Κάλεσμα συσπείρωσης των εργαζομένων της Περιφέρειας για τη διαχείριση των υδάτων

Ο Σύλλογος Εργαζομένων Περιφέρειας Θεσσαλίας (ΣΕΠΕΘ) από 15-01-2024 ενεργοποιήθηκε-ευαισθητοποιήθηκε από την πρόθεση της κυβέρνησης σχετικά με την επικείμενη δημιουργία ενιαίου Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας (Ο.Δ.Υ.Θ. Α.Ε.) με την μορφή Ανώνυμης Εταιρείας (ΑΕ), ανέλαβε την πρωτοβουλία να ενημερώσει τους πολίτες της Περιφέρειας Θεσσαλίας (ΠΘ) με Δελτία Τύπου και συναντήσεις-συζητήσεις όλων των φορέων της ΠΘ.

Η προσέλευση στις συναντήσεις ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντική και οι τοποθετήσεις τους ήταν ουσιαστικές και όλες προς την ίδια κατεύθυνση. Όπως τονίζει ο Σύλλογος:

«Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό-δικαίωμα και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει εμπόρευμα ούτε να διαχειρίζεται από Ανώνυμη Εταιρία.

Αναφέρθηκε ότι γίνεται προσπάθεια για αλλαγή χρήσης του νερού και η ΑΕ θα έχει δικαίωμα στον έλεγχο των έργων. Στην Ευρώπη χρεοκόπησε η ιδιωτικοποίηση του νερού και οι φορείς διαχείρισής του ξαναγύρισαν στο Δημόσιο. Δεν θα δεχθούμε ένα αποτυχημένο μοντέλο να εφαρμοστεί στην χώρα μας για να επωφεληθούν οι λίγοι από την κατασκευή των έργων διαχείρισης του νερού.

Καταγγέλθηκε η κυβερνητική πρόθεση για την παράδοση της διαχείρισης των υδάτων της Θεσσαλίας σε Ανώνυμη Εταιρεία και η πολιτική ιδιωτικοποίησης του νερού που έχει ήδη ξεκινήσει με την Οδηγία 2000/60 της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αντιμετωπίζει το νερό ως εμπόρευμα, αδιαφορώντας για τις συνέπειες, τόσο για τις λαϊκές οικογένειες όσο και τους αγρότες.
Η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση των Δασαρχείων μείωσε την επιχειρησιακή τους δυνατότητα και από την στιγμή που δεν πρόσφεραν το σύνολο των υπηρεσιών της άρχισαν να εμφανίζονται οι ακραίες πυρκαγιές και τα πλημμυρικά φαινόμενα. Τίποτα δεν είναι τυχαίο, δημιουργείται το χάος και στην συνέχεια έρχονται οι σωτήριες λύσεις που ποτέ δεν είναι για το όφελος των πολιτών.
Η σωστή διαχείριση των υδάτινων πόρων είναι ορθότερη από έναν δημόσιο φορέα, την Περιφέρεια Θεσσαλίας η οποία μεριμνά για το όφελος των πολιτών της παρά από μια Ανώνυμη Εταιρεία η οποία μεριμνά για την αύξηση των κερδών της. Το νερό για τον κάμπο της Θεσσαλίας είναι η πηγή της ανάπτυξής και της ευημερίας του. Η διαχείρισή του από μια Ανώνυμη Εταιρεία θα εγκλωβίσει όλους τους αγρότες σε αυξημένες τιμολογιακές πολιτικές. Πρόκειται για τη γνωστή πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και απαξίωσης των Δημοσίων Υπηρεσιών, η οποία αποδυναμώνει το φορέα της Περιφέρειας και θέτει τους πολίτες ομήρους των ιδιωτικών εταιρειών που μόνο σκοπό έχουν την αύξηση των κερδών τους.
Το πρόβλημα της διαχείρισης των υδάτων δεν αφορά μόνο όσους επιχειρούν σήμερα στην ΠΘ αλλά και τις επόμενες γενιές οι οποίες θα κληθούν να δραστηριοποιηθούν στον χώρο αυτό.
Εχουμε υποχρέωση στα παιδιά μας να αντιδράσουμε και να μην υποθηκεύσουμε του μέλλον τους και την ζωή τους.
Είναι φανερό ότι η μεθόδευση ιδιωτικοποίησης του νερού της Θεσσαλίας μέσω της παράδοσης της διαχείρισής του σε Ανώνυμη Εταιρία, αποτελεί προπομπό για την υπόλοιπη χώρα.
Το νερό είναι κοινωνικό δικαίωμα, δεν μπορεί να αποτελεί εμπόρευμα.
Όχι στην ιδιωτικοποίηση του νερού
Όχι στη δημιουργία ΑΕ διαχείρισης υδάτων στη Θεσσαλία»