Περιφέρεια Θεσσαλίας: Ανάθεση έρευνας και εκπόνησης μελέτης για πιστοποίηση τοπικών προϊόντων

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας, με στόχο, όπως αναφέρεται στην απόφαση, την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα και την ανάδειξη-κατοχύρωση των τοπικών παραδοσιακών προϊόντων, θα συνάψει σύμβαση με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Μέσω αυτής -όπως καταγράφει το KarditsaLive.Net-  θα αναθέσει επιστημονική έρευνα στο πανεπιστήμιο που θα καταλήξει σε εκπόνηση μελέτης σκοπιμότητας κατοχύρωσης Περιφερειακών ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ, μελέτης βιωσιμότητας 8 τοπικών παραδοσιακών προϊόντων και σύνταξη-υποβολή-υποστήριξη 3 φακέλων ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ.

Αντικείμενο του προτεινόμενου έργου είναι η υλοποίηση μιας σειράς στοχευμένων δράσεων, που περιλαμβάνουν 2 βασικά στάδια.

Το πρώτο θα αφορά τον προσδιορισμό των εθνολαογραφικών-παραδοσιακών στοιχείων. Το δεύτερο θα αφορά την μελέτη και προσδιορισμό των φυσικοχημικών-οργανοληπτικών παραμέτρων που αναδεικνύουν τις ιδιαιτερότητες τριών προϊόντων.

Τελικός στόχος είναι η ανάδειξη-πιστοποίηση- αξιοποίηση τριών παραδοσιακών προϊόντων της περιφέρειας Θεσσαλίας ως προϊόντων ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ.

Συγκεκριμένα, θα υλοποιηθούν οι παρακάτω Ενότητες Εργασίας:

Διενέργεια προκαταρτικής μελέτης, για τη διερεύνηση της δυνατότητας πιστοποίησης:

α) Θεσσαλικών Προϊόντων, με προτεραιότητα:

Ι) Βαμβάκι Θεσσαλίας
ΙΙ) Μαρκάτι (=γιαούρτι) Θεσσαλίας
ΙΙΙ) Χυλοπίτες Θεσσαλίας

β) Τριών Ιδιαίτερων τοπικών προϊόντων από τα:

Ι) Τσάι Ολύμπου
ΙΙ) Αγουρέλαιο Πτελεού
ΙΙΙ) Χαλβάς Φαρσάλων
IV) Τόνος Αλοννήσου
V) Σκοπελίτικη Τυρόπιτα

Στη συνέχεια, για τα προϊόντα που θα προκριθούν προς πιστοποίηση, η ομάδα υλοποίησης έργου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΓΠΑ) θα συνεργαστεί με επιστήμονες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, για τη συλλογή των στοιχείων που θα χρησιμοποιηθούν για τον καταρτισμό των φακέλων της πιστοποίησής τους.

Το συνολικό κόστος για την περιφέρεια Θεσσαλίας θα ανέρθει σε 50.000 ευρώ.

Πηγή: karditsalive.net