Παρότι το ρύζι φαίνεται αρκετά καθαρό με μια πρώτη ματιά μπορεί να περιέχει υπολείμματα αρσενικού και διάφορα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται κατά την καλλιέργεια και την επεξεργασία του.
Το πλύσιμο των τροφίμων πριν από την κατανάλωσή τους είναι μια βασική πρακτική για την προστασία της υγείας. Σύμφωνα με τις συστάσεις του Υπουργείου Υγείας και της Κοινωνικής Ασφάλισης Υγείας σε αρκετές χώρες τα φρούτα και τα λαχανικά πρέπει να πλένονται προσεκτικά με πόσιμο νερό για να απομακρυνθούν υπολείμματα χώματος, σκόνης, βακτηρίων και, πάνω απ’ όλα, φυτοφαρμάκων.
Αυτή η απλή ενέργεια μπορεί να προλάβει γαστρεντερικές παθήσεις και να μειώσει την έκθεση σε τοξικές ουσίες. Ωστόσο, αυτή η συνήθεια δεν πρέπει να εφαρμόζεται μόνο στα φρέσκα τρόφιμα, αλλά και σε άλλα προϊόντα καθημερινής κατανάλωσης, όπως το λευκό ρύζι, ένα βασικό τρόφιμο στη διατροφή μας.
Το λευκό ρύζι είναι βασικό συστατικό πολλών παραδοσιακών γευμάτων τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό. Ωστόσο, παρόλο που φαίνεται καθαρό από την όψη του, το ρύζι μπορεί να περιέχει υπολείμματα ανόργανου αρσενικού και διάφορα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται κατά την καλλιέργεια και την επεξεργασία του. Για αυτόν τον λόγο, το να γνωρίζετε πόσες φορές πρέπει να πλένετε το ρύζι πριν το μαγειρέψετε όχι μόνο βελτιώνει την υφή και τη γεύση του, αλλά αποτελεί και μέτρο πρόληψης για την προστασία της υγείας σας και της οικογένειάς σας.
Πόσες φορές πρέπει να πλένετε το ρύζι;
Οι ειδικοί συνιστούν να πλένετε το ρύζι 4 έως 6 φορές, ή μέχρι το νερό να γίνει σχεδόν διαφανές. Αυτή η διαδικασία βοηθά στην απομάκρυνση του επιφανειακού αμύλου (που κάνει το ρύζι κολλώδες), καθώς και των υπολειμμάτων σκόνης, ακαθαρσιών, υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων και μέρους του ανόργανου αρσενικού.
Μια ακόμη πιο αποτελεσματική τεχνική είναι να αφήσετε το ρύζι να μουλιάσει για τουλάχιστον 30 λεπτά και στη συνέχεια να πετάξετε το νερό πριν το μαγειρέψετε. Αυτό επιτρέπει την περαιτέρω μείωση της ποσότητας των επιβλαβών ουσιών. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τη μέθοδο μαγειρέματος με υπερβολική ποσότητα νερού: μαγειρέψτε το ρύζι σε αναλογία 6 μέρη νερό προς 1 μέρος ρύζι και στη συνέχεια στραγγίστε το υπερβολικό νερό, όπως θα κάνατε με τα ζυμαρικά. Αυτή η μέθοδος μπορεί να μειώσει το αρσενικό κατά 40% έως 60%.