Ε. Λιακούλη: «Οι μικροβιολόγοι αντιμέτωποι με τη χρεοκοπία, με ευθύνη της Κυβέρνησης»

Ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό Υγείας κατέθεσε η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαστηριακοί ιατροί της χώρας, λόγω της άδικης  επιβάρυνσής τους με υπέρογκα χρέη απέναντι στον ΕΟΠΥΥ.

Η Βουλευτής Λάρισας σημειώνει στην ερώτησή της ότι οι εργαστηριακοί ιατροί όλης της χώρας βρίσκονται σε αναβρασμό. Ιατροί που έχουν επιτελέσει κανονικά τα καθήκοντά τους και έχουν πραγματοποιήσει τις εξετάσεις των πολιτών υποβάλλοντας στη συνέχεια τα παραπεμπτικά στον ΕΟΠΥΥ προς πληρωμή, όχι μόνο βιώνουν συνεχώς την αγωνία ότι δεν θα εισπράξουν όσα δικαιούνται λόγω του κλειστού προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, αλλά βρίσκονται και χρεωμένοι απέναντι στο Δημόσιο λόγω του claw back. Όπως χαρακτηριστικά τονίζει «Το μνημονιακό μέτρο του claw back που εφαρμόστηκε μάλιστα και αναδρομικά, έχει  δημιουργήσει δυσθεώρητα χρέη στα εργαστήρια εδώ και 12 χρόνια. Παρά τις συνεχείς διαμαρτυρίες των ιατρών, η Κυβέρνηση δεν έχει πράξει το παραμικρό για τον πραγματικό εξορθολογισμό των δαπανών στην υγεία και συνεχίζει την ίδια άδικη πολιτική, η οποία βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Με την πρόσφατη μάλιστα διάταξη του άρθρου 69 ν. 5102/2024, το Υπουργείο Υγείας αντί να σταθεί στο πλευρό των ιατρών και να δώσει λύση, τους τιμωρεί με διακοπή των συμβάσεών τους αν αρνηθούν να εκτελέσουν παραπεμπτικά. Έτσι, το κράτος αντί να προβεί σε ελέγχους, αναλογιστικές μελέτες και αντίστοιχη προσαρμογή των δαπανών στην υγεία, συνεχίζει να δημιουργεί «τεχνητά» χρέη σε βάρος των ιατρών, οι οποίοι κανένα λάθος δεν έκαναν και καμία ευθύνη δε φέρουν για τις διαχρονικές αδυναμίες του συστήματος υγείας».

Στη συνέχεια η Ευαγγελία Λιακούλη επισημαίνει ότι «ο κίνδυνος της χρεοκοπίας και του οριστικού λουκέτου ιδίως στα μικρά εργαστήρια είναι πλέον ορατός, ενώ πολλοί μικροβιολόγοι αδυνατούν ακόμα και να συνταξιοδοτηθούν λόγω των χρεών τους στον ΕΟΠΥΥ. Δηλαδή, ένα πρόβλημα που έχει δημιουργήσει το ίδιο το κράτος, φτάνει να αποτελεί προσωπικό, επαγγελματικό και οικογενειακό πρόβλημα των ιατρών. Ήδη από χθες Τετάρτη, με αποφάσεις των ενώσεών τους, οι εργαστηριακοί ιατροί έχουν καταφύγει σε κινητοποιήσεις. Απέχουν από την εργασία τους και παραπέμπουν τους ασφαλισμένους για εξετάσεις αποκλειστικά σε δημόσιους φορείς. Όσον αφορά ιδίως στην περιοχή της Λάρισας, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν η Ένωση Ιδιωτών Μικροβιολόγων Λάρισας και ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας, οι ιατροί εξέφρασαν κραυγή αγωνίας. Τα υπέρογκα χρέη των 1,6 δις ευρώ που επιβαρύνουν τα εργαστήρια έναντι του ΕΟΠΥΥ απειλούν να οδηγήσουν τους ιατρούς σε άτακτη έξοδο από το επάγγελμα. Την ίδια στιγμή, το όλο πρόβλημα εντέλει επιβαρύνει τους ασφαλισμένους, απλούς πολίτες, που δεν μπορούν πια να εξυπηρετηθούν από τα ιδιωτικά εργαστήρια». 

Με τα δεδομένα αυτά, η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ ρωτά τον Υπουργό Υγείας :

«Σε ποιο ποσό ανέρχονται σήμερα οι οφειλές των ιδιωτικών εργαστηρίων εξαιτίας του claw back;

Ποιες πρωτοβουλίες θα αναλάβει το Υπουργείο προκειμένου να στηρίξει τους εργαστηριακούς ιατρούς που σήμερα βρίσκονται στα πρόθυρα της οικονομικής καταστροφής; Σκοπεύει το Υπουργείο να καταργήσει άδικο μέτρο του claw back;

Υπάρχει σχεδιασμός εκ μέρους του Υπουργείου για τον πραγματικό εξορθολογισμό των δαπανών στην υγεία; Θα προβεί το Υπουργείο Υγείας σε ελέγχους και μελέτες για την κατάλληλη αναμόρφωση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ»;