Καταγγελίες για την μη τήρηση της Υπουργικής απόφασης για την συνυπηρέτηση προσωπικού των Φορέων του Υπουργείου Υγείας, φέρνει στη Βουλή ο Βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης, με ερώτησή του προς τον αρμόδιο Υπουργό Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη.
Αναλυτικά η ερώτηση του κ. Κόκκαλη: «Στη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης που είχα καταθέσει και συζητήθηκε στην Βουλή στα πλαίσια του Κοινοβουλευτικού ελέγχου στις 24-02-2025, παρείχατε την δέσμευση πως θα δώσετε εντολή να αλλάξει η εγκύκλιος που απαγόρευε τη συνυπηρέτηση νοσηλευτικού προσωπικού με σύζυγο ένστολο κατά την πρώτη διετία της δοκιμαστικής περιόδου.
Ειδικότερα, δυνάμει του ν. 4368/2016, στο άρθρο 50 έχει προβλεφθεί ότι δεν επιτρέπεται απόσπαση ή μετάταξη ή μετάθεση του προσωπικού πλην των ιατρών του ΕΣΥ, των φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας, πριν παρέλθουν πέντε έτη από τον διορισμό ή από προηγούμενη μετάταξη ή μετάθεση, με εξαίρεση τις περιπτώσεις απόσπασης ή μετάταξης για λόγους συνυπηρέτησης με σύζυγο, ένστολο ή μη, απόσπαση ή μετάταξη σε παραμεθόριες περιοχές κ.λπ. Αυτός ο νόμος δημιουργούσε απευθείας το δικαίωμα για την προστασία του θεσμού της οικογένειας, η οποία οικογένεια προστατεύεται από το άρθρο 21 του Συντάγματος. Εν συνεχεία, δυνάμει του συγκεκριμένου νόμου, εξεδόθη στις 8 Ιουλίου του 2016 η εγκύκλιος του τότε Υπουργού Υγείας, σύμφωνα με την οποία, στην παράγραφο 5 ορίζεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 50 οι αποσπάσεις για λόγους συνυπηρέτησης με σύζυγο, ένστολο ή μη, διενεργούνται και πριν την παρέλευση της πενταετίας από τον διορισμό ή από προηγούμενη μετάταξη ή μετάθεση.
Επίσης, σύμφωνα με το ανωτέρω έγγραφο, οι αποσπάσεις υπαλλήλων δεν εμπίπτουν στους περιορισμούς της παραγράφου 9 του ν. 3528 του 2007, δηλαδή του Υπαλληλικού Κώδικα, και μπορούν να διενεργούνται και πριν την παρέλευση της διετίας από τον διορισμό, δεδομένου ότι οι ανωτέρω διατάξεις είναι προστατευτικές για την οικογένεια, σύμφωνα με την επιταγή του άρθρου 21 του Συντάγματος.
Συνεπώς, και πριν την παρέλευση της διετίας, ήταν δυνατές και σύμφωνες με τον νόμο οι αποσπάσεις υπαλλήλων με σκοπό τη συνυπηρέτηση και με τελικό και απώτερο σκοπό την υπηρέτηση του θεσμού της οικογένειας, η οποία προστατεύεται από το Σύνταγμα.
Από το 2016 έως και την 1η Δεκεμβρίου του 2024 οι αποσπάσεις διενεργούνταν με αυτόν τον νόμο και με αυτή την εγκύκλιο, ώσπου αίφνις στις 2 Δεκεμβρίου ο Υφυπουργός Υγείας, με σχετική εγκύκλιο, κατήργησε την προηγούμενη εγκύκλιο, αναφέροντας ότι δεν ισχύει επ’ ουδενί η διετία. Έως την 1η Δεκεμβρίου του 2024 είχαν κατατεθεί πάρα πολλές αιτήσεις -τον Αύγουστο του 2024, τον Μάιο του 2024-, με τις οποίες αιτήσεις ανέμεναν οι αιτούντες και οι αιτούσες την κρίση της υπόθεσής τους, δηλαδή της απόσπασης με σκοπό να ενωθεί η οικογένεια, σύμφωνα με την εγκύκλιο η οποία ίσχυε.
Ήταν προφανές ότι η εγκύκλιος του κ. Θεμιστοκλέους δημιούργησε μια άνιση μεταχείριση, καθώς δεν έδωσε καν μεταβατικό χρονικό διάστημα, για το μέλλον τουλάχιστον, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η εκπλήρωση του νόμου, ο οποίος νόμος θέλει να προστατεύει, όπως και το Σύνταγμα βέβαια, την οικογένεια.
