Η Κτηνοτροφία σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης

-Αναγκαία άμεσα μέτρα στηριξής της

 Είναι γνωστό ότι η άσκηση του επαγγέλματος του κτηνοτρόφου έχει πολύ μεγάλες δυσκολίες, όπως είναι επίσης γνωστό ότι αυτό το επάγγελμα σε πολλές περιπτώσεις δεσμεύει ολόκληρες οικογένειες 365 ημέρες τον χρόνο, οικογένειες που οικοδομούν πολύ δυνατές σχέσεις μεταξύ τους αλλά και με τα ζώα τους.

Η ελληνική πολιτεία και η ελληνική κοινωνία οφείλουν να κατανοήσουν ότι τα τελευταία χρόνια η κτηνοτροφία της θεσσαλίας έχει δεχθεί απανωτά, πολύ δυνατά χτυπήματα.

Οι κτηνοτροφικές οικογένειες βρίσκονται σε απόγνωση,έχουν χάσει το έδαφος κάτω απο τα πόδια τους, αφού χτυπήθηκαν σκληρά από τις μεγάλες πλημμύρες, την πανώλη και την ευλογιά.

Οι πληγείσες κτηνοτροφικές οικογένειες που βρίσκονται σε <<επαγγελματικό κενό>> και  κάτω από πολύ μεγάλη ψυχολογική πίεση πρέπει να πάρουν κρίσιμες αποφάσεις και να απαντήσουν σε δύο πολύ κρίσιμα και πολύ βασικά ερωτήματα.

  • Να επιχειρήσουν να ξαναστήσουν απο την αρχή την κτηνοτροφική τους εκμετάλλευση και πως ακριβώς και πότε θα τους βοηθήσει η πολιτεία, έτσι ώστε να συνεχίσουν την επαγγελματικής τους δραστηριότητα παραμένοντας στα χωριά τους ;
  • Μπορούν να εμπιστευθούν την κυβέρνηση που είναι φανερό ότι δεν έχει σχέδιο και πρόγραμμα για την κτηνοτροφία, που έχει μεγάλες ανεπάρκειες στην χάραξη και την εφαρμογή ολοκληρωμένης πολιτικής για τον συγκεκριμένο παραμελημένο παραγωγικό τομέα, που είναι πολύ κρίσιμος για την χώρα και ιδιαίτερα τις ορεινές και μειονεκτικές περιόχες;

Είναι φανερό πλέον οτι οι μέχρι σήμερα χειρισμοί της κυβέρνησης δεν είναι αποτελεσματικοί, αφού κυρίως δίνει έμφαση στη επικοινωνιακή διαχείρηση της κατάστασης και όχι στην έγκαιρη πρόωθηση λύσεων και την δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης.

Για να δημιουργηθεί κλίμα συνεργασίας και εμπιστοσύνης χρειάζονται ξεκάθαρες δεσμεύσεις και πράξεις με βάση συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Η επανάληψη υπόσχεσεων η υλοποίηση των οποίων μετατιθέται διαρκώς στο μέλλον δεν αποτελεί σωστή πρακτική.

Η κυβέρνηση οφείλει να κατανοήσει ότι πρέπει να απαντήσει άμεσα και πολύ καθαρά στα συγκεκριμένα αιτήματα. Τα συγκεκριμένα αιτήματα που έχουν αποφασιστεί ομόφωνα απο τους κτηνοτρόφους και τους γεωργούς που παράγουν ζωοτροφές στην πολύ μαζική σύσκεψη που έγινε στις 14 Ιουλίου 2025 με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Δήμητρη Κουρέτα και απαιτούν απαντήσεις είναι:

  1. Άμεση επιδότηση για την αγορά ζωοτροφών όλων των ζώων, όλων των εκτροφών μετακινούμενων και μη, που παραμένουν έγκλειστα εντός των εκτροφών, λόγω ισχύος των απαγορευτικών μέτρων.
  2. Άμεση αποζημίωση με τη μορφή προκαταβολής του 50% της αποζημίωσης ανά εκριζωθείσα εκτροφή, για την κάλυψη των τρεχουσών τους αναγκών των κτηνοτρόφων.
  3. Πάγωμα των φορολογικών υποχρεώσεων όλων των πληγέντων κτηνοτρόφων για τα επόμενα δύο χρόνια και δυνατότητα ρύθμισης χρεών στην πενταετία.
  4. Πάγωμα όλων των χρεών ρεύμα και νερό για τα επόμενα δύο χρόνια .
  5. Πάγωμα πλειστηριασμών και κατασχέσεων για τα επόμενα δύο χρόνια.
  6. Διατήρηση όλων των επιδοτήσεων και των δικαιωμάτων για τα επόμενα χρόνια και έως την εφαρμογή του μέτρου 5.2, που αφορά στην αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου.
  7. Απώλεια εισοδήματος με βάση τον μέσο όρο των τελευταίων τριών ετών.
  8. Καταβολή όλων των δικαιούμενων εξισωτικών αποζημιώσεων.
  9. Καταβολή της ενίσχυσης της Δράσης 31.7-Β (οικολογικά σχήματα) όσων δικαιούχων δεν μετακινήθηκαν από τις 12-05-2025 και μετά.
  10. Αυστηρός έλεγχος των εισαγωγών και του ισοζυγίου γάλακτος-κρέατος.
  11. Άμεση ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και εφαρμογή του μέτρου 5.2 για τις πληγείσες από την πανώλη εκτροφές και επαναπροκήρυξη του μέτρου με νέες ευνοϊκότερες διατάξεις μόλις γίνει εφικτή η ανασύσταση των πληγεισών από την ευλογιά εκτροφών. 
  12. Αυστηρός έλεγχος των μέτρων βιοασφάλειας σε μονάδες παραγωγής ζωοτροφών και γαλακτοκομικών προϊόντων.

Στα αιτήματα περιλαμβάνεται επίσης και η οικονομική στήριξη τω γεωργών που παράγουν (μηδική, τριφύλλι, βρώμη, κριθάρι, καλαμπόκι κλπ) εντός των ζωνών επιτήρησης και δεν μπορούν να διακινήσουν τα προιόντα τους. Το ποσό της αποζημίωσης θα αγγίζει τα 300€/στρέμμα και για το άχυρο η αποζημίωση να ανέρχετεται σε 3€/στρέμμα.

Ειδική πρόβλεψη ζητείται να υπάρξει και για τους νέους αγρότες, διότι κατά την παρακολούθηση του επιχειρηματικού τους σχεδίου δεν μπορούν να ικανοποιηθούν οι προϋποθέσεις των εισοδηματικών κριτηρίων για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο.

Η κτηνοτροφία βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και για αυτό είναι κατεπείγουσα και η ανάγκη να ανακοινωθούν άμεσα τα μέτρα στηριξής της.

Του Βασίλη Έξαρχου,

ειδικού συμβούλου του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας και πρώην Βουλευτή.