έως το 2024 πήρε παρανόμως 450.000 ευρώ σε επιδοτήσεις. Μάλιστα τις 350.000 ευρώ τις πήρε το 2024 για αποζημίωση μετά από τις καταστροφές του Daniel, καθώς ο κατηγορούμενος δήλωσε ψευδώς αγροτεμάχια στη λίμνη Κάρλα.

Σερβιτόροι, μάγειρες και ηλεκτρολόγοι στο κύκλωμα

Σερβιτόροιμάγειρες, υπάλληλοι σε διάφορα καταστήματα, ηλεκτρολόγοι και φυσιοθεραπευτές ήταν στη δικογραφία, η οποία περιλαμβάνει αρκετά και ενδιαφέροντα στοιχεία. Οι κατηγορούμενοι διοχέτευαν τα χρήματα από τις παράνομες επιδοτήσεις που λάμβαναν σε πολυτελείς κατοικίες, ακριβά οχήματαταξίδια σε εξωτικούς προορισμούς και αγορές πολυτελών προϊόντων.

Ως αρχηγικά μέλη θεωρούνται από τις αρχές ένας 36χρονος από την Κρήτη, υπάλληλος σε ΚΥΔ (Κέντρο Υποδοχής Δηλώσεων), κι ένας 38χρονος πρώην υπάλληλος σε ΚΥΔ στα Γιαννιτσά, ο οποίος έχει συλληφθεί μαζί με τον πατέρα του και έναν λογιστή.

Τα πρόσωπα που απαρτίζουν το κύκλωμα εμφανίζονταν ως εκμισθωτές ή μισθωτές των ίδιων αγροτεμαχίων, δηλαδή τα μίσθωναν-εκμίσθωναν είτε στον εαυτό τους είτε σε συνεργάτες και δεν είχαν καμία σχέση με το επάγγελμα του αγρότη.

Πώς δρούσε η εγκληματική οργάνωση

Τον τρόπο δράσης της εγκληματικής οργάνωσης που λυμαινόταν τον ΟΠΕΚΕΠΕ, προκαλώντας εκτεταμένη απάτη αγροτικών επιδοτήσεων και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, περιέγραψε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, η έρευνα αποκάλυψε ότι, τουλάχιστον από το 2018, η ομάδα φέρεται να δραστηριοποιείται σε ολόκληρη την Ελλάδα, με σαφή ιεραρχική δομή, διακριτούς ρόλους και συνεχή δραστηριότητα μέχρι σήμερα. Κατηγορούνται ότι εκμεταλλεύονταν διαδικαστικά κενά στην υποβολή Ενιαίων Αιτήσεων Ενίσχυσης (ΕΑΕ) στο πλαίσιο της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ) της ΕΕ, χρησιμοποιώντας πλαστά ή παραπλανητικά έγγραφα για να διεκδικήσουν γεωργικές επιδοτήσεις από τον Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου για την Καθοδήγηση και Εγγύηση της Κοινοτικής Ενίσχυσης (Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.).

Τα μέλη της οργανωμένης εγκληματικής ομάδας είναι επίσης ύποπτα για δόλια δήλωση γεωργικών εκτάσεων και βοσκοτόπων που δεν τους ανήκαν ή δεν πληρούσαν τα κριτήρια επιλεξιμότητας. Φέρονται ότι διόγκωσαν τον αριθμό των ζώων για να αυξήσουν τα δικαιώματά τους για επιδοτήσεις. Για να αποκρύψουν την παράνομη προέλευση των εσόδων, οι ύποπτοι πιστεύεται ότι εξέδωσαν πλαστά τιμολόγια, διοχέτευσαν τα κεφάλαια μέσω πολλαπλών τραπεζικών λογαριασμών και τα ανάμειξαν με νόμιμα έσοδα. Μέρος των καταχρασθέντων χρημάτων φέρεται να δαπανήθηκε για είδη πολυτελείας, ταξίδια και οχήματα, προκειμένου να συγκαλυφθούν τα κεφάλαια ως νόμιμα περιουσιακά στοιχεία.

