Τα τρία ψάρια που πρέπει να σταματήσετε να τρώτε

Η συχνή κατανάλωση ψαριών είναι γενικά ευεργετική για την υγεία, καθώς αποτελούν εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών, βιταμινών Β, Α και D, καθώς και μετάλλων όπως ιώδιο, φώσφορος, κάλιο, μαγνήσιο και ασβέστιο. Το Ίδρυμα Ισπανικής Καρδιολογίας (FEC) τονίζει τη συμβολή τους στην εύκολη πέψη λόγω της χαμηλής περιεκτικότητας σε συνδετικό ιστό.

Εντούτοις, δεν είναι όλα τα ψάρια εξίσου υγιεινά. Πέρα από τα επεξεργασμένα προϊόντα ψαριού, όπως ο καπνιστός σολομός, τα καβουροπόδαρα ή τα ψαρομπαστούνια που μπορεί να κρύβουν κινδύνους, υπάρχουν και συγκεκριμένα είδη ψαριών που οι ειδικοί συμβουλεύουν να αποφεύγονται.


Γιατί πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην επιλογή ψαριών;

Οι ειδικοί συνιστούν να επιλέγουμε ψάρια τοπικής προέλευσης, γνωρίζοντας την προέλευσή τους, και να εστιάζουμε σε αυτά με την υψηλότερη διατροφική αξία. Αντίθετα, καλό θα ήταν να αποφεύγονται ψάρια με χαμηλή θρεπτική αξία ή εκείνα που προέρχονται από μολυσμένα νερά.


Τα τρία ψάρια που οι ειδικοί συμβουλεύουν να αποφεύγονται:

  • Η Τιλάπια: Αυτό το ψάρι γλυκού νερού είναι ιδιαίτερα φθηνό, αλλά και χαμηλής θρεπτικής αξίας, με μόλις 130 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια. Συνήθως προέρχεται από μεγάλες ιχθυοκαλλιέργειες στην Κίνα, όπου εκτρέφεται για να καλύψει την αυξημένη ζήτηση. Μια πιο θρεπτική εναλλακτική είναι ο μπακαλιάρος.
  • Η Πάνγκα: Προερχόμενη κυρίως από την Ασία, περίπου το 90% της πάγκας εκτρέφεται στον ποταμό Μεκόνγκ της νοτιοανατολικής Ασίας, ο οποίος θεωρείται ένα από τα πιο μολυσμένα υδάτινα συστήματα στον κόσμο.
  • Η Πέρκα: Αυτό το αφρικανικό ψάρι, που συχνά χρησιμοποιείται σε παναρισμένες και μαγειρεμένες συνταγές, συνιστάται να αποφεύγεται. Η Οργάνωση Καταναλωτών και Χρηστών (OCU) έχει συστήσει από το 2017 την αποφυγή της κατανάλωσης πέρκας από τη λίμνη Βικτόρια της Αφρικής, καθώς έχουν εντοπιστεί υπολείμματα φυτοφαρμάκων και ίχνη υδραργύρου στα φιλέτα της, αν και εντός νόμιμων ορίων.

Πηγή: newsbomb.gr