Λάρισα: Χρήσιμη η έρευνα και η καινοτομία στην αγροτική παραγωγή

Χρήσιμα συμπεράσματα προέκυψαν σε ημερίδα, με θέμα «Έρευνα και καινοτομία στην υπηρεσία του αγρότη», που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα, στο Ινστιτούτο Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ. Σε αυτήν παρουσιάστηκαν καινοτόμες δράσεις ερευνητικών έργων, που συντονίζονται από το Ινστιτούτο σε συνεργασία με ΑΕΙ, ιδιωτικές εταιρείες και αγροτικούς συνεταιρισμούς και αφορούν τη χρήση νέων τεχνολογιών και καινοτόμων λύσεων σε καίρια καλλιεργητικά ζητήματα, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη βιωσιμότητα και την παραγωγικότητα της γεωργίας.

«Σύμμαχος» το θεσσαλικό φασόλι στην αντιμετώπιση των ιολογικών ασθενειών

Ο Δρ Δημήτρης Βλαχοστέργιος, διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών, παρουσίασε το θεσσαλικό φασόλι σε σχέση με την «Αειφορική διαχείριση ιολογικών ασθενειών σε γενετικό υλικό φασολιού και ανάπτυξη προσαρμοσμένων ποικιλιών», στο πλαίσιο του προγράμματος ΠΑΑ 2014-2020 (Μέτρο 16 «Συνεργασία», Υπομέτρο 16.1-16.5), σημειώνοντας πως «το θεσσαλικό φασόλι στοχεύει στην αντιμετώπιση ενός από τα σημαντικότερα, αλλά μη επαρκώς μελετημένα προβλήματα της καλλιέργειας του ξηρού φασολιού, που είναι η αντιμετώπιση των ιολογικών ασθενειών και η ανάπτυξη προσαρμοσμένων ποικιλιών. Η εξάπλωση των ιώσεων στο φασόλι καταγράφεται αυξανόμενη λόγω της καλλιέργειας απιστοποίητου σπόρου, της έλλειψης ποικιλιών με ανοχή σε ιούς και της άγνοιας των παραγωγών στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Τα ποσοστά σπορομετάδοσης είναι πολύ σημαντικά για τη σποροπαραγωγή και την απόδοση του φασολιού».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «στο πλαίσιο του έργου έγινε η μεταφορά τεχνογνωσίας στους παραγωγούς για το πρωτόκολλο παραγωγής, με τη χρήση πιστοποιημένου σπόρου προσαρμοσμένων ποικιλιών με χαρακτηριστική ανοχή στις ιολογικές ασθένειες».

Για τη χωρικά διαφοροποιημένη αζωτούχο (N) λίπανση στο σκληρό σιτάρι, που είναι μια καινοτόμος μέθοδος με θετικά αποτελέσματα στη Θεσσαλία, μίλησε ο Δρ Χρήστος Νούλας, σημειώνοντας –μεταξύ άλλων– πως «σε πιλοτικούς αγρούς σκληρού σιταριού σε διαφορετικές αγροκλιματικές ζώνες της Θεσσαλίας συγκρίθηκαν η ομοιόμορφη (σ.σ. συνήθης πρακτική του παραγωγού) και η χωρικά διαφοροποιημένη επιφανειακή αζωτούχος λίπανση με τη χρήση ειδικού λιπασματοδιανομέα με ελεγχόμενο δοσομετρητή, που “διαβάζει” χάρτες εφαρμογής του λιπάσματος. Για τη δημιουργία των χαρτών μεταβλητής δόσης αζώτου, χρησιμοποιήθηκαν πολυφασματικές εικόνες υψηλής ευκρίνειας, που ελήφθησαν λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τη λίπανση με drone, o δείκτης NDVI και ένας ειδικός αλγόριθμος».