Κατά τη διάρκεια της προκαταρκτικής έρευνας, 324 άτομα ταυτοποιήθηκαν ως δικαιούχοι επιδοτήσεων, προκαλώντας ζημία που εκτιμάται σε πάνω από 19,6 εκατομμύρια ευρώ στον προϋπολογισμό της ΕΕ. Από αυτά, 42 θεωρείται ότι εμπλέκονται στην υπόθεση και θεωρούνται τρέχοντα μέλη της οργανωμένης εγκληματικής ομάδας. Τα περισσότερα από αυτά δεν φαίνεται να έχουν καμία πραγματική σχέση με τη γεωργία, γεγονός που υποδηλώνει ότι η συμμετοχή τους εξυπηρετούσε αποκλειστικά τη διευκόλυνση της απάτης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας

«Σε έρευνα που διεξήγαγε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) στην Αθήνα (Ελλάδα), εντοπίστηκε μια οργανωμένη εγκληματική ομάδα, η οποία φέρεται να εμπλέκεται σε συστηματικό σχέδιο απάτης μεγάλης κλίμακας σε βάρος επιδοτήσεων και σε δραστηριότητες νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Σήμερα, συνελήφθησαν 37 ύποπτοι και διενεργήθηκαν έρευνες σε ολόκληρη τη χώρα.

Η έρευνα αποκάλυψε ότι, τουλάχιστον από το 2018, η ομάδα φέρεται να δραστηριοποιείται σε ολόκληρη την Ελλάδα, με σαφή ιεραρχική δομή, διακριτούς ρόλους και συνεχή δραστηριότητα μέχρι σήμερα. Κατηγορούνται ότι εκμεταλλεύονταν διαδικαστικά κενά στην υποβολή Ενιαίων Αιτήσεων Ενίσχυσης (ΕΑΕ) στο πλαίσιο της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ) της ΕΕ, χρησιμοποιώντας πλαστά ή παραπλανητικά έγγραφα για να διεκδικήσουν γεωργικές επιδοτήσεις από τον Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου για την Καθοδήγηση και Εγγύηση της Κοινοτικής Ενίσχυσης (Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.).

Τα μέλη της οργανωμένης εγκληματικής ομάδας είναι επίσης ύποπτα για δόλια δήλωση γεωργικών εκτάσεων και βοσκοτόπων που δεν τους ανήκαν ή δεν πληρούσαν τα κριτήρια επιλεξιμότητας. Φέρονται ότι διόγκωσαν τον αριθμό των ζώων για να αυξήσουν τα δικαιώματά τους για επιδοτήσεις. Για να αποκρύψουν την παράνομη προέλευση των εσόδων, οι ύποπτοι πιστεύεται ότι εξέδωσαν πλαστά τιμολόγια, διοχέτευσαν τα κεφάλαια μέσω πολλαπλών τραπεζικών λογαριασμών και τα ανάμειξαν με νόμιμα έσοδα. Μέρος των καταχρασθέντων χρημάτων φέρεται να δαπανήθηκε για είδη πολυτελείας, ταξίδια και οχήματα, προκειμένου να συγκαλυφθούν τα κεφάλαια ως νόμιμα περιουσιακά στοιχεία.

Κατά τη διάρκεια της προκαταρκτικής έρευνας, 324 άτομα ταυτοποιήθηκαν ως δικαιούχοι επιδοτήσεων, προκαλώντας ζημία που εκτιμάται σε πάνω από 19,6 εκατομμύρια ευρώ στον προϋπολογισμό της ΕΕ. Από αυτά, 42 θεωρείται ότι εμπλέκονται στην υπόθεση και θεωρούνται τρέχοντα μέλη της οργανωμένης εγκληματικής ομάδας. Τα περισσότερα από αυτά δεν φαίνεται να έχουν καμία πραγματική σχέση με τη γεωργία, γεγονός που υποδηλώνει ότι η συμμετοχή τους εξυπηρετούσε αποκλειστικά τη διευκόλυνση της απάτης.

Οι έρευνες και οι έρευνες έλαβαν την υποστήριξη της Διεύθυνσης Οικονομικών Εγκλημάτων της Διεύθυνσης Καταπολέμησης του Οργανωμένου Εγκλήματος (Διεύθυνση Καταπολέμησης του Οργανωμένου Εγκλήματος), της Διεύθυνσης Οικονομικών Εγκλημάτων της Υποδιεύθυνσης Καταπολέμησης του Οργανωμένου Εγκλήματος της Βόρειας Ελλάδας και του Τμήματος Καταπολέμησης του Οργανωμένου Εγκλήματος της Κρήτης.

Μέτρα δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων των μελών της εγκληματικής οργάνωσης εφαρμόζονται από την Ελληνική Μονάδα Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών (FIU) (Εθνική Αρχή για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες).

Όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα θεωρούνται αθώα έως ότου αποδειχθεί η ενοχή τους από τα αρμόδια ελληνικά δικαστήρια.

Η EPPO είναι η ανεξάρτητη εισαγγελική αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι αρμόδια για τη διερεύνηση, τη δίωξη και την εκδίκαση εγκλημάτων κατά των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ».

Πηγή: ethnos.gr