Έρχονται αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας

Αλλαγές στο ύψος των τελών κυκλοφορίας από το 2025 και νέο σύστημα κλιμακωτών προστίμων για όσους αμελούν την έγκαιρη εξόφλησή τους, έναντι του ισχύοντος διπλασιασμού τους από την επόμενη μέρα της λήξης της προθεσμίας προωθεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Αποφάσεις δεν υπάρχουν ακόμα και αυτές θα προκύψουν μετά τις εισηγήσεις και τα εναλλακτικά σενάρια Τεχνικής Ομάδας Εργασίας η οποία συστάθηκε στο ΥΠΕΘΟ.

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, έργο της Ομάδας Εργασίας είναι η αναμόρφωση και επικαιροποίηση του πλαισίου των τελών κυκλοφορίας των επιβατηγών ΙΧ, η διατύπωση απόψεων σχετικά με κανονιστικές και νομοθετικές ρυθμίσεις, η επεξεργασία και μελέτη των νέων τεχνολογικών οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντολογικών εξελίξεων καθώς και των όρων, προϋποθέσεων και κριτηρίων διαμόρφωσης του κόστους των τελών.

Το πρώτο σχέδιο αναμένεται να παρουσιασθεί τον Σεπτέμβριο, ενώ μέχρι τότε η τεχνική ομάδα εργασίας θα μελετήσει και τα συστήματα τελών κυκλοφορίας που εφαρμόζονται σε άλλες χώρες.

Σήμερα τα τέλη κυκλοφορίας έχουν αρκετές ταχύτητες ανάλογα με τις εκπομπές ρύπων ή τον κυβισμό του οχήματος (για παλαιά αυτοκίνητα) ενώ προβλέπεται πλήρης απαλλαγή για ηλεκτρικά οχήματα και υβριδικά που εκπέμπουν χαμηλούς ρύπους.

ergasiakanea.eu