Εθνικό Κέντρο Βάμβακος στην Καρδίτσα: Εξαιρετικής ποιότητας το ελληνικό βαμβάκι σύμφωνα με τα πρώτα δείγματα (Βίντεο)

Εξαιρετικής ποιότητας είναι το ελληνικό βαμβάκι που έχει συγκομιστεί μέχρι στιγμής σε διάφορες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με τον Δρ Δημήτρη Μπεσλεμέ, Επιστημονικά Υπεύθυνο του Εθνικού Κέντρου Βάμβακος και Ταξινόμησης Ποιοτικού Ελέγχου και Τυποποίησης στην Καρδίτσα.

Σε δηλώσεις του στο KarditsaLive.net ο κ. Μπεσλεμές ανέφερε πως τα πρώτα δείγματα σύσπορου και εκκοκκισμένου βαμβακιού που ήρθαν στο κέντρο από τα εκκοκκιστήρια όλης της χώρας, είχαν εξαιρετική ποιότητα, κυρίως στο χρώμα, το οποίο ήταν πολύ λευκό συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια.

Σημείωσε δε πως γενικά ήταν μια καλή χρονιά, σε θέμα ποιότητας, καθώς οι συνθήκες όλη την καλλιεργητική περίοδο του βαμβακιού στο χωράφι, εξελίχθηκαν με βέλτιστο τρόπο και εκτίμησε πως οι βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες, θα επηρεάσουν την ποιότητα του βαμβακιού, κυρίως στο χρώμα.

Ακολούθως ο κ. Μπεσλεμές αναφέρθηκε στα δυο μεγάλα προγράμματα που υλοποιούνται, λέγοντας τα εξής:

«Στο Εθνικό Κέντρο πέρα από τα δείγματα που έρχονται από τις εκκοκκιστικές ή σποροπαραγωγικές επιχειρήσεις για ανάλυση, υλοποιούμε και δύο μεγάλα έργα με χρηματοδότηση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος.

Ένα στο οποίο γίνεται ταξινόμηση, το 1% όλων των παραγόμενων δεμάτων σε επίπεδο χώρας και ένα δεύτερο, στο οποίο γίνεται ταξινόμηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών όλων των ποικιλιών που σποροπαράγονται στην Ελλάδα.

Τα αποτελέσματα αυτών των έργων τα ανακοινώνει η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος στο τέλος κάθε εκκοκκιστικής περιόδου και εμείς με τη σειρά μας, στις διάφορες εκδηλώσεις που συνδιοργανώνουμε σε όλη την Ελλάδα, ώστε να ενημερώνονται οι παραγωγοί τόσο για την ποιότητα του βαμβακιού σε επίπεδο χώρας και περιφέρειας, όσο και για τις ποικιλίες που είναι διαθέσιμες στην ελληνική αγορά και σποροπαράγονται στην Ελλάδα».

Ερωτηθείς σχετικά για το προσωπικό ο Υπεύθυνος του Εθνικού Κέντρου είπε:

«Το κέντρο έχει μόνιμο προσωπικό που αρκεί για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των δειγμάτων που έρχονται από τους πελάτες.

Για τις ανάγκες των προγραμμάτων, το προσωπικό επικουρείται από εποχικό, στα πλαίσια των συμβάσεων που έχουμε συνάψει με την Διεπαγγελματική Οργάνωση για την υλοποίηση των παραπάνω έργων και ενός τρίτου έργου, στο οποίο γίνεται μέτρηση του ποσοστού ξένων υλών του 0,5 % όλων των παρτίδων συσπόρου βάμβακος που παραδίδεται στα εκκοκκιστήρια μέσα από δειγματοληψία που διενεργείται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και μας αποστέλλονται τα δείγματα για ανάλυση».

Λ.Μ.

Πηγή: karditsalive.net