«Προκειμένου να μην καταρρεύσουν οικονομικά εξαιτίας παραγόντων που δεν μπορούν να ελέγξουν, όπως η εξέλιξη των ζωονόσων και οι συνέπειες στη αγορά ζωοτροφών, οι παραγωγοί ζωοτροφών και ειδικά μηδικής, ζητούν από την πολιτεία να αναγνωρίσει το πρόβλημα και να προβεί σε αποζημιώσεις-ενισχύσεις, ώστε να καλύψουν την απώλεια εισοδήματός τους και να μπορέσουν να αλλάξουν τις πολυετείς καλλιέργειες μηδικής για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο». Τα παραπάνω τονίζει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σε ερώτησή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστα Τσιάρα για το σοβαρό οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλοί αγρότες που καλλιεργούν κυρίως μηδική και άλλες ζωοτροφές στο νομό Λάρισας.
Ο Θεσσαλός πολιτικός, το προηγούμενο διάστημα συναντήθηκε με εκπροσώπους των εν λόγω αγροτών από την ευρύτερη περιοχή του δήμου Κιλελέρ, οι οποίοι του περιέγραψαν με μέλανα χρώματα την μη αναμενόμενη και σοβαρή οικονομική δυστοκία που αντιμετωπίζουν μην μπορώντας να πουλήσουν την παραγωγή τους, ως άμεση επίπτωση των ζωονόσων που «θερίζουν» τα κοπάδια των αιγοπροβατοτρόφων στο νομό.
Όπως αναλυτικά εξηγεί στην ερώτησή του, «έντονες ανησυχίες εκφράζουν οι αγρότες της Λάρισας που παράγουν σανοδοτικά και καρποδοτικά φυτά για ζωοτροφή, καθώς βιώνουν πρωτόγνωρες συνέπειες από την λαίλαπα των ζωονόσων που πλήττει σφόδρα την αιγοπροβατοτροφία.
Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι τα υγειονομικά μέτρα που επιβάλουν περιορισμό στις μετακινήσεις, η μείωση του ζωικού κεφαλαίου λόγω των θανατώσεων χιλιάδων ζώων και οι δικαιολογημένοι φόβοι των κτηνοτρόφων για την μετάδοση της ευλογιάς στα κοπάδια τους, έχουν δημιουργήσει ένα ζοφερό κλίμα στην αλυσίδα πώλησης των ζωοτροφών που παράγουν. Κατά συνέπεια, αντιμετωπίζουν αντικειμενικές δυσκολίες στην διάθεση της παραγωγής τους, δεν μπορούν να εσοδεύσουν και εύλογα ανησυχούν για το τι μέλλει γενέσθαι.
Τα κυριότερα προϊόντα που καλλιεργούν και πωλούν στους κτηνοτρόφους είναι διάφορα δημητριακά π.χ. κριθάρι, τα άχυρα των σιτηρών, το καλαμπόκι και κυρίως η μηδική, στην οποία εντοπίζεται και το μεγαλύτερο πρόβλημα. Πρόκειται για μια πολυετή καλλιέργεια, που απαιτεί εντατική άρδευση και εργασίες για κοπή, γύρισμα, δέσιμο και μεταφορά, δηλαδή έξοδα τα οποία δεν θα αναπληρωθούν αν δεν πωληθεί. Παρότι μέχρι σήμερα δεν έχουν φτάσει στο μισό της ετήσιας παραγωγής τους, έχουν αναγκαστεί να αποθηκεύσουν ήδη σημαντικές ποσότητες οι οποίες δεν απορροφούνται από την αγορά και τους κτηνοτρόφους και, κατά συνέπεια, ανησυχούν έντονα για την οικονομική θέση που θα βρεθούν αν δεν ομαλοποιηθεί η κατάσταση ή δεν βρεθούν εναλλακτικές λύσεις.
Πολλοί από αυτούς τους παραγωγούς επλήγησαν και από τον Daniel και έχουν, ήδη, αυξημένες οικονομικές υποχρεώσεις και οφειλές. Προσπαθούν, λοιπόν, με εντατικοποίηση των καλλιεργειών τους –οι φυτείες μηδικής είναι νέες, ηλικίας ενός ή δύο ετών- να διασφαλίσουν επαρκές εισόδημα για την κάλυψή τους».
Κατόπιν τούτων, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ρωτά τον αρμόδιο υπουργό «προτίθεστε, πως και πότε να στηρίξετε τους παραγωγούς ζωοτροφών της Λάρισας για την απώλεια εισοδήματος που υφίσταται εξαιτίας της εξάπλωσης των ζωονόσων στη χώρα;».