Ανακαλούνται σταφύλια Τουρκίας γεμάτα φυτοφάρμακα – «Καμπανάκι» στην Ευρώπη

Ανακαλούνται από τις ευρωπαϊκές αγορές σταφύλια τουρκικής προέλευσης καθώς όπως διαπιστώθηκε έχουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων που τα καθιστούν άκρως επικίνδυνα για το καταναλωτικό κοινό.

Σύμφωνα με την προειδοποίηση στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταχείας ειδοποίησης για επικίνδυνα τρόφιμα RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed) στα φύλλα των επίμαχων σταφυλιών εντοπίστηκε σημαντική υπέρβαση των ανώτατων επιτρεπόμενων υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων (MRLs) με παρουσία ιδιαίτερα επικίνδυνων χημικών ουσιών.

Τι ανιχνεύθηκε:

Υπολείμματα από τις παρακάτω ενεργές ουσίες:

Azoxystrobin

Bifenazate (και μεταβολίτες του)

Dimethomorph (τοξικό στην αναπαραγωγή – Κατηγορία 1Β)

Dithiocarbamates (εκφρασμένα ως CS₂)

Flutriafol

Indoxacarb

Iprovalicarb (πιθανά καρκινογόνο – Κατηγορία 2)

Lambda-cyhalothrin

Το Dimethomorph κατατάσσεται επίσημα από την ΕΕ ως τοξικό για την αναπαραγωγή (Κατηγορία 1B) σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΚ) 1272/2008. Το Iprovalicarb χαρακτηρίζεται ως πιθανά καρκινογόνο (Κατηγορία 2). Ο συνδυασμός πολλαπλών δραστικών ουσιών (κοκτέιλ φυτοφαρμάκων) ενέχει σωρευτικό κίνδυνο, ιδιαίτερα για παιδιά, εγκύους και άτομα με χρόνια νοσήματα. Η υπέρβαση MRLs καθιστά τα προϊόντα μη συμμορφούμενα με τη νομοθεσία της ΕΕ και επικίνδυνα για κατανάλωση, με αποτέλεσμα την απόσυρση/ανάκληση τους από τις αγορές της Ε.Ε.

Τα παραπάνω ευρήματα οδήγησαν στην ανάκληση και σε προειδοποίηση ασφαλείας για το συγκεκριμένο προϊόν σε μια μεγάλη γκάμα χωρών μεταξύ των οποίων μέχρι στιγμής δεν συγκαταλέγεται η Ελλάδα.

Έτσι θα απαλλάξετε φρούτα και λαχανικά από φυτοφάρμακα

Η χρήση φυτοφαρμάκων και εντομοκτόνων στα φρούτα και τα λαχανικά εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία. Έτσι θα απαλλάξετε φρούτα και λαχανικά από φυτοφάρμακα Αυτό βέβαια δεν αποτελεί λόγο για να αποφεύγετε την κατανάλωσή τους, αφού η θρεπτική τους αξία είναι πολύτιμη για τον οργανισμό. Πριν την κατανάλωσή τους όμως, επιβάλλεται σχολαστικό πλύσιμο ώστε να προφυλαχθείτε στο μέτρο του δυνατού από κάθε είδους μολύνσεις.

Τρεχούμενο νερό

Το καλό πλύσιμο είναι απαραίτητο, ειδικά όταν πρόκειται για λαχανικά που καταναλώνετε ωμά ή φρούτα που τα τρώτε με τη φλούδα. Υπάρχουν φάρμακα τα οποία απορροφώνται αυτούσια από το φυτό και δεν φεύγουν με το πλύσιμο, τα περισσότερα σύγχρονα φάρμακα όμως δεν εισχωρούν στο εσωτερικό τους και είναι εύκολο να απομακρυνθούν. Το σχολαστικό πλύσιμο με άφθονο τρεχούμενο νερό απομακρύνει τη λεγόμενη «μηχανική» μόλυνση και εξουδετερώνει σε μεγάλο βαθμό μικρόβια και βακτήρια. Ως εκ τούτου θεωρείται ο ιδανικότερος τρόπος για να πλύνετε φρούτα και λαχανικά.

Ξίδι

Αρκετοί είναι αυτοί που πλένουν τα λαχανικά με ξίδι. Η μέθοδος αυτή είναι αποτελεσματική σε ένα βαθμό, καθώς το ξίδι δημιουργεί ένα όξινο περιβάλλον, στο οποίο δεν μπορούν να επιβιώσουν κάποιοι μικροοργανισμοί. Οι ανθεκτικοί μικροοργανισμοί όμως αντέχουν σε ανάλογες συνθήκες, συνεπώς το ξίδι δεν αποτελεί πανάκεια.

Μούλιασμα σε νερό

Αν βάζετε τα λαχανικά να μουλιάζουν σε λεκάνη με νερό ή στο νεροχύτη, θεωρώντας ότι εξαλείφετε τα μικρόβια, τότε αλλάξτε τακτική. Όχι μόνο δεν τα καθαρίζετε, αλλά τα καταστρέφετε. Αφενός μεν χάνουν τις θρεπτικές τους ουσίες, αφετέρου τα μικρόβια μετακινούνται και πάνε ακόμη και σε μέρη που δεν υπήρχαν πριν. Ακόμη πάντως και αν τα μουλιάζετε, μετά πρέπει να τα ξεπλένετε με τρεχούμενο νερό. Γενικά, πρέπει να επιμένετε στην περιοχή γύρω από το κοτσάνι, καθώς εκεί εισχωρούν υπολείμματα από φυτοφάρμακα και ζωύφια. Επιμείνετε ιδιαίτερα σε λαχανικά, όπως το μαρούλι, το λάχανο και το κουνουπίδι που έχουν πυκνά φύλλα και μαζεύουν χώμα κα μικρόβια.

Πηγή: dnews.gr