Όπως εξήγησε ο ίδιος, «τα αποτελέσματα έδειξαν μείωση των συνολικών ποσοτήτων αζωτούχου λίπανσης έως και 49,6% στις ζώνες διαφοροποιημένης λίπανσης σε σχέση με εκείνες της ομοιόμορφης, χωρίς σημαντική επίδραση στην απόδοση ή στην ποιότητα των κόκκων του σιταριού. Στον αγρό με τις ευνοϊκότερες συνθήκες καλλιέργειας, το οικονομικό όφελος της μεταβλητής παροχής αζώτου ήταν 16,4 ευρώ/στρ., ενώ στον δεύτερο αγρό δεν παρατηρήθηκε σημαντικό οικονομικό κέρδος. Αξιοσημείωτα ήταν, επίσης, τα περιβαλλοντικά οφέλη. Το αποτύπωμα άνθρακα (CF) της καλλιέργειας σιταριού μειώθηκε κατά 6,4% έως 22% και τα επίπεδα υπολειμματικού νιτρικού αζώτου στο έδαφος μετά τη συγκομιδή ήταν από 13,6% έως 36,1% χαμηλότερα στις ζώνες όπου εφαρμόστηκε η μεταβλητή δόση αζώτου».

Παραγωγή κλωστικής κάνναβης με μικρότερο αποτύπωμα άνθρακα

Το έργο, με τίτλο «Εφαρμογή συστημάτων παραγωγής κλωστικής κάνναβης για τη μεγιστοποίηση των αποδόσεων και της ποιότητας της παραγόμενης ίνας στις εδαφοκλιματικές συνθήκες της Θεσσαλίας», παρουσίασε η Δρ Δήμητρα Λόκα, τονίζοντας την αξιολόγηση των επιπτώσεων διαφοροποιημένων ποσοτήτων αζώτου τόσο στην απόδοση και την ποιότητα ίνας τριών ποικιλιών κλωστικής κάνναβης, όσο και στο περιβάλλον. Για την επίτευξή του, ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ/ΙΒΚΦ, ως συντονιστής φορέας, συνεργάστηκε με το Τμήμα Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και τον ΑΣ «Φαρσάλων Γη», στο πλαίσιο του Μέτρου 16, ΠΑΑ 2014-2020. Συγκεκριμένα, τρεις διαφορετικές ποικιλίες κλωστικής κάνναβης (FEDORA 17, FUTURA 75, FUTURA 83) εγκαταστάθηκαν σε τρεις πιλοτικούς αγρούς του ΑΣ «Φαρσάλων Γη» και σε κάθε ποικιλία εφαρμόστηκαν πέντε διαφορετικά επίπεδα (0, 60, 90, 120, 180 kg N/ha) αζωτούχου λίπανσης.

Μετά από δύο καλλιεργητικές περιόδους, τα αποτελέσματα επέδειξαν ως αποδοτικότερη ποικιλία τη FUTURA 83, με τις υψηλότερες αποδόσεις να επιτυγχάνονται με την εφαρμογή 60kg N/ha. Ο παραπάνω συνδυασμός, επίσης, αποδείχθηκε και ο φιλικότερος προς το περιβάλλον, καθώς είχε το μικρότερο αποτύπωμα άνθρακα.

Τέλος, ο Δρ Ελευθέριος Ευαγγέλου παρουσίασε το έργο «Άρδευση ακριβείας», το οποίο έτρεξε ομάδα ερευνητών, με συντονιστή το Ινστιτούτο Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και το εφάρμοσε με επιτυχία σε καλλιέργειες βάμβακος και μηδικής. Η πιλοτική εφαρμογή του συστήματος, σε συνεργασία με τους συνεταιρισμούς «ΘΕΣγη» και «Φαρσάλων Γη», έδειξε σημαντικά αποτελέσματα.

Συγκριτικά με τη συμβατική άρδευση, το πληροφοριακό σύστημα DIANA, που εφαρμόστηκε, πέτυχε μείωση της αρδευτικής ποσότητας έως και 18,5%, μείωση του κόστους άρδευσης κατά 10,5% και μείωση του αποτυπώματος άνθρακα έως και 20%. Ταυτόχρονα, δεν επηρεάστηκαν αρνητικά η θρέψη των φυτών, η γονιμότητα του εδάφους και οι τελικές αποδόσεις των καλλιεργειών.

Πηγή: ypaithros.gr