Στην ανάγκη ενσωμάτωσης των νέων τεχνολογιών στον αγροτικό χώρο προκειμένου να βελτιωθεί η παραγωγικότητα και η αποδοτικότητα των γεωργικών δραστηριοτήτων, αναφέρθηκε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χρήστος Κέλλας πριν από λίγο.
Μιλώντας σε εκδήλωση της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης στη Λάρισα, με θέμα «Γεωργία Ακριβείας – Ευκαιρίες και Κίνδυνοι» ο κ. Κέλλας χαρακτήρισε καλοδεχούμενες τις νέες τεχνολογίες στον αγροτικό χώρο, καθώς συνεισφέρουν στην μείωση του κόστους παραγωγής και στην αύξηση της παραγωγικότητας και στη βελτίωση των παραγόμενων προϊόντων.
Οι νέες τεχνολογίες, τόνισε ο Υφυπουργός, προσφέρουν την ευκαιρία να εισαχθούν νέες δραστηριότητες, νέες υπηρεσίες και εφαρμογές σε αγροτικές περιοχές ή να ενισχυθούν οι υπάρχουσες υπηρεσίες, επικεντρώνοντας την προσοχή μας στην προστιθέμενη αξία των τοπικών προϊόντων, στη βελτίωση των συστημάτων διανομής, στην προστασία της φυσικής κληρονομιάς, στην παροχή πληροφοριών, στην παροχή δεδομένων για συγκεκριμένους χρήστες για εκπαιδευτικούς σκοπούς, στην ενίσχυση των δεξιοτήτων κ.λπ. Επιπρόσθετα θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας σε τομείς που μέχρι σήμερα δεν υπήρχαν.
Και αυτό σε μια περίοδο όπου, σύμφωνα με τον Υφυπουργό, σε όρους τεχνολογικού εκσυγχρονισμού και εκμηχάνισης, η Ελληνική Γεωργία υστερεί ως απόρροια του χαμηλού ύψους των επενδύσεων.
Απευθυνόμενος στους παρισμάμενους, ο κ. Κέλλας τόνισε ότι η «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει τον ψηφιακό μετασχηματισμό στον αγροτικό τομέα, και ιδιαίτερα τη γεωργία ακριβείας, ως ένα από τα βασικότερα μέσα μείωσης του κόστους παραγωγής αλλά και της προστασίας του περιβάλλοντος, αξιοποιώντας παράλληλα τη θετική σύνδεση Έρευνας-Καινοτομίας-Παροχής Συμβουλών».
Σε αυτή την κατεύθυνση ανάφερε ότι στο ΥπΑΑΤ «υπάρχει ολόκληρο πρόγραμμα ενταγμένο στο Ταμείο Ανάκαμψης για την ευφυή γεωργία και αναμένουμε την ολοκλήρωση του για να τεθεί στις υπηρεσίες των Ελλήνων αγροτών».
Παράλληλα η Ε.Ε. σε συνεργασία και με το ΥπΑΑΤ παρείχε τη δυνατότητα ανάπτυξης χρηματοδοτικών μέσων εγγυοδοσίας και παροχής κεφαλαίου κίνησης, με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους για τις επιχειρήσεις του γεωργικού τομέα, μέσα από το Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης, την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και το ΕΣΠΑ.
Πέραν της χρηματοδότησης του εκσυγχρονισμού της Γεωργίας, μέσω του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ, ο Υφυπουργός τόνισε ότι έχει προβλεφθεί και πρόσθετη χρηματοδότηση μέσω του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη», για τη στήριξη της έρευνας και της καινοτομίας στον τομέα των τροφίμων, της γεωργίας, της ανάπτυξης της υπαίθρου και της βιοοικονομίας.
Τέλος, ο κ. Κέλλας επεσήμανε ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα είναι αρωγός σε όλη αυτή τη πορεία προς μια γεωργία περισσότερο «έξυπνη», περισσότερο «πράσινη», περισσότερο «εξωστρεφή και σύγχρονη», αξιοποιώντας τη νέα ψηφιακή εποχή, καθώς μέσα στο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για την νέα ΚΑΠ της περιόδου 2021-2027, περιλαμβάνονται όλες εκείνες οι αναπτυξιακές πολιτικές και παρεμβάσεις που ενθαρρύνουν την υιοθέτηση της ψηφιακής μεταρρύθμισης και την προώθηση της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών στον πρωτογενή μας τομέα.