Υψηλές αποδόσεις και προοπτικές για την καλλιέργεια κινόα στη Φθιώτιδα

-Ο γεωπόνος Βας. Καραχρήστος και ο αγρότης Γ. Παπαευσταθίου δηλώνουν δικαιωμένοι από την επιλογή τους

Θετικά μηνύματα στέλνει η πρώτη οργανωμένη καλλιέργεια κινόα στη Φθιώτιδα, με τους παραγωγούς της περιοχής να δηλώνουν ικανοποιημένοι από τις αποδόσεις αλλά και τις προοπτικές που προδιαγράφει στην αγορά. 

Πρόκειται για μια σχετικά νέα, εναλλακτική καλλιέργεια στα ελληνικά δεδομένα, που φαίνεται να κερδίζει έδαφος, καθώς συνδυάζει θρεπτική αξία, ανθεκτικότητα στις καιρικές συνθήκες και καλές τιμές στην αγορά.

Η φετινή παραγωγή κινόα σε εκτάσεις κοντά στη Σπερχειάδα και τη Λαμία άγγιξε τα 400 στρέμματα και χαρακτηρίζεται εξαιρετική, χάρη στις κατάλληλες κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής, αλλά και στη γεωπονική υποστήριξη που παρείχε στους νέους παραγωγούς η Εταιρία Aristi Quinoa. Η κινόα, που θεωρείται υπερτροφή λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και ιχνοστοιχεία, βρίσκει σταδιακά τη θέση της στην ελληνική αγορά.

Βασίλης Καραχρήστος

Ο γεωπόνος Βασίλης Καραχρήστος μίλησε για τα αποτελέσματα της πρώτης χρονιάς καλλιέργειας της κινόα στη Φθιώτιδα: H απόφαση να καλλιεργήσουμε στη Φθιώτιδα κινόα, πάρθηκε πέρσι τον Δεκέμβρη σε χωράφια που καλλιεργούνταν με βαμβάκι, μιας και δυστυχώς τα τελευταία χρόνια αυτό μας έχει απογοητεύσει σε πολλούς τομείς. Συνολικά στο Νομό σπάρθηκαν 400 στρέμματα. Πρόκειται για μία καινούργια καλλιέργεια, προσπαθούμε να είμαστε πρωτοπόροι. Μεγάλο ρόλο στην απόφαση μας έπαιξε το γεγονός ότι έχουμε μία καλλιέργεια με χαμηλό ενεργειακό κόστος, χωρίς πολλές απαιτήσεις σε άρδευση και λίπανση. Παράγοντες σημαντικοί όταν το κόστος παραγωγής σήμερα αποτελεί το νούμερο ένα πρόβλημα στην ελληνική γεωργία. Το γεγονός ότι η κινόα είναι ανθεκτική σε ακραίες καιρικές συνθήκες, είναι ένα ακόμη πλεονέκτημα στην εποχή της κλιματικής κρίσης που βιώνουμε».

Σε ερώτηση μας για τα οικονομικά δεδομένα της καλλιέργειας, ο κ. Καραχρήστος αναφέρει ότι η κλειδωμένη με συμβόλαιο τιμή είναι για τη συμβατική κινόα 50 λεπτά/κιλό και για τη βιολογική 80 λεπτά/κιλό. 

«Τόσο εγώ, όσο και οι συνάδελφοι μου γεωπόνοι είμαστε διαρκώς δίπλα στον παραγωγό, από την αρχή της εγκατάστασης της καλλιέργειας, δηλαδή από την σπορά που γίνεται περίπου μέσα- τέλος Φεβρουαρίου μέχρι τη συγκομιδή. Και φυσικά σε ότι προκύψει σε όλο τον βιολογικό κύκλο της καλλιέργειας. Επομένως ο παραγωγός είναι ήσυχος αναφορικά με την γεωτεχνική υποστήριξη, όπως και για την «κλειδωμένη» τιμή που προβλέπει η συμβολαιακή γεωργία. Παράγοντες εξίσου σημαντικοί στη σημερινή εποχή της αβεβαιότητας».

Όσον αφορά στον καλλιεργητικό κύκλο της κινόα ο κ. Καραχρήστος τονίζει τα εξής: Η επιλογή του χωραφιού γίνεται περίπου προς το τέλος της χρονιάς. Προσπαθούμε να επιλέξουμε χωράφια τα οποία είναι μέσω της μηχανική σύστασης ή ελαφριάς μηχανικής σύστασης ούτως ώστε να στραγγίζουν καλά. Δεν έχει πρόβλημα η κινόα, καθώς και σε λιγότερο γόνιμα χωράφια, μπορεί να ευδοκιμήσει γιατί είναι ένα φυτό πολύ ανθεκτικό. Η σπορά γίνεται είτε στους 50 πόντους σειρά με σειρά, είτε στους 75 πόντους. Αυτό μπορούμε να το επιλέξουμε εμείς οι γεωπόνοι σε συνεργασία με τον παραγωγό. Οι απαιτήσεις σε άρδευση είναι πολύ μικρές. Συγκεκριμένα αν δεν βρέξει στη σπορά, που συνήθως τον Φλεβάρη έχουμε βροχές, τότε γίνεται μία άρδευση και μετά πάλι στη γονιμοποίηση, η οποία είναι περίπου κοντά στον Απρίλιο. Μετά δεν χρειάζεται δεν εφαρμόσουμε άλλη άρδευση, η λίπανση γίνεται μία φορά με τη σπορά και μετά προχωράμε σε μηχανική κατεργασία με σκαλιστήρι ώστε να καταπολεμήσουμε τα ζιζάνια και μετά φτάνουμε στον αλωνισμό. Έχουμε ενδιαφέρον και από άλλους παραγωγούς για την επόμενη χρονιά. Του χρόνου πιστεύω ότι θα έχουμε διπλάσια στρέμματα εγκατεστημένα, αφού οι παραγωγοί ψάχνουν διέξοδο σε καλλιέργειες που είναι χαμηλό κόστος».

 Γ. Παπαευσταθίου

Ο αγρότης από τη Φθιώτιδα Γιώργος Παπαευσταθίου εξηγεί γιατί επέλεξε φέτος να καλλιεργήσει κινόα: Με την εταιρία του Κ.Β. Μάρκου που συνεργαζόμαστε χρόνια, αφού καλλιεργούμε βαμβάκια στην περιοχή της Φθιώτιδας, μας προτείνανε μια νέα καινοτόμο καλλιέργεια και είπαμε να την δοκιμάσουμε. Μετά τη συγκομιδή αποδεικνύεται ότι η απόφαση μας δικαιώθηκε. Αρχικά σκεφτήκαμε ότι πρόκειται για τρόφιμο, το οποίο το αναζητά η αγορά, επομένως και μέσω της συμβολαιακής γεωργίας αυτό δεν θα μας μείνει απούλητο. Εμείς οι νέοι που μείναμε πίσω στα χωριά μας, στη γη αντιμετωπίζουμε πολλές δύσκολες καταστάσεις. Όσοι μείναμε, πρέπει να βρούμε τον τρόπο και τη λύση μόνοι μας για να προχωρήσουμε παρακάτω. Έχουμε εμπιστοσύνη στην εταιρία, μας συμβουλεύει διαρκώς και μας δείχνει ότι σε αυτή τη νέα προσπάθεια δεν είμαστε μόνοι». 

Για περισσότερες πληροφορίες στο https://aristiquinoa.gr/nea/

Και στο fb https://www.facebook.com/quinoacultivationgreece