Χαλίκι Ασπροποτάμου: Πιθανότητα ανάκλησης της περιβαλλοντικής άδειας έργου

Ανοιχτό το ενδεχόμενο ανάκλησης της περιβαλλοντικής αδειοδότησης ενός υδροηλεκτρικού σταθμού στο Χαλίκι Ασπροποτάμου αφήνει το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Το υπουργείο ζητάει την επανάληψη της διαδικασίας δέουσας εκτίμησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου. Οπως επισημαίνει, ο φορέας διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου δεν είχε δώσει ποτέ τη συναίνεσή του κατά τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης, ενώ υπήρξαν και άλλες πλημμέλειες στη διαδικασία. Το έργο αφορά την κατασκευή ενός μικρού υδροηλεκτρικού σταθμού στον Ασπροπόταμο, έναν από τους ποταμούς που τροφοδοτούν τον άνω ρουν του Αχελώου.

Τα έργα θα κατασκευαστούν σε υψόμετρο 1.200 μ. και περιλαμβάνουν ένα μικρό φράγμα, δεξαμενές νερού, αγωγό 980 μέτρων για τη μεταφορά νερού και ένα σταθμό παραγωγής ενέργειας. Το έργο αδειοδοτήθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας τον Οκτώβριο του 2019.

Κατά της αδειοδότησης προσέφυγαν στο ΣτΕ κάτοικοι και φορείς της περιοχής, ενώ το καλοκαίρι του 2024 ο ΟΦΥΠΕΚΑ (Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος, αρμόδιος για τις προστατευόμενες περιοχές) υποστήριξε ότι μέρος του έργου χωροθετείται μέσα σε ζώνη του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, Περιστερίου και Χαράδρας Αράχθου όπου τέτοια έργα απαγορεύονται (βλ. «Ασπροπόταμος Τρικάλων: Μπουλντόζες στο εθνικό πάρκο», «Κ» 8/4/2025). Στην υπόθεση παρενέβη και η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, η οποία απηύθυνε σειρά παρατηρήσεων στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η οποία με τη σειρά της απευθύνθηκε στη Διεύθυνση Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, ζητώντας οδηγίες.

Σύμφωνα λοιπόν με τη χθεσινή απάντηση της υπηρεσίας, η διαδικασία της δέουσας εκτίμησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων (η οποία κανονικά προηγείται της περιβαλλοντικής του αδειοδότησης) «πρέπει να επαναληφθεί προτού ξεκινήσει οποιαδήποτε εργασία». Η υπηρεσία ζητάει να ληφθούν υπόψη οι υπουργικές αποφάσεις του 2023 που καθορίζουν στόχους διατήρησης για την ορνιθοπανίδα αλλά και τους οικότοπους του όρους Λάκμος (Περιστέρι) «ώστε πλέον να εκτιμηθούν δεόντως οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις για την κατασκευή ή όχι του εν λόγω έργου».

Η Διεύθυνση Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος θεωρεί ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση (που αδειοδότησε το έργο) έκανε σειρά σοβαρών λαθών στη διαδικασία. Οπως επισημαίνει, «στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής αδειοδότησης δεν παρείχε γνώμη επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων η Υπηρεσία μας και ο (τότε) Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, Περιστερίου και Χαράδρας Αράχθου. Επιπλέον, η Υπηρεσία μας δεν παρείχε γνώμη για το εν λόγω έργο ούτε ενώπιον του Περιφερειακού Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης όπου διαβιβάστηκε το θέμα».

Πηγή: kathimerini.gr