7 τρόφιμα που δεν πρέπει ποτέ να βάζετε στο air fryer

Μία από τις οικιακές συσκευές για την κουζίνα, την οποία πλέον την συναντάμε στα περισσότερα σπίτια, είναι το air fryer. Οι φριτέζες αέρα παράγουν την υφή του τηγανητού φαγητού χωρίς λάδι και χωρίς να δημιουργούν χάος. Μπορούν επίσης να μαγειρέψουν κατεψυγμένα τρόφιμα και να μαγειρέψουν πιο γρήγορα και να τα κάνουν πιο τραγανά από ό,τι σε φούρνο ή φούρνο μικροκυμάτων. Μόλις ξεκινήσετε το τηγάνισμα στον αέρα, οι δυνατότητες φαίνονται ατελείωτες – ψήσιμο λαχανικών, ζέσταμα των υπολειμμάτων, ακόμη και μαγείρεμα ψαριού. Ενώ η φριτέζα αέρα τραβάει το βάρος της στην κουζίνα, υπάρχουν τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγετε να μαγειρεύετε στη φριτέζα αέρα. Θα σας παρουσιάσω 7 τρόφιμα που δεν πρέπει ποτέ να βάζετε στο air fryer!

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Τα φυλλώδη λαχανικά είναι πολύ ωραία στη γεύση, υγιεινά και με μεγάλη θρεπτική αξία. Αποφύγετε να προσθέσετε σπανάκι, λάχανο και οποιοδήποτε άλλο φυλλώδες πράσινο λαχανικό στη φριτέζα. Καθώς, όμως, το air fryer λειτουργεί με δυνατό, ζεστό αέρα, το πιθανότερο είναι ότι τα φύλλα τους θα διαλυθούν και θα κολλήσουν στα τοιχώματα, με αποτέλεσμα να είναι εξαιρετικά δύσκολο στη συνέχεια να σερβιριστούν.

Ποπ κορν

Το ποπ κορν είναι ένα από τα αγαπημένα μου σνακ όλων των εποχών. Αν και θα βρείτε πολλές συνταγές για να σκάσει καλαμπόκι στη φριτέζα, δεν τις συνιστώ. Το καλάθι δεν έχει κάλυμμα, πράγμα που σημαίνει ότι οι πυρήνες φυσούν τριγύρω και μπορεί να κολλήσουν στο θερμαντικό στοιχείο. Μπορεί να καταλήξετε με καμένο ποπ κορν, πιθανώς ακόμη και να βραχυκυκλώσετε τη φριτέζα ή ακόμα χειρότερα, να προκαλέσετε φωτιά. Η παρασκευή ποπ κορν είναι γρήγορη και εύκολη στην εστία ή στο φούρνο μικροκυμάτων και πολύ πιο ασφαλής.

Σάλτσες και σούπες

Το καλάθι της φριτέζας μπορεί να σας κάνει να πιστεύετε ότι το φαγητό μπορεί να κολυμπήσει σε σάλτσα, βραστό, κοκκινιστό ή φακές, αλλά αυτό δεν συμβαίνει. Τα υγρά προκαλούν ατμό, ο οποίος μπορεί να βλάψει τη μονάδα θέρμανσης. Το υγρό θα πιτσιλίσει καθώς ο αέρας φυσά από πάνω του και θα κάνει τον καθαρισμό δύσκολο. Τα τρόφιμα αυτά χρειάζεται να τα βάλετε σε κατσαρόλες ή σε τηγάνια.

Ζυμαρικά

Τα τρόφιμα που παραδοσιακά μαγειρεύονται σε κατσαρόλα καλό είναι να συνεχίσουν να μαγειρεύονται σε κατσαρόλα. Τα ζυμαρικά είναι ορισμένα από αυτά, αν και κάποια air fryers έχουν ειδικά δοχεία για τον σκοπό αυτό. Για παράδειγμα, αν έχετε ήδη μαγειρεμένο ρύζι, προσθέστε λίγο λάδι και βάλτε το στο air fryer. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να το μετατρέψεις σε καταπληκτικό τηγανητό ρύζι, αλλά μόνο σε συσκευές με τα απαραίτητα αξεσουάρ.

Μεγάλα κομμάτια κρέατος με κόκαλο

Τα air fryer δεν είναι σχεδιασμένα για να μαγειρεύονται σε αυτά μεγάλα κομμάτια κρέατος, ειδικά αν έχουν και κόκαλο. Δεν γίνεται, δηλαδή, να ψήσετε εκεί ένα ολόκληρο κοτόπουλο. Ακόμα κι αν χωράει, δεν θα ψηθεί ομοιόμορφα. Σε κάποια σημεία θα είναι υπερβολικά ψημένο και σε άλλα θα είναι ωμό. Για τέτοια κομμάτια προτίμησε τον φούρνο.

Ρύζι και δημητριακά

Λατρεύω το τραγανό τηγανητό ρύζι και τα τραγανά noodles, αλλά το ξηρό ρύζι και τα δημητριακά δεν έχουν θέση σε μια φριτέζα αέρα, αφού πρέπει να μαγειρεύονται σε υγρό, κάτι που απαγορεύεται ρητά από τους κατασκευαστές φριτέζων αέρα. Επιπλέον, θα φυσούν και θα ψηθούν ανομοιόμορφα.

Τυρί

Το τυρί μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε μια φριτέζα αέρα όταν λιώνει πολύ γρήγορα. Πιθανότατα θα καταλήξετε με μια λακκούβα με τυρί στο κάτω μέρος του καλαθιού αντί για ένα ωραίο συμπλήρωμα στο φαγητό σας.