«Φώτισαν» σκοτεινές πτυχές της δίκης Μιλόσεβιτς

Λ. Κανέλλη και Α. Λαμπρούλης στο Πολιτιστικό Κέντρο Φαρσάλων στην παρουσίαση βιβλίου «Αντιγόνη στη Χάγη»

Με τον χειμαρρώδη λόγο που τη διακρίνει, η Λιάνα Κανέλλη «μάγεψε» χθες το κοινό του Πολιτιστικού Κέντρου Φαρσάλων, όπου, προσκεκλημένη της ΤΕ Υπαίθρου Λάρισας και της ΚΟΒ ΚΚΕ Φαρσάλων, παρουσίασε το βιβλίο «Αντιγόνη στη Χάγη». Δίπλα της, ο Αριστείδης Λαμπρούλης, μεταφραστής και επιμελητής της έκδοσης, ένας Φαρσαλινός με ρίζες από τη μητέρα του, Μαρία Ιωάννου, και στέλεχος του ΚΚΕ, γιος του Αντιπροέδρου της Βουλής και βουλευτή του ΚΚΕ Λάρισας, Γιώργου Λαμπρούλη.

Αρχικά ο κ. Αριστείδης Λαμπρούλης, ανέλυσε τις σκοτεινές πτυχές της δίκης του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στη Χάγη. Τόνισε πως η παραπομπή του Μιλόσεβιτς στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ΔΠΔΧ), ήταν το αποτέλεσμα μιας καλά ενορχηστρωμένης ανατροπής, με τη συμμετοχή ξένων κέντρων και εγχώριων πολιτικών συνεργατών, υπό την οικονομική στήριξη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

Ο κ. Λαμπρούλης υπογράμμισε ότι ο Μιλόσεβιτς συνελήφθη με τρόπο που έμοιαζε με ένοπλη απαγωγή και εκδόθηκε στη Χάγη το 2001, ως τίμημα για την άρνησή του να υπογράψει τη Συνθήκη του Ραμπουγιέ το 1999, η οποία θα μετέτρεπε τη Γιουγκοσλαβία σε προτεκτοράτο του ΝΑΤΟ. Ανέφερε χαρακτηριστικά το διαβόητο Άρθρο 8 της συνθήκης, που επέτρεπε στο ΝΑΤΟ ελεύθερη και απεριόριστη πρόσβαση σε όλη την επικράτεια της Γιουγκοσλαβίας, ουσιαστικά μετατρέποντάς την σε 52η πολιτεία των ΗΠΑ.

Δείτε το βίντεο

“Στο πρόσωπο του Μιλόσεβιτς, επιχείρησαν να δικάσουν το λαό της Γιουγκοσλαβίας και να αθωώσουν το ΝΑΤΟικό έγκλημα”, τόνισε ο κ.Λαμπρούλης. Αντίθετα, ο Μιλόσεβιτς έγινε σύμβολο αντίστασης στον ιμπεριαλισμό, συγκεντρώνοντας την αλληλεγγύη από κινήματα, προσωπικότητες και λαούς, συμπεριλαμβανομένου και του ελληνικού. Ο κ. Λαμπρούλης ανέφερε ως παράδειγμα τον πρώην Γενικό Εισαγγελέα των ΗΠΑ Ράμσεϋ Κλαρκ, ο οποίος απαρνήθηκε τον μηχανισμό που υπηρέτησε, καταγγέλλοντας τα εγκλήματα του ΝΑΤΟ.

Ο κ. Λαμπρούλης περιέγραψε τη δίκη ως μια “σύγχρονη Ιερά Εξέταση”, με δικαστές που υπηρετούσαν τη ΝΑΤΟική σκοπιμότητα, προσπαθώντας να νομιμοποιήσουν τα εγκλήματα του ΝΑΤΟ και να υποβαθμίσουν τις απώλειες αμάχων σε “παράπλευρες απώλειες”. Τόνισε ότι η δίκη είχε ως στόχο να τρομοκρατήσει και να αποτρέψει οποιαδήποτε λαϊκή αντίσταση σε μελλοντικά ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Κλείνοντας, τόνισε ότι η υπόθεση της Γιουγκοσλαβίας δεν είναι ένα μουσειακό είδος, αλλά μια ζωντανή κληρονομιά που προσφέρει πολύτιμα διδάγματα για την αντιμετώπιση του σημερινού ιμπεριαλισμού, ο οποίος βρίσκεται σε φάση πρωτοφανούς όξυνσης. Αναφέρθηκε στην εμπλοκή της Ελλάδας και της Λάρισας στα ΝΑΤΟικά σχέδια, καθώς και στην πρόσφατη αντίσταση των κατοίκων του Τυρνάβου στην διέλευση ΝΑΤΟικών φορτηγών. “Το βιβλίο είναι ένα όπλο στα χέρια του αναγνώστη”, κατέληξε ο κ.Λαμπρούλης, καλώντας τους παρευρισκόμενους να το χρησιμοποιήσουν σωστά στην αντιμετώπιση του ιμπεριαλισμού.

