-Κουρέτας: «Κάθε φορά που έρχομαι στα Φάρσαλα, ντρέπομαι για τον δρόμο…»
Συζήτηση ακολούθησε στο τέλος της προχθεσινής εκδήλωσης απολογισμού στα Φάρσαλα, με τον Περιφερειάρχη κ. Δημήτρη Κουρέτα να βρίσκεται στο επίκεντρο ερωτήσεων από το ακροατήριο. Παρά το γεγονός ότι ορισμένα από τα ζητήματα που τέθηκαν δεν εμπίπτουν στην άμεση αρμοδιότητα της Περιφέρειας, ο κ. Κουρέτας επέδειξε προθυμία να απαντήσει σε κάθε ερώτημα, αναδεικνύοντας την πρόθεσή του να παρεμβαίνει όπου είναι απαραίτητο για την ευημερία της περιοχής.
Όπως αναμενόταν, το θέμα του οδικού δικτύου Λάρισας – Φαρσάλων κυριάρχησε στην ατζέντα των ερωτήσεων. Άλλωστε, λίγο νωρίτερα στην ομιλία του, ο Περιφερειάρχης είχε εκφράσει με έντονο τρόπο την απογοήτευσή του για την κατάσταση του δρόμου που συνδέει τα Φάρσαλα με την ευρύτερη περιοχή. «Κάθε φορά που έρχομαι στα Φάρσαλα, ντρέπομαι για τον δρόμο. Είναι πραγματικά μια ντροπή για την Ελλάδα. Δεν ξέρω ποιος φταίει, αλλά κάποιος φταίει. Όχι εγώ όμως…», τόνισε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας τις αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη της περιοχής.
Σε ερώτηση σχετικά με την κρατική αρωγή προς τους πληγέντες από πρόσφατες φυσικές καταστροφές, ο Περιφερειάρχης διαβεβαίωσε το ακροατήριο ότι οι σχετικοί φάκελοι έχουν προωθηθεί από την Περιφέρεια Θεσσαλίας στις αρμόδιες υπηρεσίες. Ειδικότερα, ανέφερε ότι από τους 17.000 φακέλους στον ν. Λάρισας που κατατέθηκαν, εκκρεμούν περίπου 2.000 φάκελοι που δεν έχουν διαβιβαστεί στην υπηρεσία, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι η καταβολή της προκαταβολής θα ολοκληρωθεί εντός του Ιουνίου. Ακόμη ζητήθηκε νέο πρόγραμμα απονιτροποίησης που θα στηρίξει τους αγρότες αλλά και την τοπική αγορά των Φαρσάλων, καθώς – η αγορά – στηρίζεται στους αγρότες και την πρωτογενή παραγωγή.
Σε άλλη ερώτηση, ζητήθηκε η προμήθεια νέου ψηφιακού ακτινολογικού μηχανήματος για το Κέντρο Υγείας Φαρσάλων (είναι από το 1985), ενδεχομένως με τη συνεργασία με την 5η Υ.Πε. και τέθηκε επίσης πρόταση να γίνει η ανανέωση του ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ του Κ.Υ. Φαρσάλων, καθώς είναι παλιό. Και τις δύο προτάσεις ο Περιφερειάρχης είπε πως θα τις εξετάσει.
Η συζήτηση επεκτάθηκε και σε μείζονα έργα υποδομής στην περιοχή. Ο κ. Κουρέτας αναφέρθηκε στο φράγμα του Ενιπέα στη Σκοπιά Φαρσάλων, ένα έργο στρατηγικής σημασίας για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων. Επιπλέον, τέθηκαν ερωτήματα σχετικά με την αγροτική οδοποιία στους Χαλκιάδες και τα προβλήματα που προκαλούνται από τη συγκέντρωση υδάτων. Ο Περιφερειάρχης δεσμεύτηκε να εξετάσει τις δυνατότητες παρέμβασης, παρά το γεγονός ότι η ευθύνη για την αγροτική οδοποιία ενδέχεται να ανήκει σε άλλον φορέα.
Ένα ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα που τέθηκε ήταν αυτό της άσκησης πίεσης προς τον φορέα διαχείρισης του σιδηροδρόμου Αθηνών – Θεσσαλονίκης στον Σταυρό Φαρσάλων (Παλαιοφάρσαλα). Οι κάτοικοι εξέφρασαν την ανησυχία τους για το γεγονός ότι η σιδηροδρομική γραμμή, σε περίπτωση πλημμυρικών φαινομένων όπως του «Daniel», εμποδίζει τη φυσική ροή των υδάτων, οδηγώντας σε πλημμύρες στο χωριό. Ο Περιφερειάρχης αναγνώρισε τη σοβαρότητα του προβλήματος και δεσμεύτηκε να εξετάσει τρόπους για την εξεύρεση λύσης.
Επιπλέον, συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν τα θυροφράγματα σε Πυργάκια και Ευύδριο, έργα κρίσιμα για την προστασία των περιοχών από πλημμύρες. Τέλος, σε ερώτηση σχετικά με τα αποστραγγιστικά χαντάκια στα χωράφια, ο Περιφερειάρχης διευκρίνισε ότι η αρμοδιότητα για αυτά ανήκει σε άλλον φορέα, ωστόσο, δεν απέκλεισε τη δυνατότητα συνεργασίας για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων.
Πηγή: Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Γ.Γ.