Τα μεγάλα προβλήματα και την παντελή έλλειψη συντονισμού στη διαχείριση των υδάτων της Θεσσαλίας που έχουν οδηγήσει στην καταστροφή τις καλλιέργειες του νομού εν μέσω της εκτεταμένης λειψυδρίας φέρνει στη Βουλή με αναφορά της η Τομεάρχης Δικαιοσύνης, Θεσμών και Διαφάνειας ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και βουλευτής Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.
Η Λαρισαία Βουλευτής τονίζει ότι «σύμφωνα με ανακοίνωση του Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας,, οι εαρινές καλλιέργειες του νομού εξαρτώνται από την άρδευση υδάτων που προέρχονται από τον ποταμό Πηνειό και τροφοδοτούνται από τη Λίμνη Πλαστήρα κατά τους θερινούς μήνες. Κι ενώ ήδη από τη σχετική σύσκεψη του Μαρτίου για το πρόβλημα της λειψυδρίας έγινε επίσημα γνωστό το περιορισμένο απόθεμα της Λίμνης Πλαστήρα και οι αρμόδιοι φορείς δεσμεύθηκαν για δίκαιη και ισόνομη κατανομή νερού στις αρδευτικές περιοχές της Θεσσαλίας, εκ των πραγμάτων αποδείχθηκε ότι τα διαθέσιμα ύδατα για τη Λάρισα ήταν ελάχιστα, αφού έως τις 17 Ιουλίου 2025 είχε εκταμιευθεί από την λίμνη σχεδόν η μισή διαθέσιμη ποσότητα νερού, αλλά στο νομό Λάρισας είχε φτάσει ελάχιστη ποσότητα.
Σε επίπεδο αριθμητικών δεδομένων, ο Γεωπονικός Σύλλογος Λάρισας σημειώνει ότι το πλεόνασμα το Μάρτιο ανερχόταν σε περίπου 70 εκατ. κυβικά μέτρα νερού (787,3 μέτρα ύψος της στάθμης στο φράγμα του Μέγδοβα) και αυτουποβοηθούμενο από εξοικονόμηση, που είχε γίνει στην προηγούμενη αρδευτική περίοδο, ενώ το Μάιο η στάθμη του νερού στο φράγμα Μέγδοβα ανήλθε στα 788 μέτρα και ταυτόχρονα καθυστέρησε η έναρξη της αρδευτικής περιόδου. Κι ενώ εντέλει τον Ιούλιο στη λίμνη υπήρχαν διαθέσιμα περίπου 40 εκ. κ.μ. νερού στη Λάρισα έφτασε μόλις το 1 εκ. κ.μ. περίπου.
Το αποτέλεσμα είναι ότι οι καλλιέργειες της Λάρισας υπέστησαν σοβαρές και σε κάποιες περιπτώσεις ανεπανόρθωτες ζημιές – όπως στην περίπτωση της βιομηχανικής τομάτας και του αραβόσιτου, ενώ σε γενικότερο πλαίσιο η επιβίωση καλλιεργειών όπως το βαμβάκι και η μηδική ήταν οριακή».
Η Ευαγγελία Λιακούλη υπογραμμίζει ότι η Θεσσαλία που ήρθε αντιμέτωπη με τις καταστροφικές πλημμύρες των Daniel και Elias, χωρίς ακόμη και σήμερα δύο χρόνια μετά να έχει γίνει πραγματική αποκατάσταση μέσα από ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανασυγκρότησης της περιοχής, πλέον βιώνει τον όλεθρο της λειψυδρίας. Κάθε χρονιά είναι χειρότερη από την προηγούμενη και η Πολιτεία είναι ηχηρά απούσα.
Ο δε πολυδιαφημισμένος από την Κυβέρνηση ΟΔΥΘ Α.Ε. που υποτίθεται ότι με τη διαχείριση των υδάτων θα συνέβαλε στην επίλυση του υδατικού προβλήματος, αποδεικνύεται κατώτερος των περιστάσεων, χωρίς να έχει παρουσιάσει κανένα αποτελεσματικό σχέδιο. Τα έργα ακόμη αγνοούνται και οι πολίτες της Θεσσαλίας έχουν αφεθεί μόνοι να δίνουν μια άνιση μάχη απέναντι στη λειψυδρία. «Η ανακοίνωση του Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας», σημειώνει η Ευαγγελία Λιακούλη, «αποδεικνύει περίτρανα την έλλειψη στρατηγικής και συντονισμού εκ μέρους της Πολιτείας που οδηγεί τις καλλιέργειες στην καταστροφή, τους αγρότες στην απόγνωση και όλους τους πολίτες της Θεσσαλίας σε μια βαθιά ανασφάλεια».
Με τα δεδομένα αυτά, η Βουλευτής Λάρισας ζητά απαντήσεις από τους αρμόδιους Υπουργούς για τους λόγους που η διαχείριση των υδάτων της Θεσσαλίας δεν εξελίχθηκε με τρόπο ορθολογικό και σύμφωνα με τις δεσμεύσεις των αρμοδίων, για την αποκατάσταση των ζημιών που έχουν υποστεί οι αγρότες της Λάρισας εξαιτίας της μειωμένης παροχής νερού και για το συγκεκριμένο σχέδιο δράσης που οφείλει να αναλάβει η Πολιτεία απέναντι στη λειψυδρία που απειλεί την περιοχή.