Αδαμόπουλος: Γιατί δεν θα συμμετάσχω στην εκλογή για την ανάδειξη νέου επικεφαλής στη «Συμπαράταξη Λαρισαίων»

Η αποχώρηση του πρώην Δήμαρχου Απόστολου Καλογιάννη δημιουργεί σε όλους εμάς τους νεότερους μια τεράστια ευθύνη απέναντι στους συμπολίτες μας, αλλά και για την ίδια την πόλη. Ως συνεργάτης του από το 2014 στη Δημοτική Αρχή, θέλω να τον ευχαριστήσω για τα όσα προσέφερε, αφήνοντας κι αυτός το δικό του αποτύπωμα στην προσπάθεια ανάπτυξης της πόλης και του Δήμου.

Την ίδια ώρα όμως, η εξέλιξη αυτή δρομολογεί σημαίνουσες διαδικασίες στη «Συμπαράταξη Λαρισαίων» και μας γεμίζει με ευθύνη για το μέλλον. Σ’ αυτό το κρίσιμο σταυροδρόμι, πιστεύω ακράδαντα πως το σημαντικότερο στοιχείο για την «αναγέννηση» της Συμπαράταξης ώστε να κερδίσει και πάλι την εμπιστοσύνη της κοινωνικής πλειοψηφίας, είναι η δημοκρατική διαδικασία που διασφαλίζει τη συμμετοχή.

Στο πλαίσιο αυτό, πιστεύω πως για την ανάδειξη του νέου συντονιστή θα έπρεπε να έχει ακολουθηθεί μία διαδικασία η οποία να διασφαλίζει τη μέγιστη δυνατή λαϊκή νομιμοποίηση. Κι αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνον με την κινητοποίηση της «βάσης» της παράταξής μας, εκείνων δηλαδή των ανθρώπων με τους οποίους δώσαμε μαζί τη μάχη στις τελευταίες Δημοτικές Εκλογές.

Το να δώσεις τη δύναμη της επιλογής για το μέλλον, στους ίδιους τους πολίτες που πίστεψαν και αγωνίστηκαν μαζί σου για τα ίδια ιδανικά και τις ίδιες αξίες, θα ήταν κατά την άποψή μου μία γενναία πολιτική πράξη, η οποία θα επούλωνε τάχιστα τις πληγές που άνοιξε το αποτέλεσμα του περασμένου Οκτωβρίου και θα έφερνε ξανά ούριο άνεμο αισιοδοξίας στις προοδευτικές δυνάμεις της πόλης.

Η πρότασή μου αυτή παραβιάζει ανοιχτές θύρες. Γιατί οι πολιτικές συνθήκες του παρόντος έχουν αλλάξει. Γιατί πλέον όλοι οι πολιτικοί φορείς επιδιώκουν τις ανοιχτές διαδικασίες και τη συμμετοχικότητα σε κάθε επιλογή τους. Γιατί στο τέλος της ημέρας, δεν υπάρχει τίποτε δημοκρατικότερο από το να αποφασίζουν οι ίδιοι οι πολίτες για το μέλλον τους.

Σεβόμενοι το θεσμικό πλαίσιο της εκλογής εντός της Δημοτικής Ομάδας, θα μπορούσαμε να μετατρέψουμε σε γιορτή της δημοκρατίας την επιλογή του νέου επικεφαλής μέσα από μία ομόθυμη απόφαση.

Ως εκ τούτου συναισθανόμενος την βαρύτητα της περίστασης και των ευθυνών που προκύπτουν, πρότεινα στους συναδέλφους μου στη δημοτική ομάδα να οδηγηθούμε σε μία διαδικασία μέσω της οποίας να ψηφίσουν όλα τα μέλη του ψηφοδελτίου ως είχαμε και στη συνέχεια οι 14 δημοτικοί σύμβουλοι να αποδεχτούμε δεσμευτικά το οποίο αποτέλεσμα, ήθελε προκύψει. Η αξία του οποιουδήποτε επικεφαλής που θα προέκυπτε μέσα από αυτή τη λαϊκή ετυμηγορία, θα ήταν πολύ μεγάλη και θα τον καθιστούσε υπολογίσιμο αντίπαλο απέναντι στη σημερινή Δημοτική αρχή.

Παρά τα όσα συντριπτικά πλεονεκτήματα θα μπορούσε να προσδώσει στη «Συμπαράταξη» η προαναφερθείσα διαδικασία, εν τέλει αποφασίστηκε η διεξαγωγή εκλογών μεταξύ των μελών της δημοτικής ομάδας για την ανάδειξη του Συντονιστή.

Εκ των πραγμάτων δε μπορώ παρά να μην είμαι αντίθετος πολιτικά σ’ αυτή τη διαδικασία, για όλα όσα εξήγησα. Γιατί η «Συμπαράταξη» είμαστε όλοι όσοι  συμμετείχαμε στο ψηφοδέλτιο, ισότιμοι και ισάξιοι και όχι μόνον όσοι καταφέραμε να εκλεγούμε.

Ως νέος άνθρωπος πιστεύω ακράδαντα πως μόνο με συμμετοχικότητα και  δημοκρατικές διαδικασίες μπορούμε να κάνουμε βήματα μπροστά κι αυτό αποτελεί αδιαπραγμάτευτη αξία και αρχή με την οποία πορεύομαι στη ζωή μου.

Η αμεσότητα και η καθαρότητα της άποψής μου με οδηγούν στην απόφαση

να μην είμαι υποψήφιος για τη θέση του επικεφαλής καθώς πρέπει να προδώσω αρχές κι αξίες της ζωής μου. Κατόπιν τούτων, δεν θα συμμετάσχω στην εκλογή ανάδειξης του επικεφαλής, επαναλαμβάνοντας ότι η εκλογή του συντονιστή έπρεπε να αφορά το σύνολο της παράταξης. Είμαι θιασώτης μίας διαφορετικής θεώρησης των πραγμάτων.

Οφείλω επίσης να καταστήσω απολύτως σαφές πως η απόφασή μου επ’ ουδενί δεν έχει ως κίνητρο το ενδεχόμενο αποτέλεσμα της συγκεκριμένης ψηφοφορίας. Όλοι μας εξάλλου κρινόμαστε από την κοινωνία, από το σύνολο των Λαρισαίων, που στις δυο τελευταίες αναμετρήσεις των δημοτικών εκλογών με ανέδειξαν στη πρώτη

θέση και τους ευχαριστώ από καρδιάς για μία ακόμη φορά.

Παραμένω Δημοτικός Σύμβουλος και μέλος της Δημοτικής Επιτροπής του

Δήμου Λαρισαίων με τη «Συμπαράταξη Λαρισαίων». Συνεχίζω με τις ίδιες αξίες, συνεισφέροντας με κριτική αλλά και με προτάσεις προς τη νέα Δημοτική Αρχή. Θα τιμήσω μέχρι κεραίας την ψήφο των συμπολιτών μας, που με εμπιστευτήκαν.

Εύχομαι τέλος καλή δύναμη στο νέο συντονιστή που θα προκύψει. Είμαι

σίγουρος πως θα λειτουργήσει με γνώμονα το συμφέρον του Δήμου μας και

θα αφουγκραστεί τις ανησυχίες και τα προβλήματα των συμπολιτών μας.

Με βαθύτατη εκτίμηση και σεβασμό,

Αδαμόπουλος Θάνος