Παρουσίαση του βιβλίου “Τα Φραγκόσυκα της μνήμης” στα Φάρσαλα

Οι εκδόσεις “24 γράμματα” και το βιβλιοπωλείο “Πρότυπο” σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου
“Τα φραγκόσυκα της μνήμης” του συγγραφέα Γιώργου Ρουσόπουλου που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 10 Μαΐου στις 19:30 στην “ΓΕΥΣΗ” στην πλατεία Λαού στα Φάρσαλα.

Για το βιβλίο θα μιλήσει ο: Σπύρος Μουστάκας – Καθηγητής Φιλολογίας
Αποσπάσματα θα διαβάσει η: Φρόσω Ευαγγελοπούλου – Εκπαιδευτικός

Στην εκδήλωση θα παρευρίσκεται και o συγγραφέας του βιβλίου, Γιώργος Ρουσόπουλος,

Λίγα λόγια για το βιβλίο και το βιογραφικό του συγγραφέα:

“Τα φραγκόσυκα της μνήμης” (Εκδόσεις 24γράμματα) είναι ένα βιβλίο που γράφτηκε τα τελευταία δυο χρόνια, αν και πρόκειται για μια ιστορία μέσα στην οποία μεγάλωσα από παιδί. Ένας ξάδερφός μου ήταν η αφορμή. Ο Ανέστης, ο πατέρας του Μανόλη του μυθιστορήματος, έφυγε αντάρτης με τον Δημοκρατικό Στρατό το 1948, εγκαταλείποντας πίσω τη μάνα του και τον ίδιο, σαράντα ημερών βρέφος. Συναντήθηκαν για πρώτη φορά μετά από είκοσι πέντε χρόνια στην Μπούντβα του Μοντενέγκρο το 1973 (κατά τη διάρκεια της Χούντας) και ακόμη μία φορά, πριν τον θάνατο του πατέρα του, το 2005, στην Πολωνία.

Γιατί φραγκόσυκα της μνήμης; Τα φραγκόσυκα και οι φραγκοσυκιές είναι μέρος των εμπειριών των ηρώων· είναι ένα σημείο αναφοράς που διατρέχει ολόκληρο τον μύθο της αφήγησης: οι ήρωες μεγάλωσαν με τις φραγκοσυκιές στην αυλή τους και, όταν συναντιούνται, στην Μπούντβα, γεύονται φραγκόσυκα ως κοινή εμπειρία που τους ενώνει χωρίς να το γνωρίζουν! Επιπλέον, οι ήρωες του βιβλίου, όπως όλοι οι ζωντανοί, ζουν με τις αναμνήσεις που έχουν ή που προσπαθούν να φτιάξουν, ακούγοντας ιστορίες για αυτούς. Έτσι, όταν καταφεύγουν στη μνήμη τους, είναι σαν να γεύονται τη δροσιά των φραγκόσυκων· ταυτόχρονα όμως διακινδυνεύουν να αγκυλωθούν από τα αόρατα σχεδόν αγκάθια τους. Έτσι είναι τα φραγκόσυκα: δροσιστικά, γευστικά αλλά γεμάτα αγκάθια, όπως η μνήμη μας.

Ο θυμός, η αγάπη, η συγχώρεση, η κατανόηση είναι ευγενή συναισθήματα που κινούν την αφήγηση και δείχνουν έναν δρόμο στους ήρωες – έναν δρόμο ο οποίος, πέρα από τη συγκίνηση που προσφέρει στους αναγνώστες, μας φέρνει σε μια κατάσταση ιστορικής αυτογνωσίας, όπως αυτή διαμορφώνεται μέσα στο ιστορικό πλαίσιο της σύγχρονης Ελλάδας.

Να γιατί η λογοτεχνία είναι ενδιαφέρουσα: σου επιτρέπει να σκεφτείς πάνω στις σχέσεις, πραγματικές ή πλασματικές, δυνατές ή αδύνατες, ανάμεσα σε συνανθρώπους μας μέσα στο πλαίσιο μιας αφήγησης, μιας μυθοπλασίας. Σε αυτήν την περίπτωση σημασία δεν έχει πόσο πραγματική είναι η ιστορία αλλά μάλλον πόσο συνεκτική είναι: αυτό είναι το έργο του συγγραφέα.

Ο Γιώργος Ρουσόπουλος κατάγεται από τη Βαμβακού, όπου μεγάλωσε στα παιδικά του χρόνια. Κατόπιν έζησε στον Βόλο και στη Θεσσαλονίκη, όπου έκανε σπουδές στα μαθηματικά και στο εξωτερικό για μεταπτυχιακά στη φιλοσοφία. Είναι ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Έχει γράψει φιλοσοφικές και μαθηματικές μελέτες και ακόμη δυο μυθιστορήματα (“Καιρός για μυθιστόρημα” και “ΧΟΡΕΞ Ρεγκίνα”).