Έφυγε από την ζωή ο Γεράσιμος Μιχελής – Είχε υποδυθεί τον «κακό» στο «Παρά Πέντε»

Ο Γεράσιμος Μιχελής, ηθοποιός, όπως έγινε γνωστό την Τρίτη (15/7), «έφυγε» από τη ζωή ύστερα από μάχη με ασθένεια. Μάλιστα, ο συνάδελφός του, Μιχάλης Οικονόμου, τον αποχαιρέτησε με μια ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αποκαλύπτοντας πως ο Γεράσιμος Μιχελής είχε διαγνωστεί με τη νόσο του κινητικού νευρώνα.

Συγκεκριμένα, ο Γεράσιμος Μιχελής άφησε το στίγμα του στον χώρο του θεάτρου και ο Μιχάλης Οικονόμου στη διαδικτυακή του ανάρτηση, στο Instagram, έγραψε το εξής: «Καλό ταξίδι αδερφέ μου, Γεράσιμε, πέτα στο φως! Με τον Γεράσιμο Μιχελή δουλέψαμε μαζί στον “Ξένο” του Καμύ σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τσιάμη, και στο θέατρο στο ραδιόφωνο, στον “Οικοδιδάσκαλο” του Φεστιβάλ Αθηνών το 2017. Ξαναβρεθήκαμε στην εκδήλωση για τη Γαλιλαία στο Μέγαρο, το 2019, αλλά – κυρίως – μας άρεσε να αποκαλούμε ο ένας τον άλλο, πνευματικά αδέρφια».

Ακόμα, ο Μιχάλης Οικονόμου πρόσθεσε: «Από τη στιγμή που διαγνώστηκε με την τρομερή νόσο του κινητικού νευρώνα, στράφηκε όμως ακόμα πιο βαθιά στην ποίησή του, ατενίζοντας ήδη με μια ελπιδοφόρα ευχαριστία τον ουρανό. Για τον αγαπημένο μας Γεράσιμο, η εξόδιος ακολουθία θα γίνει στον Άγιο Νικόλαο Ραγκαβά, στην Πλάκα, την Παρασκευή, 18 Ιουλίου, στις 11:30. Η ταφή, στο Τρίτο Νεκροταφείο, στις 13:00».

Ποιος ήταν ο Μιχελής

Ο Γεράσιμος Μιχελής γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στον Κορυδαλλό. Ο πατέρας του καταγόταν από την Κεφαλονιά και η μητέρα του από την Αστυπάλαια.

Σπούδασε υποκριτική στη Δραματική Σχολή Βεάκη (αποφοίτησε το 1990) και μονωδία και θεωρία στο Ωδείο του Πειραιά. Παρακολούθησε σεμινάρια φωνητικής και το Εργαστήριο Αρχαίου Δράματος του Λευτέρη Βογιατζή (1989-1992).

Η καριέρα του συνδέθηκε κυρίως με εμφανίσεις σε θεατρικές παραστάσεις, παραγωγής του ΚΘΒΕ. Ο Γεράσιμος Μιχελής έγινε κυρίως γνωστός στο ευρύ κοινό με τη συμμετοχή του στην τηλεοπτική σειρά «Στο παρά πέντε», στον ρόλο του «Τύπου με τα μαύρα». Τα τελευταία χρόνια της ζωής του ασχολήθηκε με την συγγραφή βιβλίων.

Τι είναι η νόσος του κινητικού νευρώνα

Γνωστή με διάφορες ονομασίες – μεταξύ των οποίων πλάγια μυατροφική σκλήρυνση, νόσος του Charcot και σύνδρομο Lou Chering – η νόσος του κινητικού νευρώνα αποτελεί μια σπάνια αλλά σοβαρή εκφυλιστική πάθηση του νευρικού συστήματος.

Η νόσος πλήττει κυρίως άτομα μέσης ηλικίας, με τον μέσο όρο έναρξης των συμπτωμάτων να εντοπίζεται γύρω στα 55 έτη, παρουσιάζοντας ελαφρώς υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης στις γυναίκες.

Παρά τις επιστημονικές προσπάθειες, τα ακριβή αίτια εκδήλωσης παραμένουν ασαφή. Ενοχοποιούνται, ωστόσο, γενετικοί παράγοντες – κυρίως στις οικογενείς μορφές της νόσου – καθώς και περιβαλλοντικοί, όπως η έντονη σωματική καταπόνηση, ιδίως σε πρώην αθλητές με ιστορικό χρήσης αναβολικών ουσιών, αλλά και πιθανές ιογενείς επιδράσεις που πυροδοτούν μια καθυστερημένη αυτοάνοση αντίδραση του οργανισμού.

Η νόσος χαρακτηρίζεται από την προοδευτική εκφύλιση τόσο του ανώτερου (εγκεφάλου) όσο και του κατώτερου κινητικού νευρώνα (νωτιαίου μυελού), επηρεάζοντας τις κινητικές λειτουργίες του σώματος. Η προσβολή μπορεί να είναι εστιασμένη ή να αφορά ταυτόχρονα και στα δύο επίπεδα του νευρικού συστήματος.

Τα συμπτώματα διαφέρουν σημαντικά από ασθενή σε ασθενή, ωστόσο το κύριο χαρακτηριστικό είναι η σταδιακή επιδείνωση της κινητικότητας. Αντίθετα, δεν καταγράφονται αισθητικές ή γνωστικές διαταραχές, με τη μνήμη και την αντίληψη να παραμένουν ανεπηρέαστες.

Πηγή: ieidiseis.gr