Ε. Λιακούλη: «Τεράστιες οι καταστροφές από τη χαλαζόπτωση στην Ελασσόνα- Ζητάμε άμεσες καταγραφές και αποζημιώσεις»

Στη Βουλή φέρνει τις μεγάλες καταστροφές σε καλλιέργειες της Ελασσόνας από τη σφοδρή χαλαζόπτωση της Παρασκευής 20/6/2025, η Τομεάρχης Δικαιοσύνης, Θεσμών και Διαφάνειας ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και Βουλευτής Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, με ερώτηση που απευθύνει στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.

Όπως επισημαίνει η Ευαγγελία Λιακούλη στην ερώτησή της :

«Αντιμέτωποι με την καταστροφή ήρθαν οι κάτοικοι της περιοχής της Ελασσόνας, μετά τη σφοδρή χαλαζόπτωση που σημειώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής 20/6/2025 προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές ειδικά στις καλλιέργειες.

Μέσα σε μόλις είκοσι λεπτά, το χαλάζι “χτύπησε” με μεγάλη ένταση δενδροκαλλιέργειες καρυδιών, αμυγδαλιών, μηλιών, αχλαδιών καθώς και καλαμπόκια και τριφύλλια, αποτελειώνοντας τις καλλιέργειες που είχαν ήδη πληγεί από τον πρόσφατο παγετό στις περιοχές της Ελασσόνας, της Τσαριτσάνης, των Αραδοσιβίων, του Μεσοχωρίου και του Βλαχογιαννίου.

Οι παραγωγοί του Δήμου Ελασσόνας και ιδίως σε Ελασσόνα, Τσαριτσάνη, Γαλανόβρυση, Αετοράχη, Στεφανόβουνο, Μεσοχώρι και Βλαχογιάννι, βρίσκονται σε απόγνωση και διαπιστώνουν ότι για μια ακόμα φορά οι περιουσίες και οι κόποι τους είναι έρμαιο των διακυμάνσεων του καιρού, εν μέσω και της κλιματικής αλλαγής που κλιμακώνεται με το πέρασμα των ετών.

Σήμερα, μετά τις βιβλικές καταστροφές του Daniel οι συνέπειες των οποίων ακόμα δεν έχουν αποκατασταθεί, μετά τον παγετό αλλά και την εκτεταμένη λειψυδρία των τελευταίων ετών, για την αντιμετώπιση της οποίας δεν έχει υπάρξει κανένα σχέδιο εκ μέρους της Πολιτείας, οι καταστροφές που άφησε πίσω της η ισχυρή χαλαζόπτωση της Παρασκευής σε περιοχές της Ελασσόνας, οδηγεί ξανά μεγάλο αριθμό καλλιεργητών σε απόγνωση.

Ταυτόχρονα, μεγάλη είναι η ανησυχία των παραγωγών για την ταχύτητα καταγραφής των ζημιών από τον ΕΛΓΑ και την καταβολή αποζημιώσεων, από τις οποίες ουσιαστικά εξαρτάται η επιβίωσή τους μετά τα αλλεπάλληλα προβλήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι και την γενικότερη οικονομική κατάρρευση του πρωτογενή τομέα.  

Ήδη οι αγρότες αλλά και οι εκπρόσωποι του Πανεπαρχιακού Αγροκτηνοτροφικού Συνδέσμου Ελασσόνας τονίζουν ότι απαιτείται ενεργοποίηση των Υπηρεσιών και του ΕΛΓΑ για να προχωρήσουν άμεσα οι καταγραφές».

Άλλωστε, όπως σημειώνει η Λαρισαία Βουλευτής, παρά τα όσα διατείνεται το Υπουργείο, οι σχετικές διαδικασίες δεν είναι ‘’αυτοματοποιημένες’’ και οι παραγωγοί εγκλωβίζονται στηγραφειοκρατία. Για το λόγο αυτό ακριβώς, σημειώνει ότι «το “άνοιγμα” της δυνατότητας για αναγγελίες για τις ζημιές στην παραγωγή και η έναρξη της καταγραφής των καταστροφών γρήγορα και εξατομικευμένα από τους γεωπόνους – εκτιμητές είναι αναγκαίο να συνδυαστεί και με γενναία ενίσχυση των τοπικών υπηρεσιών του ΕΛΓΑ στη Λάρισα, οι οποίες εδώ και χρόνια μαστίζονται από τις γνωστές ελλείψεις στελεχιακού δυναμικού, όπως και φόρτου εργασίας.

Καταλήγοντας, η Βουλευτής Λάρισας ρωτά  τον αρμόδιο Υπουργό : «Με ποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα θα αποζημιωθούν οι παραγωγοί της Ελασσόνας, των οποίων οι καλλιέργειες επλήγησαν από την πρόσφατη σφοδρή χαλαζόπτωση; Σκοπεύει το Υπουργείο να ενισχύσει το τοπικό κατάστημα του ΕΛΓΑ της Λάρισας με προσωπικό, προκειμένου να μπορέσει να γίνει άμεσα και εξατομικευμένα η καταγραφή των ζημιών στις καλλιέργειες της Ελασσόνας και η καταβολή δίκαιων αποζημιώσεων, στο 100% των ζημιών και όχι ‘’κατά προσέγγιση’’, χωρίς τις καθυστερήσεις που έχουν παρατηρηθεί σε πολλές ανάλογες περιπτώσεις;»