ΣΥ.ΦΩ.ΕΛ: Ο νέος πανελλαδικός συλλογικός φορέας των μικρών φωτοβολταϊκών έως 500kw

Στην ίδρυση ενός νέου πανελλαδικού συλλογικού φορέα, στον κλάδο των φωτοβολταϊκών συστημάτων, με την επωνυμία Σύνδεσμος Φωτοβολταϊκών Ελλάδος (ΣΥ.ΦΩ.ΕΛ.) και με έδρα τη Λάρισα, προχώρησαν πριν λίγες ημέρες, κάτοχοι μικρών φωτοβολταϊκών σταθμών έως 500kw, στον οποίο συμμετέχουν φυσικά πρόσωπα διαφόρων επαγγελμάτων και επιχειρήσεων αλλά και αγρότες, όπου μέχρι στιγμής έχουν εγγραφεί περίπου 2.000 άτομα.

Το προηγούμενο χρονικό διάστημα και ειδικότερα στην ιδρυτική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα, ορίστηκε το προσωρινό Δ.Σ. του συνδέσμου, το οποίο απαρτίζεται από τους εξής:

1. Γιώργος Τσιαντούλης

2. Φώτης Μπακαλόπουλος

3. Παναγιώτης Αλτίνης

4. Ανδρέας Μόκας

5. Μιχάλης Κεραμάρης

6. Δημήτρης Μπουχλαριώτης

7. Δημήτρης Αποστολόπουλος

8. Φωτεινή Κούρου

Όπως αναφέρουν τα μέλη του προσωρινού Δ.Σ. του ΣΥ.ΦΩ.ΕΛ., κύριος στόχος του νέου συνδέσμου, είναι η εκπροσώπηση και η υποστήριξη των μικρών φωτοβολταϊκών σταθμών έως 500 kW.

Ο ΣΥ.ΦΩ.ΕΛ, όπως επισημαίνουν τα στελέχη του νέου συλλογικού φορέα, δημιουργήθηκε για να αντιμετωπίσει τα διαχρονικά πολύπλευρα και πολυποίκιλα θέματα του κλάδου αλλά και τις προκλήσεις που αφορούν τους μικρούς παραγωγούς ΑΠΕ, οι οποίοι συχνά πλήττονται από δυσανάλογες περικοπές παραγωγής και περιορισμούς στη δικτυακή απορρόφηση, όπως συμβαίνει το τελευταίο χρονικό διάστημα, με τεράστιες οικονομικές απώλειες.

Συνεχίζοντας τα μέλη του προσωρινού Δ.Σ. του Συνδέσμου Φωτοβολταϊκών Ελλάδος, αναφέρουν ότι θα εργαστούμε για να διεκδικήσουμε όλοι μαζί: ✔️ Δίκαιη αποζημίωση για τις περικοπές παραγωγής, που πλήττουν την οικονομική βιωσιμότητα των μικρών σταθμών ✔️ Νομική & τεχνική υποστήριξη ✔️ Θέσπιση μηχανισμών διαφάνειας και υποχρεωτικής καταγραφής των περικοπών παραγωγής από τους διαχειριστές δικτύου ✔️ Εφαρμογή προτύπων και ρυθμίσεων που θα εξασφαλίζουν προτεραιότητα και προστασία των μικρών φωτοβολταϊκών σταθμών στη διαχείριση του δικτύου ✔️ Επιβολή αντικινήτρων και αυστηρότερων προϋποθέσεων στα νέα έργα μεγάλης ισχύος, ώστε να διασφαλιστεί η σταθερότητα και βιωσιμότητα του δικτύου και να προστατευτούν τα υφιστάμενα μικρά έργα.

Στην παρούσα φάση ο ΣΥ.ΦΩ.ΕΛ., ετοιμάζει με ειδικευμένο δικηγόρο σε θέματα ΑΠΕ καθώς και με τεχνικό σύμβουλο, βαθύ γνώστη των συγκεκριμένων θεμάτων, την εξειδίκευση των τεκμηριωμένων και ρεαλιστικών προτάσεων-λύσεων που θα προστατεύσουν την επένδυσή τους.

Στην συνέχεια, σε πρώτο στάδιο, θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις με όλους τους τοπικούς βουλευτές της περιφέρειας Θεσσαλίας, ώστε οι προτάσεις τους να φτάσουν στο αρμόδιο υπουργείο και κατόπιν θα γίνουν συναντήσεις με τις ηγεσίες των συναρμόδιων υπουργείων ΥΠΕΝ και ΥΠΑΑΤ αλλά και τις ηγεσίες των πολιτικών κομμάτων. Μάλιστα, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά τα μέλη του προσωρινού Δ.Σ. του συνδέσμου, «η συμμετοχή όλων των κατόχων μικρών φωτοβολταϊκών σταθμών έως 500kw, στον νεοσύστατο φορέα, σημαίνει ισχυρότερη φωνή, καλύτερη προστασία και πραγματική υποστήριξή τους, απέναντι στις προκλήσεις της αγοράς.»

