Φορολογικές δηλώσεις: Ρεκόρ στην υποβολή

Σημαντική πρόοδος καταγράφεται στην υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων, καθώς σε μόλις 43 από τις συνολικά 119 ημέρες που διαρκεί η περίοδος υποβολής, έχει ήδη κατατεθεί περίπου το 46,5% των δηλώσεων, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Παράλληλα, οι επτά στους δέκα φορολογουμένους δεν θα πληρώσουν επιπλέον φόρο.

Η προθεσμία για την εξασφάλιση της έκπτωσης 4% μέσω εφάπαξ εξόφλησης της οφειλής εξέπνευσε, με νέο ορόσημο πλέον την 15η Ιουνίου. Όσοι υποβάλουν τη δήλωσή τους μέχρι την ημερομηνία αυτή θα δικαιούνται πλέον έκπτωση 3%, υπό την προϋπόθεση ότι ο φόρος καταβληθεί εφάπαξ μέχρι τις 31 Ιουλίου. Αντίστοιχα, οι δηλώσεις που θα υποβληθούν μεταξύ 16 Ιουνίου και 15 Ιουλίου συνοδεύονται από έκπτωση 2%, εφόσον και πάλι ο φόρος εξοφληθεί έως το τέλος Ιουλίου.

Μέχρι τις 30 Απριλίου, από τις 3.160.201 υποβληθείσες δηλώσεις:

  • 946.480 (29,95%) ήταν χρεωστικές, με τον μέσο φόρο να ανέρχεται στα 1.826 ευρώ,
  • 790.682 (25,02%) ήταν πιστωτικές, με μέση επιστροφή 298 ευρώ – ήδη 441.848 φορολογούμενοι έχουν λάβει την επιστροφή,
  • 1.423.039 (45,03%) ήταν μηδενικές.

Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, σχολίασε ότι η πρόωρη και εκτεταμένη συμμετοχή συνιστά ρεκόρ σε σχέση με προηγούμενα έτη, αποδίδοντας την εξέλιξη στον επιτυχημένο ψηφιακό μετασχηματισμό της φορολογικής διοίκησης, ο οποίος επιτρέπει καλύτερο σχεδιασμό τόσο για το κράτος όσο και για τους πολίτες.