«Το σημερινό νομοσχέδιο δεν συζητείται σε “κενό” χρόνο, αφού βρισκόμαστε στην κορύφωση μιας βαθιάς κρίσης θεσμών, ενός κλίματος αμφισβήτησης των πολιτών απέναντι στην πολιτική, στην κυβέρνηση -ιδίως-, αλλά και δυστυχώς απέναντι στην δικαιοσύνη, εξαιτίας των συνεχιζόμενων σκανδάλων που φέρουν τη σφραγίδα ης Νέας Δημοκρατίας : Υποκλοπές, διαρροή emails εκλογέων του εξωτερικού, φωτογραφικές διατάξεις και τοποθετήσεις και φυσικά το έγκλημα των Τεμπών», τόνισε η Τομεάρχης Δικαιοσύνης, Θεσμών και Διαφάνειας ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και βουλευτής Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, στην έναρξη της ομιλίας της ως εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής επί της αρχής του νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών, τον Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων, τον Κώδικα Συμβολαιογράφων και λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης.
Αναφερόμενη ειδικά στην υπόθεση της τραγωδίας των Τεμπών και τη “δεύτερη πράξη” του εγκλήματος που πλέον εκτυλίσσεται όπως ανέφερε, η Βουλευτής Λάρισας σημείωσε ότι «πλέον έχουμε μια δικογραφία δεκάδων χιλιάδων σελίδων να επεξεργαστούμε για τη διερεύνηση ευθυνών του Κ. Καραμανλή και άλλων και την παραπομπή τους στη Δικαιοσύνη. Τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει τη “χιονοστιβάδα” των εξελίξεων και την “κάθαρση” που περιμένουν οι πολίτες…».
Αναλύοντας την πολιτική του Υπουργείου Δικαιοσύνης και τις νομοθετικές του πρωτοβουλίες στο όνομα της πολυπόθητης επιτάχυνσης απονομής της Δικαιοσύνης, η Ευαγγελία Λιακούλη υπογράμμισε ότι «έξι χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας με αλλαγές στους Κώδικες “ανά εξάμηνο” και η Κυβέρνηση αρκείται πάλι σε εξαγγελίες. Την ίδια στιγμή, η ψηφιοποίηση αγνοείται και 50.000 αιτήσεις για πιστοποιητικά έχουν συσσωρευτεί στο Πρωτοδικείο Αθηνών. Ο πολυδιαφημισμένος δικαστικός χάρτης δίνει δικασίμους…το 2034, το εγχείρημα της κατασκευής νέων κτιρίων για Πρωτοδικείο και Εισαγγελία Αθηνών εγκαταλείφθηκε με την κακή κατάσταση των κτιρίων στην Ευέλπιδών να είναι γνωστή. Και ενώ πλησιάζουμε τον ορίζοντα λήξης του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η απορρόφηση των πόρων από το Υπουργείο δικαιοσύνης ανέρχεται σήμερα στο 35%, σύμφωνα με την απάντηση του Υπουργείου σε ερώτησή μου. Πώς λοιπόν το Υπουργείο θα προλάβει μέσα σε ένα χρόνο όσα δεν έκανε τόσα χρόνια και πόσο σίγουρα είναι τελικά τα έργα που η Κυβέρνηση εξαγγέλλει;
Σε όλα αυτά τα προβλήματα, η Κυβέρνηση απαντά με νομοθέτηση σε επίπεδο τίτλων, για την επικαιρότητα και όχι για την ουσία. Αυτό έκανε και με τις χθεσινές ανακοινώσεις για τη δήθεν καταπολέμηση της παραβατικότητας των ανηλίκων, ενώ στην πραγματικότητα έχει ουσιαστικά καταργήσει την Πρόληψη και ανθίζει το φαινόμενο της “περιστρεφόμενης πόρτας”, όπου οι ίδιοι παραβάτες οδηγούνται ξανά και ξανά στα σωφρονιστικά καταστήματα. Αυστηροποίηση των ποινών και τιμωρητική δικαιοσύνη, όπως συμβαίνει και με την αλλαγή που φέρνει το σημερινό νομοσχέδιο για το δικαίωμα προσφυγής του εισαγγελέα εφετών κατά διάταξης εισαγγελέα και ανακριτή όταν δεν επιβάλλουν προσωρινή κράτηση – ad hoc νομοθεσία σε ad hoc επικαιρότητα για την υπόθεση της Πολεοδομίας Ρόδου. Δίνει λοιπόν η Κυβέρνηση “αίμα” σε αυτούς που το ζητάνε, χωρίς ουσία για τα πραγματικά προβλήματα της δικαιοσύνης».
