«Η μεγάλη πρόκληση είναι να τελειώσουμε με αυτή τη γάγγραινα, να μπει ένα τέλος σε αυτό το απόστημα, να σπάσει και να μην έχουμε επανάληψη τέτοιων φαινομένων στο μέλλον. Το ότι θα μεταφερθεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ νομίζω ότι είναι μία εγγύηση ότι στο μέλλον δεν θα επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα. Θα υπάρχουν διασταυρωτικοί έλεγχοι, θα μπορούν να δουν ποιοι είναι οι πραγματικοί δικαιούχοι και αυτοί να λαμβάνουν στο τέλος της ημέρας τις επιδοτήσεις, τις κοινοτικές ενισχύσεις που η συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ από το 1980 έχει διασφαλίσει». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μιλώντας στον Ραδιοφωνικό Σταθμό «Αθήνα 984» και τον δημοσιογράφο κ. Απόστολο Χονδρόπουλο.
Γιατί γιγαντώθηκε το πρόβλημα ΟΠΕΚΕΠΕ
Ο Θεσσαλός πολιτικός ερωτηθείς σχετικά με το πρόβλημα του ΟΠΕΚΕΠΕ απάντησε ότι «το ζήτημα γιγαντώθηκε και πήρε αυτές τις διαστάσεις, διότι ως πολιτεία, ως δημόσια διοίκηση, δεν έχουμε έναν αυτοτελή οργανισμό που να κάνει τα πάντα, δηλαδή, από τις δηλώσεις των αγροτών μέχρι την καταβολή των επιδοτήσεων. Έχουμε ένα λεγόμενο τεχνικό σύμβουλο, που αυτός διαχειρίζεται όλο το πρόγραμμα της καταβολής των ενισχύσεων. Έχουμε εμπλοκή ιδιωτών σε επίπεδο περιφέρειας στα λεγόμενα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων, όπου αυτοί συντάσσουν τις δηλώσεις καλλιέργειας των αγροτών και εκεί φαίνεται ότι αναπτύχθηκε ένα περίεργο σύστημα».
Συνεργασία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Αγροτικής Ανάπτυξης
«Η κυβέρνησή μας σε αυτά τα 6 χρόνια, αν μη τι άλλο έκανε πραγματικά άλματα ψηφιακά. Νομίζω ότι αυτό και ο πλέον κακόπιστος το αναγνωρίζει. Λοιπόν, από τη στιγμή που έχουμε κάνει ψηφιακά άλματα, θα έπρεπε να υπάρχει μία στενότερη συνεργασία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το απηύθυνα αυτό ως ερώτηση και ως πρόκληση προς τον αρμόδιο υπουργό, διότι το ψηφιακό κράτος το θέλουμε για να έχουμε διαφάνεια και ταχύτερες διαδικασίες».
Ενιαία δίκη
«Για να μην αδικούμε και την ελληνική δικαιοσύνη, ταυτόχρονα με την Ευρωπαία Εισαγγελέα, διενεργούνται -πληροφορούμαστε- δίκες ανά την επικράτεια, με επιμέρους θέματα που έχουν να κάνουν στις τοπικές κοινωνίες με τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Και είπα ότι αυτές όλες οι υποθέσεις ενδεχομένως θα πρέπει να συγκεντρωθούν και να ελεγχθούν συνολικά για να δούμε αν υπήρχε ένα κέντρο που κατηύθυνε όλα αυτά τα πράγματα».
Η Βουλή να συνδράμει τη διερεύνηση ΟΠΕΚΕΠΕ
«Είπα και χθες -προσωπική άποψη διατυπώνω- ότι κατά τη γνώμη μου δεν πρέπει να δημιουργηθεί καμία υπόνοια ότι η Βουλή θέτει εμπόδια στη διερεύνηση αυτής της υπόθεσης που συνταράζει την ελληνική κοινωνία και ταρακουνά θα έλεγα και το πολιτικό σύστημα. Οποιαδήποτε άλλη απόφαση μπορεί να εκληφθεί ως συγκάλυψη, ως παρεμπόδιση της διερεύνησης της υπόθεσης και δεν θα είναι ένα κακό μήνυμα στην ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα με αυτό το κλίμα που υπάρχει σήμερα».
Αστοχίες στις αποζημιώσεις για Daniel
«Με τον Daniel είχαμε μία τεράστια καταστροφή. Η κυβέρνηση έδειξε άμεσα αντανακλαστικά προκειμένου να υπάρχουν αποζημιώσεις. Από κει και πέρα, όμως, το όλο σύστημα οικοδομήθηκε με κάποιες αστοχίες. Δηλαδή, δεν μπορεί να ληφθεί υπόψη για την αποζημίωση για τα 2 επόμενα χρόνια τι καλλιέργεια είχες την ώρα που έγινε ο Daniel. Διότι δεν δεσμεύει τις μεθεπόμενες καλλιέργειες η καλλιέργεια που είχες όταν έγινε το συμβάν. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, διότι είναι διαφορετική η αποζημίωση, ανά καλλιέργεια. Εάν έτυχε τη χρονιά που έγινε ο Daniel να καλλιεργούσες σιτηρά έπαιρνες ως αποζημίωση 83 ευρώ τον χρόνο και για 2 χρόνια δηλαδή 166 ευρώ. Εάν έτυχε να καλλιεργείς ντομάτα, η αποζημίωση ήταν 560 ευρώ το χρόνο, δηλαδή 1.120 ευρώ για τις 2 χρονιές, εφάπαξ. Η αστοχία, λοιπόν, έγκειται στο ότι δεν μπορεί να προδικάζει το τι έβαλες εκείνη τη χρονιά, το τι θα καλλιεργείς τα επόμενα 2 χρόνια. Πολλώ δε μάλλον, όταν όλοι στον κάμπο ξέρουν, και ο τελευταίος αγρότης, ότι το ίδιο χωράφι δεν το καλλιεργείς ντομάτα για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Πόσο δε μάλλον για τρίτη, με βάση τις αποζημιώσεις, τις ενισχύσεις που δόθηκαν για τον Daniel, διότι δεν είναι παραγωγικό. Υπάρχει λοιπόν, αυτή η αστοχία και νιώθουν πολλοί αδικημένοι».