Η Λιάνα Κανέλλη, με τη χαρακτηριστική της ένταση, υπογράμμισε τη σημασία του βιβλίου, δηλώνοντας: «Είναι πολύ σπουδαίο να έχεις προσφέρει κάτι που έστω από το ορυχείο της γνώσης, από το ορυχείο του καιρού από τα νταμάρια της καθημερινής δυσκολίας κάποιος θα βρεθεί να πάει, να σκάψει, να φέρει στην επιφάνεια κάτι να ξεστραβωθούν και οι επόμενοι, δεν είναι λίγο πράγμα αυτό».

Στην παρουσίαση του βιβλίου «Αντιγόνη στη Χάγη. Η κατάθεση της Λιάνας Κανέλλη στη δίκη του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς», η δημοσιογράφος και βουλευτής του ΚΚΕ, μίλησε για την προσωπική της εμπειρία από τη δίκη του Μιλόσεβιτς στη Χάγη, τονίζοντας τη σημασία της ιστορικής μνήμης και της πολιτικής ανάλυσης.

Η κ. Κανέλλη περιέγραψε το βιβλίο ως ένα «φλιτζάνι καφετζούς», μια αναδρομή σε μια εποχή που καθόρισε την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και όχι μόνο, με αναφορές στην πρώην Γιουγκοσλαβία, τον Τίτο, τον Μιλόσεβιτς και τις συνθήκες που οδήγησαν στη διάλυσή της. Υπογράμμισε την ανάγκη να κατανοήσουν οι νέες γενιές τα γεγονότα αυτά, καθώς η ιστορία συχνά παραποιείται ή αγνοείται.

Η βουλευτής του ΚΚΕ, αναφέρθηκε στην πολιτική και ιστορική σημασία της δίκης, στην οποία συμμετείχε ως μάρτυρας υπεράσπισης του Μιλόσεβιτς, και στην προσωπική της συγκίνηση για τη συμμετοχή της σε ένα τέτοιο γεγονός. Εξέφρασε την ανησυχία της για την παραποίηση της ιστορίας και την επικράτηση της «αστικής τάξης των ψεμάτων», που επιχειρεί να σβήσει τη μνήμη των αγώνων και των θυσιών.

Η κ. Κανέλλη καυτηρίασε την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, κάνοντας λόγο για τον ιμπεριαλισμό, την υποκρισία και την ανάγκη για αντίσταση. Αναφέρθηκε στην επικαιρότητα, όπως η δίκη της Πισπιρίγκου, και την σύγκρινε με την δίκη του Μιλόσεβιτς, ενώ τόνισε την άνιση προβολή των δύο δικών από τα ΜΜΕ. Επίσης, αναφέρθηκε στην άνοδο του Ντοναλντ Τραμπ και την χρήση της τεχνολογίας για την παραποίηση της πραγματικότητας, όπου, ο ίδιος ο Τραμπ έχρισε τον εαυτό του… νέο Πάπα, με φωτογραφία προϊόν φυσικά της τεχνητής νοημοσύνης.

Μίλησε για την σημασία της αντίστασης και της αλληλεγγύης, και για την ανάγκη να μεταφερθεί η ιστορική γνώση στις επόμενες γενιές. Τόνισε τη σημασία του βιβλίου ως ένα εργαλείο για την κατανόηση της ιστορίας και την αφύπνιση της συνείδησης, και κάλεσε τους νέους να χρησιμοποιήσουν το διαδίκτυο ως εργαλείο γνώσης και όχι ως μέσο παραπληροφόρησης.

Τέλος αναφέρθηκε στην προσωπική της εμπειρία από την κατάθεση στη Χάγη, και την αντίσταση που συνάντησε από το δικαστήριο. Τόνισε την πολιτική φύση της δίκης και την αθώωση του Μιλόσεβιτς μετά θάνατον, και κατέληξε στην ανάγκη να διδαχθούμε από την ιστορία και να αντισταθούμε στις δυνάμεις που απειλούν την ειρήνη και τη δικαιοσύνη.

Την εκδήλωση προλόγισε η γραμματέας της ΚΟΒ ΚΚΕ Φαρσάλων Κατερίνα Κατσακιώρη, ενώ παρευρέθηκε ο Βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ και Αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Λαμπρούλης.

Πηγή: Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Γ.Γ.