«Παντελή ανικανότητα της κυβέρνησης να απορροφήσει έγκαιρα τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για τον πρωτογενή τομέα» καταγγέλλει ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης, με ερώτησή του προς τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστα Τσιάρα.
Αναλυτικά η ερώτηση του κ. Κόκκαλη: «Η καθυστέρηση υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων, των έργων και των δράσεων, του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) στον πρωτογενή τομέα, σε όλα τα στάδια, από την έγκριση των σχεδίων, του ελέγχου των φακέλων, των παραδοτέων, καθώς και των πληρωμών, αναδεικνύει με τον πιο εμφατικό τρόπο την ανικανότητα της Κυβέρνησης της ΝΔ, να συμβάλει, αποδοτικά και αποτελεσματικά στη διαχείριση αυτού του τόσο σημαντικού χρηματοδοτικού εργαλείου, για τον εν λόγω τομέα, προκειμένου για την άμεση και ουσιαστική επίλυση των μεγάλων δομικών και όχι μόνο αδυναμιών που τον χαρακτηρίζουν.
Ειδικά, μάλιστα, όταν οι πόροι του ΤΑΑ, για τη μεταποίηση και την παραγωγή ποιοτικών αγροτικών προϊόντων, την αναδιάρθρωση της δενδροκαλλιέργειας, τη γενετική βελτίωση ζώων, τις υδατοκαλλιέργειες και τον πράσινο αγρο-τουρισμό, υλοποιούνται από συλλογικά σχήματα και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που επενδύουν στην πράσινη ανάπτυξη, την καινοτομία και της ενίσχυσης της ανθεκτικότητας του πρωτογενή τομέα και θα μπορούσαν να συντελέσουν καθοριστικά στη βιωσιμότητα, στην ανταγωνιστικότητα και στη συνέχεια της ελληνικής γεωργίας, σε μια ιδιαίτερα, κρίσιμη, για αυτήν, συγκυρία.
Η αρνητική αυτή εξέλιξη ήταν δυστυχώς αναμενόμενη και είχε προβλεφθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δεδομένου, όπως είχε έγκαιρα επισημάνει, δεν υπήρξε, εξαρχής, ένα στρατηγικά συγκροτημένο σχέδιο, αποτέλεσμα μιας ουσιαστικής διαβούλευσης με τους εμπλεκόμενους φορείς, που θα συνέδεε τις προτεραιότητες και τις προτάσεις για τον πρωτογενή τομέα και θα λάμβανε υπόψη τις διαφορετικές πηγές χρηματοδότησης, τα διαφορετικά χρονοδιαγράμματα και τις διαφορετικές διαχειριστικές αρμοδιότητες στα Υπουργεία και βέβαια την αναγκαιότητα αποτελεσματικού συντονισμού, συνολικά, του δημόσιου τομέα από την Κυβέρνηση.
Την ίδια στιγμή, που ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής για Οικονομικές και Χρηματοοικονομικές Υποθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ντέκλαν Κοστέλο, έχει τονίσει, επανειλημμένως, την ανάγκη έγκαιρης εφαρμογής, συνολικά, των έργων και των δράσεων του ΤΑΑ, επισημαίνοντας ότι δεν σχεδιάζεται παράταση για την υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων, μετά το 2026. Κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι όσα κονδύλια του ΤΑΑ, για τον πρωτογενή τομέα, δεν καταφέρει η Ελλάδα να απορροφήσει έως τότε, χάνονται οριστικά και αμετάκλητα.
Επειδή ο αγροδιατροφικός τομέας διαδραματίζει καίριο ρόλο στην ελληνική οικονομία, συνδέοντας την πρωτογενή παραγωγή με τη μεταποίηση, την εξαγωγική δραστηριότητα και την απασχόληση σε ολόκληρη τη χώρα.
Επειδή η αξιοποίηση των πόρων του ΤΑΑ στον πρωτογενή τομέα αποτελεί μία από τις τελευταίες ευκαιρίες, τόσο σε ό,τι αφορά στη δημιουργία απαραίτητων υποδομών, όσο και στην ενθάρρυνση των συνεργασιών εντός του κλάδου, αλλά και με άλλους σημαντικούς κλάδους, για τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής γεωργίας και του αγροδιατροφικού μας συστήματος.
Επειδή η διαμορφωθείσα, μέχρι τώρα, κατάσταση μπορεί να προκαλέσει είτε την «υπερσυγκέντρωση» υλοποιούμενων έργων και δράσεων προς στο τέλος της περιόδου εφαρμογής του ΤΑΑ, με κίνδυνο τη μη αποδοτική αξιοποίηση των προβλεπόμενων πόρων, καθώς και την πιθανή εμφάνιση παρατυπιών, είτε την υποαπορρόφηση της ενωσιακής χρηματοδότησης, αφού τα χρονοδιαγράμματα είναι πλέον ασφυκτικά.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
- Πώς εξελίσσεται και σε ποιο ακριβώς στάδιο βρίσκεται η υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων, των έργων και των δράσεων, του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) στον πρωτογενή τομέα και ποιο είναι το ακριβές ποσοστό, μέχρι σήμερα, απορρόφησης πόρων ανά έργο και δράση;
- Υπάρχει επαρκές και επικαιροποιημένο σύστημα εντοπισμού και καταγραφής των καθυστερήσεων των έργων και των δράσεων, του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) στον πρωτογενή τομέα, προκειμένου να επιταχυνθούν τα εν λόγω έργα και δράσεις;
- Συντρέχει κίνδυνος απένταξης έργων και απώλειας πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για τον πρωτογενή τομέα και τι μέτρα προτίθεστε να λάβετε προκειμένου να αποτραπεί ένα τέτοιο δυσμενές ενδεχόμενο;»