Φήμες που σκανδαλίζουν…
«Οι φήμες λένε, επίσης, ότι μετά τον Daniel πολλοί κάνανε διορθωτικές δηλώσεις και ενώ καλλιεργούσαν σιτηρά, είχαν εσωτερική πληροφόρηση και δήλωσαν ντομάτες. Ή κάποιοι είχανε μη παραγωγικά φιστίκια και δήλωσαν ότι είναι παραγωγικά τα φιστίκια. Όλα αυτά μπορούν να διασταυρωθούν. Για μεν τις ντομάτες μπορούν να δουν τον δορυφόρο πριν τη ζημιά, πριν τον Daniel τι καλλιέργεια είχε το χωράφι αυτό. Για δε τα φιστίκια μπορούν επιτόπου να πάνε γεωπόνοι του ΕΛΓΑ για να διαπιστώσουν αν τα δέντρα είναι παραγωγικά ή δεν είναι παραγωγικά. Καλό είναι, λοιπόν, όλα αυτά να γίνουν για να μην υπάρχουν σκιές και ερωτηματικά, που δηλητηριάζουνε την κοινή γνώμη και σκανδαλίζουν και τον αγροτικό κόσμο, ιδιαίτερα με όλο αυτό το πάρτι εκατομμυρίων που ακούμε, όταν υπάρχουν άνθρωποι που ακόμη δεν έχουν αποζημιωθεί για το φυτικό τους κεφάλαιο ή δεν έχουν αποζημιωθεί σχεδόν 2 χρόνια μετά, για το ότι δεν μπορούν να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους, γιατί ο Daniel, η πλημμύρα, έφερε φερτά υλικά, κορμούς δέντρων, πέτρες μέσα στα χωράφια τους. Τεράστια, δηλαδή, ξένα φερτά υλικά, τα οποία καθιστούν μη καλλιεργήσιμα τα κτήματά τους».
Ουσιαστική μεταρρύθμιση
«Αυτό που επιχειρεί να κάνει τώρα η κυβέρνηση είναι πάρα πολύ σημαντικό. Να υπάρχει ένας ξεκάθαρος, απόλυτα διαφανής τρόπος καταβολής των ενισχύσεων. Το βασικό, όμως, πρόβλημα αυτή την ώρα -και θα το συναντούμε όλο και περισσότερο- είναι η γήρανση του αγροτικού πληθυσμού. Ο αγροτικός πληθυσμός συρρικνώνεται και είναι μεγάλος πια σε ηλικία ο μέσος όρος. Χρειαζόμαστε προσέλκυση νέων στην ενασχόληση με τον πρωτογενή τομέα. Βλέπετε συνεχώς τη συζήτηση που γίνεται για τα αναγκαία χέρια στην πρωτογενή παραγωγή. Την ανάγκη να έχουμε μετακλητούς εργάτες γης, γιατί δεν επαρκεί το ανθρώπινο δυναμικό που έχουμε στον πρωτογενή τομέα. Γίνονται και τέτοιες διακρατικές συμφωνίες με την Αίγυπτο και άλλες χώρες. Πρέπει, λοιπόν, να κάνουμε πιο ελκυστικό το επάγγελμα, με πιο γενναία προγράμματα στήριξης.
Να προχωρήσει ακόμη περισσότερο ο εκσυγχρονισμός του πρωτογενούς τομέα, με τα λεγόμενα σχέδια βελτίωσης -εκσυγχρονισμό, δηλαδή, των αγροκτητροφικών εκμεταλλεύσεων.
Και να επενδύσουμε ακόμη περισσότερο στην ποιότητα των αγροτικών μας προϊόντων, να έχουν ένα ισχυρό brand name. Δεν αρκεί να είναι καλά ποιοτικά, θα πρέπει να έχουν πιστοποίηση για να αναγνωρίζεται η ποιότητά τους και στις διεθνείς αγορές. Και τέλος να στοχεύσουμε στην εξωστρέφεια των ποιοτικών αγροτικών μας προϊόντων. Αυτό θα έλεγα ότι είναι το τρίπτυχο στο οποίο θα πρέπει να επενδύσουμε ακόμη περισσότερο το επόμενο διάστημα».
Μπορείτε να ακούσετε τη συνέντευξη του κ. Χαρακόπουλου στην