Θ. Καραΐσκος: Καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις, αναμένουμε λύσεις 

Λ. Αυγενάκης: Πρότυπο Αγροτικού Συνεταιρισμού ο Ενιπέας 

Την έμπρακτη στήριξη της κυβέρνησης και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στην επαρχία Φαρσάλων, η οποία δοκιμάστηκε από τα πλημμυρικά φαινόμενα του Σεπτεμβρίου, και των παραγωγών μελών του, ώστε να συνεχίσουν να παράγουν ποιοτικά προϊόντα, ενισχύοντας την τοπική και εθνική οικονομία, ζήτησε από τον υπουργό Λευτέρη Αυγενάκη, η διοίκηση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ενιπέας Φαρσάλων.

Στη συνάντηση που έγινε σε πολύ καλό κλίμα, ο πρόεδρος του ΑΣ Θανάσης Καραίσκος και ο αντιπρόεδρος Νίκος Γούσιος κατέθεσαν συγκεκριμένες προτάσεις για να συνεχιστεί το επενδυτικό πρόγραμμα του Συνεταιρισμού και να ενισχυθεί η ρευστότητα των μελών, ώστε να καταστεί δυνατή η αγορά αγροεφοδίων και προϊόντων για τις ανάγκες της καλλιέργειάς τους.

Ο ταμίας Κώστας Ζάντζας ανέπτυξε την καινούργια τεχνολογία του αρδευτικού συστήματος.

Ο νομικός σύμβουλος Γιώργος Αποστολόπουλος ανέπτυξε το παραγωγικό μοντέλο του ΑΣ και ανέλυσε τις προοπτικές για την περαιτέρω ανάπτυξη του Συνεταιρισμού και την αναγκαιότητα της εκπαίδευσης των αγροτών.

Από την τελευταία καταστροφική θεομηνία με την ονομασία DANIEL, επλήγησαν παραγωγοί μας και περίπου 3500 στρέμματά τους, αλλά οι παραγωγοί μας δεν είναι έτοιμοι να καλύψουν το μεγαλύτερο μέρος της απώλειας του εισοδήματος τους και για να είναι βιώσιμοι και κατ’ επέκταση να υπάρχει βιωσιμότητα του συνεταιρισμού μας, θα πρέπει το Υπουργείο να υποστηρίξει, ως εξής:

Θα πρέπει να δοθεί ένα χρηματοδοτικό σχήμα με τη μορφή της «επιστρεπτέας προκαταβολής» με συνολική διάρκεια 5 ετών,

Θα πρέπει να δοθεί στα μέλη του συνεταιρισμού ή γενικά στους αγρότες που αποδεδειγμένα επλήγησαν, μια επιταγή (voucher) για την αγορά αγροεφοδίων και προϊόντων για τις ανάγκες της καλλιέργειας τους, η οποία θα εξαργυρώνεται μόνο στους συνεταιρισμούς που διαθέτουν γεωπονικό κατάστημα.

Λ. Αυγενάκης

Μετά τη συνάντηση ο ΥΠΑΑΤ Λ. Αυγενάκης δήλωσε: Ο ΕΝΙΠΕΑΣ αποτελεί πρότυπο αγροτικού συνεταιρισμού και οφείλω να συγχαρώ το προεδρείο του για τον τρόπο λειτουργίας του, καθώς αποτελεί μοντέλο προς μίμηση για τις καινοτόμες δράσεις του.  Ανέλυσα στους εκπροσώπους των αγροτών τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την στήριξη του πρωτογενούς τομέα στη Θεσσαλία, και τους διαβεβαίωσα ότι τα αιτήματα τους θα εξετασθούν μέσα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που προσφέρει το κοινοτικό πλαίσιο, ενώ άλλα θα διαβιβασθούν στα αρμόδια υπουργεία, με στόχο την εξεύρεση της προσφορότερης για τους αγρότες λύσεις.

Θ. Καραίσκος

Ο πρόεδρος του ΔΣ Αθανάσιος Καραίσκος αμέσως μετά τη συνάντηση δήλωσε: «Ευχαριστούμε τον Υπουργό κ.Αυγενάκη για τα καλά του λόγια για τον Συνεταιρισμό και τον εποικοδομητικό διάλογο που είχαμε και θα συνεχίσουμε να έχουμε. Με δεδομένο το έμπρακτο ενδιαφέρον του Υπουργού για την επαρχία και τη Θεσσαλία, θεωρούμε δεδομένες τις απαραίτητες ενέργειες και πρωτοβουλίες του Λ. Αυγενάκη, ο οποίος γνωρίζει τη δυναμική του Συνεταιρισμού για την άμεση στήριξη των παραγωγών μελών μας και της περιοχής συνολικά.  Και οι δύο πλευρές επενδύουμε στον διάλογο και την καλή συνεργασία, γι΄αυτό και συμφωνήσαμε σε τακτικές συναντήσεις, ώστε βήμα βήμα και από κοινού να γίνουν όλα όσα χρειάζεται ο Συνεταιρισμός και η επαρχία, στο πλαίσιο ανασυγκρότησης του θεσσαλικού κάμπου».

Στη συνάντηση εκ μέρους του Συνεταιρισμού μετείχαν ο πρόεδρος Θανάσης Καραίσκος, ο αντιπρόεδρος Νίκος Γούσιος, ο ταμίας Κώστας Ζάντζας, και ο Νομικός Σύμβουλος Γιώργος Αποστολόπουλος.