Ο σοβιετικός δορυφόρος Kosmos 482 είχε μια δύσκολη μοίρα. Υποτίθεται ότι θα πραγματοποιούσε αποστολή στην Αφροδίτη το 1972, αλλά αντί για αυτό παρέμεινε κολλημένος σε τροχιά για 53 χρόνια μετά από βλάβη στον κινητήρα. Τώρα επιστρέφει στη Γη.
Ο δορυφόρος Kosmos 482 θα εισέλθει στην ατμόσφαιρα του πλανήτη μας γύρω στις 10 Μαΐου. Οι ειδικοί δεν είναι ακόμη σε θέση να προσδιορίσουν την ακριβή ημερομηνία.
«Σε περίπου δύο εβδομάδες, θα υπάρξει μια ασυνήθιστη ανεξέλεγκτη επανείσοδος στην ατμόσφαιρα: ένα 53χρονο σκάφος από μια αποτυχημένη σοβιετική αποστολή έχει κολλήσει στην τροχιά της Γης», έγραψε ο Marco Langbroek, αστρονόμος στο Ολλανδικό Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Delft, ο οποίος παρακολουθεί τις κινήσεις των δορυφόρων, στο κοινωνικό δίκτυο X (πρώην Twitter).
1/x
In about 2 weeks from now, an unusual #uncontrolled #reentry will happen: a 53-yr-old landing capsule from a failed Soviet #Venera mission stuck in Earth orbit. It will likely survive reentry.
(link to blogpost with more info including reentry forecasts, in next tweet) pic.twitter.com/PuuO5ZP00D— Dr Marco Langbroek (@Marco_Langbroek) April 25, 2025
Σαν μετεωρίτης
Οι ανιχνευτές που πέφτουν στην ατμόσφαιρα συνήθως καίγονται, αλλά σε αυτή την περίπτωση μιλάμε για μια συσκευή κατασκευασμένη από πυρίμαχο υλικό. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να επιβιώσει και να χτυπήσει τον πλανήτη μας. Το πρόβλημα είναι ότι δεν γνωρίζουμε πού. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η πρόσκρουση θα γίνει σε τοποθεσίες από 52 μοίρες βόρεια έως 52 μοίρες νότια.
Επομένως, είναι πιθανό οπουδήποτε από τη Μεγάλη Βρετανία έως τη Νέα Ζηλανδία. Το Kosmos 482, μήκους ενός μέτρου και βάρους λιγότερο από 500 κιλά, θα πετάξει στην ατμόσφαιρα με ταχύτητα περίπου 250 χιλιομέτρων ανά ώρα. Ωστόσο, ο Langbroek θεωρεί απίθανο να θέσει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, αν και φυσικά αυτό δεν μπορεί να αποκλειστεί εντελώς.
Το μεγαλύτερο μέρος της επιφάνειας της Γης είναι ωκεανός, οπότε το πιο πιθανό σενάριο είναι η πρόσκρουση στο νερό. Υπάρχει επίσης η πιθανότητα το αλεξίπτωτο προσγείωσης να είναι ακόμα λειτουργικό, κάτι που θα επιβράδυνε την πτώση. Ωστόσο, ο Langbroek θεωρεί αυτό το ενδεχόμενο απίθανο.
Σύμφωνα με τον αστρονόμο, η διέλευση του δορυφόρου από την ατμόσφαιρα θα μοιάζει με την πτώση ενός συνηθισμένου μετεωρίτη, που προσκρούει τακτικά στον πλανήτη μας.
Πηγή: newsbomb.gr