Το όσπριο που διώχνει τη μελαγχολία και ανεβάζει τη διάθεση

Τα κουκιά δεν είναι μόνο πλούσια σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και σίδηρο, αλλά και σε ουσίες που μπορούν να βελτιώσουν τη διάθεσή μας. Η επίδρασή τους δεν είναι παροδική, αλλά διαρκεί, κάνοντάς τα έναν πολύτιμο σύμμαχο για την ψυχική μας υγεία.

Η Λεβοντόπα: Το «Μυστικό Όπλο» κατά της Κατάθλιψης

Σύμφωνα με την βοτανολόγο Nadia Mohd-Radzman, ερευνήτρια από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, τα κουκιά περιέχουν υψηλά επίπεδα λεβοντόπας (L-dopa). Η ουσία αυτή χρησιμοποιείται στη θεραπεία της νόσου του Πάρκινσον και έχει αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματική στην αντιμετώπιση της ανηδονίας, δηλαδή της αδυναμίας να νιώσει κανείς ευχαρίστηση.

Η Mohd-Radzman πιστεύει ότι τα κουκιά μπορούν να αποτελέσουν την «πρώτη γραμμή άμυνας» για τους νέους που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας, τονίζοντας τη σημασία μιας σωστής διατροφής.

Μια Λύση για τον Κυαμισμό

Αν και ορισμένοι άνθρωποι με κυαμισμό (έλλειψη του ενζύμου G6PD) πρέπει να αποφεύγουν τα κουκιά, οι επιστήμονες εργάζονται πάνω σε μια λύση. Η ερευνήτρια αναφέρει ότι με την τεχνολογία CRISPR μπορούν να δημιουργηθούν νέες ποικιλίες κουκιών που δεν θα περιέχουν τις ουσίες που προκαλούν αιμόλυση σε αυτούς τους ανθρώπους. Έτσι, στο μέλλον, όλοι θα μπορούν να επωφεληθούν από τις μοναδικές τους ιδιότητες.

Με πληροφορίες απο iatropedia

Photo By Pixabay