Ανοίγουν τα μικροβιολογικά εργαστήρια

Ανοίγουν από αύριο τα μικροβιολογικά εργαστήρια, μετά από σχετική απόφαση του κλάδου, που ελήφθη νωρίς χθες το βράδυ σε διαδικτυακή συνεδρίαση εκπροσώπων του από όλη την Ελλάδα.

Η –οριακή, με 56-44%-απόφαση, πήρε υπόψη την αδυναμία της Βουλής να νομοθετήσει σχετικά, λίγες μόνο ημέρες πριν τις ευρωεκλογές, αλλά και τις κυβερνητικές δεσμεύσεις για δρομολόγηση νέων συλλογικών συμβάσεων και επί μέρους ελαφρύνσεων για τον κλάδο.

Μετά απ’ αυτήν την εξέλιξη, αναμένεται να ξεμπλοκάρουν οι διαδικασίες επιστροφής μέρους των οφειλομένων στους γιατρούς- ιδιοκτήτες διαγνωστικών κέντρων και εργαστηρίων, και ταυτόχρονα να ομαλοποιηθεί η ροή ασθενών προς τα μικροβιολογικά εργαστήρια προκειμένου να κάνουν τις εξετάσεις με τα παραπεμπτικά των θεραπόντων ιατρών τους.

Και φυσικά να σταματήσει η επιβάρυνση των εργαστηρίων των δύο νοσοκομείων της Λάρισας, στα οποία-τουλάχιστον τα άκρως επείγονται περιστατικά-παραπέμπονταν οι ασθενείς για εξετάσεις το τελευταίο διάστημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε δέσμευση εκ μέρους της κυβέρνησης ότι μετά τις ευρωεκλογές θα υπάρξει συνάντηση του κλάδου με τον πρωθυπουργό, ενώ το θέμα θα συζητηθεί και στη συνεδρίαση των προέδρων των ιατρικών συλλόγων που θα γίνει στην Καλαμάτα στις 22 Ιουνίου.

Οσον αφορά στα εργαστήρια της Λάρισας-που σημειωτέον, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, παραμένουν κλειστά από τις 8 Μαϊου- σήμερα θα υπάρξει συνάντηση των ιδιωτών γιατρών μελών του συλλόγου, για αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της πολυήμερης κινητοποίησης και διαμόρφωσης των επόμενων βημάτων του κλάδου.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόβλημα ξεκίνησε όταν τέθηκε σε εφαρμογή το μέτρο των υποχρεωτικών εκπτώσεων και επιστροφών (clawback και rebate), που υποχρεώνει τα Διαγνωστικά Κέντρα να επιστρέφουν στο κράτος τα ποσά της υπέρβασης του περιορισμένου -και κατά κοινή ομολογία ιδιαίτερα χαμηλού- προϋπολογισμού για τις διαγνωστικές εξετάσεις των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ. Μέτρο που, όπως εκτιμούν οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων, οδηγεί σε μαζική χρεοκοπία. Και για να αποφευχθεί αυτή η προοπτική ζητούν άμεση έκδοση των υπουργικών αποφάσεων στη βάση υλοποίησης του πρόσφατου ψηφισθέντος νόμου για τη δικαιότερη κατανομή clawback ανά νομό και ανά πάροχο, αλλά και να εξαιρεθούν οι κωδικοί της πρόληψης από το clawback, καθώς «είναι απόλυτη υποχρέωση της πολιτείας να καλύπτει πλήρως το πλαίσιο πρόληψης του πληθυσμού και να δοθούν αντισταθμιστικά οφέλη ίσης αξίας με τα κενά χρηματοδότησης, κατά αντιστοιχία με αυτό που έχει επιτευχθεί με άλλους κλάδους», όπως αναφέρουν.

Πηγή: eleftheria.gr