Ικανοποιητικά εξελίσσεται η καλλιέργεια της βιολογικής Κινόα

Ο Μιχάλης Καλδάκης είναι ένας έμπειρος παραγωγός και γεωπόνος (σπούδασε στην Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή), με ανήσυχο πνεύμα από το Κιλκίς, ο οποίος καλλιεργεί χρόνια τώρα διάφορες καλλιέργειες, από σιτηρά, ελαιοκράμβη, μέχρι βαμβάκι.

Προβληματισμένος από το χαμηλό εισόδημα που προσφέρει το βαμβάκι, αλλά κυρίως τα σιτηρά, αποφάσισε να στραφεί προς την κινόα, το νέο δημητριακό που μπαίνει σταθερά αλλά δυναμικά στο χάρτη των καλλιεργειών στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα.

Πριν από ένα μήνα έσπειρε 70 στρέμματα βιολογική και συμβατική κινόα και μέχρι τώρα δηλώνει ικανοποιημένος από την εξέλιξη της σποράς και δικαιωμένος για την απόφασή του. Εξηγώντας πως έλαβε την απόφαση να καλλιεργήσει κινόα αναφέρει ότι «βασικός παράγοντας που τον επηρέασε ήταν η εμπιστοσύνη που έχει στην εταιρεία ΜΑΡΚΟΥ  Α.Β.Ε.Ε. η οποία υποστηρίζει την καλλιέργεια. Ακόμη το γεγονός ότι υπάρχει συμβολαιακή γεωργία έπαιξε σημαντικό ρόλο. Το να γνωρίζω την τιμή που θα απολαύσω μετά τη συγκομιδή είναι ένας σημαντικός παράγοντας, μετά την ανασφάλεια που νιώθω από το σιτάρι. Είμαι ικανοποιημένος από το δίκτυο υποστήριξης της εταιρείας με τις συνεχείς επισκέψεις των γεωπόνων της στα χωράφια και τις πολύτιμες συμβουλές που μου δίνουν. Μέχρι  τώρα υπάρχει εύκολο φύτρωμα και θεωρώ ότι εφόσον βοηθήσουν οι καιρικές συνθήκες, η παραγωγή θα είναι ικανοποιητική, αντίστοιχο και το εισόδημα που προσδοκώ να μου αποφέρει».

Κινόα: Καλλιέργεια «σύμμαχος» στη μείωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής

Υπενθυμίζεται ότι η σχέση της κινόα με την κλιματική αλλαγή είναι πολυδιάστατη, καθώς αυτή η καλλιέργεια παρουσιάζει σημαντικά πλεονεκτήματα τόσο από άποψη ανθεκτικότητας όσο και βιωσιμότητας. Η κινόα έχει την ικανότητα να αντέχει σε ακραίες κλιματικές συνθήκες, όπως ξηρασία, αλατότητα εδάφους και έντονες διακυμάνσεις θερμοκρασίας. Αυτή η ανθεκτικότητα την καθιστά ιδανική επιλογή για καλλιέργεια σε περιοχές που πλήττονται από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, συμβάλλοντας έτσι στην αντιμετώπιση της ερημοποίησης και της λειψυδρίας. Καθώς οι δυσμενείς κλιματικές συνθήκες επηρεάζουν την παραγωγή βασικών τροφίμων, η κινόα μπορεί να αποτελέσει μια εναλλακτική λύση που ενισχύει την επισιτιστική ασφάλεια. Επιπλέον, η καλλιέργεια της κινόα είναι πιο φιλική προς το περιβάλλον σε σύγκριση με άλλες πρωτεϊνικές πηγές, όπως το κρέας, καθώς έχει χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα. Ακόμη, η αύξηση της κατανάλωσης φυτικών πρωτεϊνών, όπως αυτή που παρέχει η κινόα, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που προέρχονται από την κτηνοτροφία. Παράλληλα, προάγει τη γεωργική βιοποικιλότητα, προσφέροντας στους αγρότες τη δυνατότητα να υιοθετήσουν πιο βιώσιμες και προσαρμόσιμες καλλιέργειες. Μάλιστα, η αυξανόμενη διεθνής ζήτηση για την κινόα, λόγω της υψηλής διατροφικής της αξίας, έχει δημιουργήσει κοινωνικές προκλήσεις στις χώρες παραγωγής και παρόλο που η κλιματική αλλαγή δυσχεραίνει την εξάπλωση καινοτόμων καλλιεργειών, η κινόα μπορεί να συμβάλει ενεργά στην αντιμετώπιση των κλιματικών προκλήσεων, προσφέροντας μια εναλλακτική πηγή πρωτεΐνης που μειώνει την εξάρτηση από το κρέας και, κατά συνέπεια, τις εκπομπές μεθανίου. Επιπλέον, ενσωματώνεται σε πρακτικές «έξυπνης» γεωργίας που εστιάζουν στη βιωσιμότητα και την ανθεκτικότητα. Ο ρόλος της στην επισιτιστική ασφάλεια αναγνωρίστηκε και διεθνώς, με τον ΟΗΕ να αφιερώνει το 2013 ως Διεθνές Έτος της Κινόα, τονίζοντας τη σημασία της στην καταπολέμηση της πείνας και την προσαρμογή της στις κλιματικές αλλαγές. Συμπερασματικά, η κινόα δεν αποτελεί απλώς ένα νέο προϊόν, αλλά ένα παράδειγμα βιώσιμης γεωργικής πρακτικής, προσαρμογής στις κλιματικές προκλήσεις και διεθνούς συνεργασίας για την επισιτιστική ασφάλεια με υψηλό θρεπτικό υπόβαθρο και εάν καλλιεργηθεί με ορθές πρακτικές, μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο στη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.