Μητσοτάκης: Κατώτατος μισθός στα 830 ευρώ από την 1η Απριλίου

Στα 830 ευρώ το μήνα θα είναι από την 1η Απριλίου ο νέος κατώτατος μισθός όπως, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου που βρίσκεται αυτή την ώρα σε εξέλιξη, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Με την ανακοίνωση του Πρωθυπουργού, το επικρατέστερο σενάριο που επεξεργαζόταν η Κυβέρνηση αφορούσε αύξηση της τάξης του 6,5% για αύξηση του ορίου του απο τα 780 στα 830 ευρώ μεικτά.

Σημεώνεται ότι στόχος είναι να φθάσει ο κατώτατος μισθός το 2027 στα 950 ευρώ.

Μεγαλύτερες αυξήσεις θα δουν όσοι έχουν συμπληρώσει μία ή περισσότερες τριετίες (100.000 εργαζόμενοι):

  • Κατώτατος + 1 τριετία: 924€/μήνα
  • Κατώτατος + 2 τριετίες: 1.008€/μήνα
  • Κατώτατος + 3 τριετίες: 1.092€/μήνα

Η αύξηση του κατώτατου μισθού, που θα ισχύει από την 1η Απριλίου, συμπαρασύρει προς τα πάνω και 19 επιδόματα, μεταξύ των οποίων το επίδομα ανεργίας και το επίδομα μητρότητας.

H Ελλάδα πάντως είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που ο μέσος μισθός της είναι χαμηλότερος από αυτόν του 2009. Ο στόχος για μέσο μισθό στα 1.500 ευρώ στο τέλος της 4ετίας θα έρθει αργοπορημένα, κατά τουλάχιστον 15 χρόνια.

«Η χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή αλλά κυρίως η τριήμερη συζήτηση που προηγήθηκε νομίζω ότι για εκείνους που την παρακολούθησαν έδωσε πολλές απαντήσεις», είπε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινώντας την εισαγωγική τοποθέτησή του.