Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα κανονικό ποτήρι νερό.
Πώς να ελέγξετε τη φρεσκάδα ενός αυγού σε 5 δευτερόλεπτα: ο γρηγορότερος και ευκολότερος τρόπος
Θα μάθετε:
- Πώς να ελέγχετε τα αυγά για φρεσκάδα
- Πώς να αποθηκεύετε σωστά τα αυγά
Πριν φτιάξετε ομελέτα ή ψήσετε μια πίτα, αξίζει να βεβαιωθείτε ότι τα αυγά που πρόκειται να χρησιμοποιήσετε είναι πραγματικά φρέσκα. Πώς όμως το κάνετε αυτό χωρίς να σπάσετε το κέλυφος;
Οδηγίες βήμα προς βήμα: Πώς να ελέγξετε ένα αυγό για τη φρεσκάδα του
Πάρτε ένα διαφανές ποτήρι ή βάζο. Ρίξτε μέσα κρύο νερό. Βυθίστε προσεκτικά το ωμό αυγό στο νερό.
Αποτελέσματα του “τεστ νερού”: τι αποκαλύπτει το αυγό
-
- Ξαπλωμένο οριζόντια στον πυθμένα – το αυγό είναι φρέσκο, μπορεί να τηγανιστεί με ασφάλεια, να βραστεί και να χρησιμοποιηθεί στο ψήσιμο.
- Στέκεται όρθιο ή με ελαφρά κλίση προς τα πάνω – το αυγό δεν είναι πλέον φρέσκο, αλλά εξακολουθεί να είναι χρησιμοποιήσιμο, ειδικά μετά από θερμική επεξεργασία.
- Επιπλέει στην επιφάνεια – ένα χαλασμένο αυγό, δεν πρέπει να το χρησιμοποιήσετε ούτε στη ζύμη – είναι καλύτερα να το πετάξετε.
Γιατί λειτουργεί έτσι με απλά λόγια
Με την πάροδο του χρόνου, σχηματίζεται ένας αεροθάλαμος στο εσωτερικό του αυγού. Όσο παλαιότερο είναι το αυγό, τόσο περισσότερος αέρας εισέρχεται μέσα από τους πόρους του κελύφους.
Ένα φρέσκο αυγό είναι πυκνό και βαρύ, βυθίζεται εντελώς.
Παλιό αυγό – περιέχει περισσότερο αέρα, γίνεται ελαφρύτερο και επιπλέει.
Αυτή η απλή παρατήρηση σας βοηθά να καταλάβετε αν πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα προϊόν χωρίς να το ανοίξετε.
Δείτε βίντεο
Πώς να αποθηκεύετε σωστά τα αυγά;
Αποθηκεύστε τα αυγά στο ψυγείο, κατά προτίμηση στη συσκευασία τους, με τη μυτερή άκρη προς τα κάτω – αυτό θα επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης. Μην πλένετε τα αυγά εκ των προτέρων, καθώς αυτό μπορεί να βλάψει την προστατευτική μεμβράνη στο κέλυφος.
Η σήμανση C0 και C1 στη συσκευασία υποδεικνύει την κατηγορία, αλλά όχι απαραίτητα την ημερομηνία – ανατρέξτε στην ημερομηνία λήξης και την ημερομηνία συσκευασίας.
Δεν χρειάζεται να είστε σεφ για να ελέγξετε τη φρεσκάδα ενός αυγού – το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα ποτήρι νερό και μερικά δευτερόλεπτα. Αυτή η απλή μέθοδος θα σας βοηθήσει να αποφύγετε τις τροφικές δηλητηριάσεις και να μαγειρεύετε πάντα μόνο με ποιοτικά προϊόντα.
Πηγή: vkcad.cz