Το λάθος με τα αυγά που μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση

Τα αυγά είναι μια πολύ θρεπτική τροφή, η οποία μαγειρεύεται εύκολα και γρήγορα. Ωστόσο, πρέπει να διατηρούνται καλά ώστε να μην αποτελούν κίνδυνο για την υγεία. Ποιο είναι όμως εκείνο το μοιραίο λάθος που γίνεται συχνά με τα αυγά;

Στη Γαλλία, σχεδόν σε όλους αρέσουν τα αυγά. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της CSA, το 98% των Γάλλων τρώνε αυγά τακτικά και το 94% των γονέων τα δίνουν στα παιδιά τους. Αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι τα αυγά είναι ένα από τα αγαπημένα φαγητά των Γάλλων. Γιατί τα αυγά είναι τόσο δημοφιλή;

Όσον αφορά το μαγείρεμα, τα αυγά μπορούν να παρασκευαστούν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, ανάλογα με την έμπνευσή σας. Ως ορεκτικό, ως κυρίως πιάτο ή επιδόρπιο. Η προετοιμασία του εξαρτάται από τη δημιουργικότητα και τη φαντασία σας. Επιπλέον, το αυγό είναι μια πλήρης τροφή που περιέχει πρωτεΐνες και αμινοξέα. Μα, πάνω απ’ όλα, μας αρέσουν τα αυγά γιατί είναι φυσικά!

Αν όμως δεν τηρηθούν οι κανόνες για τη συντήρηση των αυγών, αυτή η τροφή μπορεί να είναι επικίνδυνη για την υγεία. Το πιο συνηθισμένο λάθος που κάνουν όλοι είναι να αποθηκεύουν τα αυγά σε διαφορετικές θερμοκρασίες. Αυτό ευνοεί τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων, ιδιαίτερα της σαλμονέλας. Διατρέχετε τον κίνδυνο να προσβληθείτε από ααλμονέλλωση, μια ασθένεια που συνοδεύεται από πυρετό, διάρροια και κοιλιακό άλγος.

Διατηρείτε τα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου κατά τη μεταφορά και την εμπορία

Ίσως δεν ξέρετε πώς να συντηρήσετε τα αυγά; Σε θερμοκρασία δωματίου ή στο ψυγείο; Στην πραγματικότητα, οι συστάσεις δεν είναι πολύ ακριβείς. Στα πολυκαταστήματα, μπορεί να παρατηρήσετε ότι τα αυγά δεν διατηρούνται στο ψυγείο, αλλά στα ράφια σε θερμοκρασία δωματίου.

Αυτό λέει η Επιτροπή των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για την εμπορία των αυγών: «Τα αυγά στο ψυγείο που αφήνονται σε θερμοκρασία δωματίου μπορεί να καλυφθούν με συμπύκνωση, η οποία ενθαρρύνει τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων στο κέλυφος και είναι πιθανό να διεισδύσει στο αυγό. Ως εκ τούτου, τα αυγά θα πρέπει κατά προτίμηση να αποθηκεύονται και να μεταφέρονται σε σταθερή θερμοκρασία και, κατά γενικό κανόνα, δεν πρέπει να ψύχονται πριν πουληθούν στον τελικό καταναλωτή.»

Αποθηκεύστε τα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου ή σε δροσερό μέρος στο σπίτι σας

Όταν τα αυγά φτάνουν στο σπίτι μετά την αγορά τους, αλλάζουν οι κανόνες αποθήκευσης. Τα περισσότερα χαρτοκιβώτια αυγών γράφουν «Διατηρείται στο ψυγείο μετά την αγορά». Αλλά δεν χρειάζεται να το κάνετε εάν καθοδηγείστε από τις συστάσεις του ANSES (Γαλλική Εθνική Υπηρεσία για την Ασφάλεια της Υγείας στα Τρόφιμα, το Περιβάλλον και την Εργασία). Ο τελευταίος αναφέρει ότι «αν τα αυγά ήταν αποθηκευμένα σε θερμοκρασία δωματίου στο κατάστημα, δεν χρειάζεται να διατηρηθούν στο ψυγείο». Εάν, από την άλλη πλευρά, επιλέξετε να τα φυλάξετε στο ψυγείο, πρέπει «να τα καταναλώσετε το συντομότερο δυνατό αφού τα βγάλετε από το ψυγείο».

Πηγή: derecipes.com