Αέρας και βροχή «ξάπλωσαν» τα σπαρτά

Μπορεί η πρόσφατη βροχή στον κάμπο της Θεσσαλίας να «ξεδίψασε» προσωρινά τα σιτηρά και να θεωρήθηκε ευεργετική για πολλές καλλιέργειες, ωστόσο αποκαρδιωτική εικόνα παρουσιάζουν, μετά από ελέγχους των αγροτών, αρκετές εκτάσεις σιτηρών (ανά περιοχή) στα Φάρσαλα, με πεσμένα σιτηρά (σε πλάγια θέση) συνέπεια της έντονης βροχής και του αέρα που έπληξε την περιοχή των Φαρσάλων. Ο βαθμός των ζημιών ποικίλει αναλόγως την τοποθεσία του χωραφιού.

Ειδικά για τα πεσμένα σιτηρά στον κάμπο η ζημία θεωρείται μεγάλη καθώς δεν θα μπορέσουν να γεμίσουν το σπόρο τους δύο μήνες πριν τα αλώνια με την συνέπεια την απώλεια παραγωγής. Στις ημιορεινές περιοχές η ζημιά θεωρείται ακόμη μεγαλύτερη καθώς η βροχή «άργησε» να έρθει με αποτέλεσμα πολλά σιτηρά να κιτρινίσουν πρόωρα. Μάλιστα οι συγκεκριμένες ζημιές δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ.

Η καταστροφή των σιτηρών αποτελεί ένα σημαντικό πλήγμα για την περιοχή, με τα σιτηρά να αποτελούν ένα από τα βασικά προϊόντα παραγωγής. Φέτος, μετά τις πλημμύρες του Σεπτέμβρη σπάρθηκαν περισσότερα στρέμματα στον κάμπο και το πλήγμα μεγαλώνει ακόμη περισσότερο για την αγροτική οικονομία. Η απώλεια της παραγωγής θα έχει άμεσες επιπτώσεις στο εισόδημα των αγροτών, αλλά και στην εφοδιαστική αλυσίδα, καθώς το σιτηρά χρησιμοποιούνται για την παραγωγή τροφίμων και ζωοτροφών. Ανάλογη εικόνα παρουσιάζουν και τα κριθάρια.

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία - Γ.Γ.