Υπό την έννοια αυτή, καλούνται όλοι όσοι ενδιαφέρονται να εγγραφούν στον ΣΥΦΩΕΛ, να επικοινωνήσουν με τα μέλη της προσωρινής διοίκησης, όπου μέσα από αυτή τη σημαντική προσπάθεια, μόνο οφέλη μπορεί να αποφέρει, τόσο για τους ίδιους, όσο και για τους καταναλωτές.

Προτάσεις

Αναφορικά με τις πρώτες προτάσεις του ΣΥ.ΦΩ.ΕΛ., σχετικά με τις περικοπές παραγωγής και τους περιορισμούς στη δικτυακή απορρόφηση, τα μέλη του προσωρινού Δ.Σ., αναφέρουν εξής:

«Για εμάς, κρίνεται επιτακτική η ανάγκη διαμόρφωσης ενός διαφανούς πλαισίου για τις περικοπές έγχυσης της φωτοβολταϊκής παραγωγής ενέργειας που να βασίζεται στις αρχές της αναλογικότητας και της ίσης μεταχείρισης. Κατά συνέπεια, προτείνουμε την καθιέρωση ενός τετραπλού πλαισίου κριτηρίων ανακατανομής που να διασφαλίζει την ασφάλεια του δικτύου, χωρίς να θέτει σε άμεσο κίνδυνο την ασφάλεια της βιωσιμότητας των φωτοβολταϊκών πάρκων μικρότερης εγκατεστημένης ισχύος (≤500 kWp):

1) Βασική αναλογική συμμετοχή στην ανακατανομή όλων των φωτοβολταϊκών σταθμών με κριτήριο την πραγματική εγκατεστημένη ισχύ, ώστε να τηρείται η προβλεπόμενη από τον Κανονισμό (ΕΕ) 2019/943 αρχή της διαφάνειας και της ίσης μεταχείρισης. Στο πλαίσιο αυτό, οι διενεργούμενες περικοπές έγχυσης φωτοβολταϊκών πάρκων εγκατεστημένης ισχύος ≤500 kWp δεν μπορεί να είναι ίδιας τάξης με τις περικοπές των σταθμών μεγαλύτερης ισχύος.

2) Καθιέρωση προνομίου κατά το στάδιο της ανακατανομής για τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς που τέθηκαν σε λειτουργία μέχρι την θέση σε ισχύ του ν. 5106/2024 (30-04-2024) σε σχέση με τους σταθμούς ίδιας εγκατεστημένης ισχύος που τέθηκαν σε λειτουργία μετά το ως άνω χρονικό διάστημα. Συνεπώς, στο στάδιο της ανακατανομής θα πρέπει να διενεργούνται κατά προτεραιότητα οι περικοπές των φωτοβολταικών σταθμών εγκατεστημένης ισχύος 500 kWp που τέθηκαν σε λειτουργία μετά τις 30-04-2024 και, εν συνεχεία, να διενεργούνται οι απαραίτητες περικοπές των φωτοβολταικών σταθμών εγκατεστημένης ισχύος 500 kWp που τέθηκαν σε λειτουργία πριν τις 30-04-2024.

3) Καταβολή της προβλεπόμενης από τον Κανονισμό οικονομικής αποζημίωσης για τις διενεργούμενες περικοπές, οι οποίες πραγματοποιούνται -σε καθημερινή πλέον βάση- κατά τρόπο προβλέψιμο και σταθερό στο στάδιο της ανακατανομής. Η εν λόγω αποζημίωση θα πρέπει να υπολογίζεται επί τη βάση μιας μοναδιαίας τιμής πίστωσης, η οποία αντιστοιχεί στα έσοδα που θα είχε το έργο εάν δεν είχε εφαρμοστεί ανακατανομή.

4) Η προβλεπόμενη οικονομική αποζημίωση για τις περικοπές έγχυσης θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις αρχές οικονομίας κλίμακος, καθώς και τα τεχνικά και οικονομικά χαρακτηριστικά των έργων εγκατεστημένης ισχύος ≤500 kWp. Στο πλαίσιο αυτό, είναι αναγκαίο να θεσπιστούν συμπληρωματικά μέτρα αποζημίωσης ή οικονομικών διευκολύνσεων για τα ως άνω έργα, ώστε να καταστεί εφικτή η διατήρηση της βιωσιμότητάς τους, ενόψει και των επιτακτικών αναγκών του τραπεζικού δανεισμού στον οποίο στηρίζονται.»