Αναλύοντας τις διατάξεις του νομοσχεδίου, η Τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΠΑΣΟΚ άσκησε δριμεία κριτική στην Κυβέρνηση για την έλλειψη διαβούλευσης και την αποσπασματικότητα των ρυθμίσεων για την Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών. Κάλεσε δε τον Υπουργό Δικαιοσύνης να φέρει τις μελέτες που καθιστούν αναγκαίες τις ρυθμίσεις αυτές, τη στιγμή ιδίως που φορείς και δικαστικές ενώσεις εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους. Ιδίως δε για την αλλαγή των προϋποθέσεων επιλογής του εκπαιδευτικού προσωπικού της ΕΣΔΙ, η Ευαγγελία Λιακούλη απευθυνόμενη στον Υφυπουργό Δικαιοσύνης σημείωσε ότι «αναρωτιόμαστε γιατί το συγγραφικό έργο υποβιβάζεται από το 30% στο 10%, ενώ η ειδική ενασχόληση με το αντικείμενο από το 40% πλέον αξιολογείται με 70%. Έχει άραγε το Υπουργείο Δικαιοσύνης κάτι ή κάποιους “συγκεκριμένα” υπ’όψιν;».
Αναφορικά με την ανάδειξη της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, η Τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ανοίξει μία θεσμική συζήτηση με τους φορείς για τη διαμόρφωση προτάσεων ενόψει της συνταγματικής αναθεώρησης, τονίζοντας ότι η επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης πρέπει να υπηρετεί τις αρχές της ανεξαρτησίας, της διαφάνειας, της αξιοκρατίας. «Σήμερα, βρισκόμαστε προ των πυλών της έκφρασης γνώμης των Ολομελειών των δικαστηρίων για τους υποψηφίους να αναδειχθούν στη θέση των επικεφαλής και έρχεστε τώρα λίγες μέρες πριν την επιλογή να αλλάξετε τις προϋποθέσεις της εκλογιμότητας, να θεσπίσετε διαφορετικά δεδομένα για διαφορετικά δικαστήρια, να αλλάξετε τα όρια των ψήφων, με ποινή ακεραιότητας του ψηφοδελτίου. Προκαλείτε εύλογα ερωτηματικά και τελικά φαίνεται πως ανοίγετε απλά την βεντάλια των υποψηφίων που θα έχει στην διάθεση του το Υπουργικό συμβούλιο για επιλογή».
Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή της, η Τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στη διάταξη του νομοσχεδίου για την παρένθετη μητρότητα, σημειώνοντας ότι «το ζήτημα της παρένθετης μητρότητας που η Κυβέρνηση ήθελε να καπηλευτεί πολιτικά, δεν είναι θέμα ομόφυλων ή ετερόφυλων ζευγαριών. Είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα όπου η Κυβέρνηση αφήνει ορθάνοιχτες πόρτες σε ιδιωτικά συμφέροντα με τα οποία δεν θέλει να συγκρουστεί. Το ερώτημα είναι, πώς λειτουργεί η εθνική αρχή ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και πώς συνδέεται με το κράτος. Το ερώτημα είναι επίσης, πώς έχουμε 5.000 επισκέψεις στα ειδικά κέντρα σύμφωνα με πρόσφατα ρεπορτάζ, ενώ έχουν εγκριθεί μόλις 173 αιτήσεις από τα Πρωτοδικεία. Αυτός είναι ο “ελέφαντας” στο δωμάτιο που πρέπει να δείτε και να δώσετε απαντήσεις και όχι να διαχειρίζεστε το θέμα επικοινωνιακά».