Ασπαζόμενος και αντιλαμβανόμενος τα ανωτέρω, δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ Τεύχος Β’ 2117/02.05.2025) η υπ’ Αριθμ. Γ4β/οίκ.17438 κοινή απόφαση του Υπουργού Υγείας, της Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας και του Υφυπουργού Υγείας, με την οποία δίνεται λύση στο ζήτημα της συνυπηρέτησης υπαλλήλων νοσηλευτικού, παραϊατρικού και λοιπού προσωπικού των Φορέων Παροχής Υπηρεσιών Υγείας των Δ.Υ.Πε., χωρίς να απαιτείται η συμπλήρωση διετίας. Ειδικότερα, όπως αναφέρει η απόφαση:
«Δεν απαιτείται η συμπλήρωση διετίας από τον διορισμό για τους υπαλλήλους που αποσπώνται για ιδιαίτερα σοβαρούς λόγους υγείας, καθώς και για λόγους υγείας, καθώς και για λόγους συνυπηρέτησης με σύζυγο ή συμβιούντα κατά την έννοια του άρθρου 1 του ν. 4356/2015 δημόσιο υπάλληλο με οποιαδήποτε σχέση εργασίας ή με πρόσωπο της παρ. 1 του άρθρου 21 του ν. 2946/2001 (Α’ 224), με την επιφύλαξη ότι ο διορισμός δεν έγινε με μοριοδότηση λόγω εντοπιότητας».
Μετά την κοινοποίηση της αναφερόμενης απόφασης, πλείστες αιτήσεις μελών του προσωπικού του Υπουργείου Υγείας, που διανύει την πρώτη διετία από διορισμό τους, και πληρούν τα ανωτέρω κριτήρια, ήτοι είναι σύζυγοι ένστολων που υπηρετούν σε διαφορετικές πόλεις, υποβάλλονται στους αρμόδιους φορείς που είναι οι Υγειονομικές Περιφέρειες, αιτούμενοι την απόσπαση λόγω συνυπηρέτησης με ένστολο σύζυγο. Πλην όμως, σε άλλες ΔΥΠΕ γίνονται δεκτές λόγω της εφαρμογής του Νόμου και της πρόσφατης εγκυκλίου, αλλά σε άλλες , υπάρχουν καταγγελίες, ότι είτε δεν γίνονται δεκτές οι αιτήσεις των μελών του προσωπικού του φορέα Υγείας, είτε δεν απαντώνται καν, ακόμη και μετά την επίκληση του νόμου και της πρόσφατης εγκυκλίου, αναφέροντας δε ότι πρόκειται για κρίση του αρμόδιου Διοικητή της εκάστοτε ΔΥΠΕ.
Επειδή, η εν λόγω απόφαση δίνει, και κατά τα δικά σας λεγόμενα, οριστικά λύση σε ένα κοινωνικό πρόβλημα, καθιερώνοντας το δικαίωμα απόσπασης των δοκίμων υπαλλήλων όταν συντρέχουν εξαιρετικές περιστάσεις, μεταξύ των οποίων και αυτή της συνυπηρέτησης με ένστολο σύζυγο.
Επειδή, η καθολική εφαρμογή της απόφασης και του νόμου γενικά, συνιστά δεσμία υποχρέωση και αρμοδιότητα των φορέων που εγκρίνουν τις αιτήσεις απόσπασης, και δεν εναπόκειται στην διακριτική τους ευχέρεια, εφόσον πληρούνται οι εκ του νόμου προυποθέσεις.
Επειδή, η μη εφαρμογή της απόφασης και του νόμου συνιστά και παράβαση καθήκοντος εκ μέρους των αρμόδιων οργάνων, και σε κάθε περίπτωση επιδρά δυσμενώς στο έννομο αγαθό που πρέπει να προστατευτεί και είναι η οικογένεια, η βελτίωση της εργασιακής, αλλά και οικογενειακής καθημερινότητας των εργαζομένων που καθημερινά δίνουν το καλύτερο τους εαυτό στα νοσοκομεία και κέντρα υγείας όλης της χώρας».
Κατόπιν τούτων
Ερωτάσθε:
- Θα διερευνήσετε τα καταγγελλόμενα που αφορούν στην μη πιστή τήρηση και ουσιαστική παραβίαση της απόφασης σας με την οποία δίνετε το δικαίωμα συνυπηρέτησης υπαλλήλων νοσηλευτικού, παραϊατρικού και λοιπού προσωπικού των Φορέων Παροχής Υπηρεσιών Υγείας των Δ.Υ.Πε., με ένστολο σύζυγο, χωρίς να απαιτείται η συμπλήρωση διετίας.
- Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε για να ελέγξετε τους αρμόδιους φορείς του Υπουργείου που απορρίπτουν ρητά ή σιωπηρά τα δίκαια αιτήματα;»