Η φετινή καλλιεργητική περίοδος για τα ρεβίθια χαρακτηρίζεται από μια πρωτοφανή αύξηση στην παραγωγή, αλλά και από έντονες ανησυχίες για την διάθεση του προϊόντος στην αγορά. Η στροφή πολλών αγροτών από άλλες καλλιέργειες, κυρίως το βαμβάκι, οδήγησε σε τριπλασιασμό των καλλιεργούμενων στρεμμάτων, φέρνοντας στα χωράφια μια αξιοσημείωτα μεγάλη σοδειά.
Παραγωγές και τιμές
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στην διάθεσή της «Ε» συνομιλώντας με παραγωγούς από τα Φάρσαλα, η φετινή παραγωγή στο χοντρό ρεβίθι κυμάνθηκε από 180 – 240 κιλά/στρέμμα, ενώ στο ψιλό ρεβίθι έφτασε από 200 – 300 κιλά/στρέμμα. Ωστόσο, η αυξημένη προσφορά είχε ως αποτέλεσμα μια καθοδική πορεία των τιμών. Οι τιμές διάθεσης στο χονδρικό εμπόριο παρουσιάζουν μια πτώση της τάξης του 20% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.
Πιο συγκεκριμένα:
Χοντρό ρεβίθι: Η τιμή κυμαίνεται από 0,80 έως 1,10 ευρώ/κιλό, έναντι του περσινού 1 έως 1,20 ευρώ/κιλό.
Ψιλό ρεβίθι: Οι τιμές διαμορφώνονται από 0,40 έως 0,60 ευρώ/κιλό, σε σύγκριση με το περσινό εύρος των 0,40 έως 0,70 ευρώ/κιλό.
Πονοκέφαλος για τους αγρότες
Το κυριότερο πρόβλημα, όμως, είναι η δυσκολία στην απορρόφηση της μεγάλης παραγωγής. Λόγω του τριπλασιασμού των καλλιεργειών, ένα σημαντικό μέρος της σοδειάς δεν μπορεί να διοχετευθεί στην αγορά, δημιουργώντας αβεβαιότητα στους παραγωγούς. Το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται και στην αγορά του φασολιού, όπου επίσης η προσφορά ξεπέρασε τη ζήτηση, καθώς σπάρθηκαν χωρίς συμβόλαιο τετραπλάσιες εκτάσεις. Αντίθετα, στην αγορά της φακής η κατάσταση είναι πιο ομαλή. Η διακίνηση του προϊόντος γίνεται απρόσκοπτα, δίνοντας μια νότα αισιοδοξίας στους παραγωγούς του συγκεκριμένου οσπρίου.
Πηγή: Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Γ.Γ.