Πως θα καταλάβω αν ένα αυγό είναι χαλασμένο;

Τα αυγά είναι από τα τρόφιμα που δεν έχουν μικρή διάρκεια ζωής. Πως όμως μπορούμε να καταλάβουμε αν ένα αυγό είναι για κατανάλωση; Ειδικά όταν τα αυγά είναι σπιτικά και όχι αγορασμένα από το super market δεν γράφουν πάνω ημερομηνία λήξης.

Ένας τρόπος είναι να το σπάσω. Στο φρέσκο αυγό ο κρόκος πρέπει να είναι στρόγγυλος, φουσκωτός και τα όρια με το ασπράδι να είναι ξεκάθαρα. Το ασπράδι πρέπει να είναι παχύρευστο και να μην ‘απλώνει’ πολύ.

Αν όμως θέλω να καταλάβω αν μπορώ να το καταναλώσω χωρίς να το σπάσω, υπάρχουν οι εξής τρόποι:

  • Ο ήχος. Πριν το σπάσω αν το κουνήσω κοντά στο αυτί μου δεν πρέπει να ακούγεται κανένας ήχος. Όταν το αυγό είναι φρέσκο ο κρόκος είναι στη μέση και περιβάλλεται από το συμπαγές ασπράδι , οπότε δεν μπορεί να κουνηθεί. Ωστόσο όσο περνάει ο καιρός, το ασπράδι γίνεται πιο νερουλό επιτρέποντας στον κρόκο να κουνιέται.
  • Βύθιση σε νερό. Σε ένα διάφανο δοχείο βάζω νερό και βυθίζω μέσα τα αυγά. Τα φρέσκα αυγά θα ακουμπάν στον πάτο και θα είναι παράλληλα. Όσο περνάει ο καιρός το αυγό θα είναι οριζόντια στον πάτο. Αν το αυγό δεν πατάει στον πάτο αλλά επιπλέει είναι ακατάλληλο για κατανάλωση όπως φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία

Τα αυγά μπορούν να συντηρηθούν στο ψυγείο για 1-1,5 μήνα και σε θερμοκρασία δωματίου για 1-2 εβδομάδες

Info1: Οι άσπρες κότες κάνουν άσπρα αυγά και οι καφέ κάνουν καφέ αυγά. Το χρώμα των αυγών εξαρτάται γενετικά από την κότα. Τα πράσινα αυγά προέρχονται από μια σπάνια φυλή την Araucana. Παρόλο που θεωρείται ότι τα καφέ αυγά περιέχουν περισσότερα Ω-3 λιπαρά οξέα, στην πραγματικότητα οι διαφορές είναι πολύ μικρές και η θρεπτική αξία είναι ίδια ανεξάρτητα από το χρώμα των αυγών

Info2: Το πεπτικό σύστημα των πουλερικών είναι ίδιο με το αναπαραγωγικό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το κέλυφος να έχει μικροοργανισμούς όπως σαλμονέλα. Προσοχή στις μικροβιακές μολύνσεις.

Πηγή: geoponoi.gr