Ο Απόλυτος οδηγός για το σωστό ωήσιμο στο φούρνο: Αέρας, αντιστάσεις και μυστικά
Το μαγείρεμα στον φούρνο μπορεί να αποδειχθεί μια πρόκληση για πολλούς, ειδικά όταν οι ρυθμίσεις και οι λειτουργίες μοιάζουν ατέλειωτες. Ωστόσο, για να πετύχετε ένα νόστιμο και ζουμερό αποτέλεσμα, είναι απαραίτητο να κατανοήσετε τις βασικές λειτουργίες της κουζίνας σας. Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από ένα κοτόπουλο που είναι άψητο στο εσωτερικό του.
Ας γνωρίσουμε λοιπόν καλύτερα τον φούρνο και τους κανόνες που τον διέπουν, βασιζόμενοι σε αποδεδειγμένη εμπειρία και γνώση.
1. Η σημασία της προθέρμανσης
Πρώτο και σημαντικότερο βήμα είναι η προθέρμανση του φούρνου. Είναι ζωτικής σημασίας να ξεκινήσετε το ψήσιμο στην επιθυμητή θερμοκρασία. Γιατί; Το κρέας, τα πουλερικά και τα ψάρια πρέπει να ψήνονται από την αρχή σε ζεστό φούρνο για να επιτευχθεί ομοιόμορφο ψήσιμο, τραγανή κρούστα και ζουμερή σάρκα. Ο κατάλληλος χρόνος για να προθερμανθεί ο φούρνος είναι 15-20 λεπτά.
2. Πού τοποθετούμε το ταψί
Η σωστή θέση του ταψιού παίζει καθοριστικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα:
- Κλασική θέση: Το δεύτερο ράφι από κάτω, όταν ψήνετε με τις άνω-κάτω αντιστάσεις. Με αυτό τον τρόπο, ψήνεται καλά το κάτω μέρος του φαγητού, χωρίς να καεί η επιφάνεια. Είναι ιδανικό για φαγητά όπως γεμιστά, ιμάμ, μπριάμ και πίτες.
- Για περισσότερο χρώμα: Αν θέλετε το φαγητό σας να πάρει περισσότερο χρώμα, μεταφέρετε το ταψί σε πιο πάνω θέση, πιο κοντά στην πάνω αντίσταση.

Φωτογραφία: Dmitry Koveshnikov/Getty Images
3. Οι λειτουργίες του φούρνου και οι χρήσεις τους
Κάθε λειτουργία εξυπηρετεί συγκεκριμένο σκοπό:
- Άνω-Κάτω Αντίσταση: Η ιδανική επιλογή για να ψήσετε παραδοσιακά φαγητά και γλυκά. Εξασφαλίζει ομοιόμορφο, αργό και σταθερό ψήσιμο.
- Θερμός Αέρας: Σε αυτή τη λειτουργία, τα φαγητά ψήνονται ομοιόμορφα σε ένα στρώμα ζεστού αέρα. Χρησιμοποιείται κυρίως για φαγητά που απαιτούν ομοιόμορφο ψήσιμο σε όλη την επιφάνεια, όπως παστίτσιο, μουσακά και γίγαντες πλακί.
- Κάτω Αντίσταση: Επιλέγεται για την τελευταία φάση του ψησίματος, όταν χρειάζεστε περισσότερο ρόδισμα στο κάτω μέρος του φαγητού, όπως σε πίτες.
- Πάνω Αντίσταση/Γκριλ: Προσφέρεται για το γκρατινάρισμα ή το επιπλέον ρόδισμα των φαγητών στην επιφάνειά τους.
- Γκριλ με Θερμό Αέρα: Λειτουργία για το ψήσιμο πιο μεγάλων και χοντρών κομματιών κρέατος, όπως κοτόπουλο, ρολό και μπριζόλες.
Μια συμβουλή από την εμπειρία:
Για να έχετε ένα ζουμερό χοιρινό στον φούρνο, ψήστε το στη λειτουργία των αντιστάσεων. Ο αέρας συχνά στεγνώνει το κρέας, εκτός αν το καλύψετε με λαδόκολλα ή το ψήσετε σε γάστρα.
Τέλος, μην ανοίγετε συχνά την πόρτα του φούρνου. Κάθε φορά που την ανοίγετε, η θερμοκρασία πέφτει απότομα, διακόπτοντας το ομοιόμορφο ψήσιμο. Καλό είναι να τον ανοίγετε όσο το δυνατόν λιγότερο και να τον κλείνετε πολύ γρήγορα.









