Η απειλή να χαθεί η δυνατότητα διαχείρισης κοινοτικών επιδοτήσεων ύψους 3 δισ. ευρώ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ετησίως είναι ορατή.
Μείζον πρόβλημα έχει δημιουργηθεί μετά τις αποκαλύψεις για «αμαρτωλές» αγροτικές αποζημιώσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς δεν αποκλείεται να χαθεί η πιστοποίηση του Οργανισμού και να μείνουν στον αέρα επιδοτήσεις 3 δισ. ευρώ. Οι αγρότες κανονικά περίμεναν μια σημαντική πληρωμή μέσα στα επόμενα 24ωρα, αλλά κανείς δεν γνωρίζει τι πρόκειται να γίνει. Σε κάθε περίπτωση ο ΟΠΕΚΕΠΕ βρίσκεται στη δίνη του σκανδάλου και δεν αποκλείεται ακόμη και το λουκέτο, όπως αναφέρει δημοσίευση του dnews.gr.
Η απειλή να χαθεί η δυνατότητα διαχείρισης κοινοτικών επιδοτήσεων ύψους 3 δισ. ευρώ ετησίως είναι ορατή.
Ένα από τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι είναι να κλείσει ο Οργανισμός και να ενσωματωθεί ως διακριτός κλάδος δραστηριότητας στην ΑΑΔΕ.
Απαντώντας χθες σε σχετική ερώτηση ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας επιβεβαίωσε ότι με τον αρμόδιο Επίτροπο Γεωργίας και Αλιείας κ. Χάνσεν, βρίσκονται υπό επεξεργασία πολλά σχέδια, ένα εκ των οποίων είναι και αυτό.
Βέβαια για να φτάσει στο σημείο να λειτουργεί ένας μηχανισμός μέσα από την ΑΑΔΕ θα χρειαστούν αρκετοί μήνες.
Η αναστάτωση είναι μεγάλη στον αγροτικό κόσμο και ειδικά στην υπόθεση των πληρωµών και του ΟΣ∆Ε, καθώς υπήρχε δέσμευση ότι µέχρι την Παρασκευή 30 Μαΐου θα τρέξει ένα πρώτο κύµα πιστώσεων.
Άλλωστε, εκτός από τις πληρωµές, ανοιχτό παραµένει και το θέµα υποβολής των νέων δηλώσεων ΟΣ∆Ε, το οποίο επηρεάζει την πιστοληπτική ικανότητα των αγροτών, τη συνέπεια στο χρονοδιάγραµµα της Ε.Ε. (οι περισσότερες χώρες έχουν τελειώσει µε το ΟΣ∆Ε), στη δυνατότητα να γίνει η δέουσα διασταύρωση στοιχείων για τις άµεσες ενισχύσεις του 2025 και τέλος η «ανάκτηση» του πιστοποιητικού πληρωµών από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Η διερεύνηση των παρατυπιών αποκάλυψε την ύπαρξη ενός βαθιά προβληματικού συστήματος ελέγχου και πληρωμών, που επί χρόνια λειτουργούσε χωρίς επαρκείς μηχανισμούς διαφάνειας.
Το πληροφοριακό και ελεγκτικό σύστημα του Οργανισμού, που διαχειρίζεται ετησίως περίπου 3 δισεκατομμύρια ευρώ σε ευρωπαϊκά κονδύλια για λογαριασμό 680.000 αγροτών και κτηνοτρόφων, αποδείχθηκε ευάλωτο και εύκολα εκμεταλλεύσιμο από επιτήδειους, που αξιοποίησαν τα κενά για προσωπικό όφελος.
Πηγή: dnews.gr