Ο Δήμος Φαρσάλων τίμησε την Εύη Δραμαλιώτη στην Ημέρα της Γυναίκας

“Η Ημέρα της Γυναίκας μας υπενθυμίζει τη σημασία του να δίνουμε φωνή στις γυναίκες και να εργαζόμαστε ακούραστα για ένα κόσμο όπου κάθε γυναίκα θα έχει την ευκαιρία να προοδεύσει, να πραγματοποιήσει τα όνειρά της και να συμμετέχει ενεργά στη δημόσια ζωή” ανέφερε χθες από τα Φάρσαλα η Γενική Γραμματέα Συντονισμού της Προεδρίας της Κυβέρνησης κ. Εύη Δραμαλιώτη στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Φαρσάλων.

Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Δήμος Φαρσάλων θέλοντας να τιμήσει ταλαντούχες γυναίκες που έχουν τη δύναμη να διαμορφώνουν νέους ορίζοντες και η οποία διακρίθηκε στον στίβο της Δημόσιας Διοίκησης και της πολιτικής, αναλαμβάνοντας θέσεις ευθύνης και συμμετέχοντας ενεργά στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Φαρσάλων κ. Μάκης Εσκίογλου μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής: “Η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη στη Γυναίκα. Έχει χαρακτηριστικά γιορτής όπως συνηθίζουμε να την αποκαλούμε, όμως είναι μία ημέρα που έχουμε βάλει στο παγκόσμιο καλεντάρι για να θυμόμαστε όλους τους αγώνες, τις θυσίες, τις κατακτήσεις και τα επιτεύγματα των γυναικών στο πέρασμα της ιστορίας. Γιατί όπως έχω πολλές φορές πει, το παρελθόν μας αποτελεί πυξίδα για το μέλλον μας. Οι γυναίκες έδωσαν μάχες για τα αυτονόητα δικαιώματά τους και σήμερα πρωταγωνιστούν σε όλους τους τομείς. Έχουν κατακτήσει κάθε ανδροκρατούμενη θέση, έχουν καταρρίψει κάθε στερεότυπο. Έχουν όμως πάνω απ’ όλα τον αμέριστο σεβασμό και θαυμασμό μας, γιατί όλα αυτά τα επιτυγχάνουν λειτουργώντας ταυτόχρονα και παράλληλα σε πολυσύνθετους ρόλους. Ως Μητέρες, ως σύντροφοι, ως εργαζόμενες”.

Στον χαιρετισμό της, η Αντιδήμαρχος Φαρσάλων κα. Σοφία Χατζηπλή μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής: “Η 8η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως η παγκόσμια ημέρα της γυναίκας, με σκοπό να αναδείξει τα προβληματα και να προασπίσει τα δικαιώματα της γυναίκας. Συμπυκνωμένες εικόνες και μνήμες κατακτήσεων μιας μεγάλης ιστορικής διαδρομής. Η γυναίκα σήμερα καλείται να ανταπεξέλθει σε πολλούς και διαφορετικούς ρόλους. Δίνει τον καθημερινό της αγώνα για να είναι μία επιτυχημένη μητέρα, σύζυγος και και επαγγελματίας, σε μια κοινωνία που ενώ έχουν σημειωθεί πολλά και σημαντικά βήματα προς την επίτευξη της ισότητας των δύο φύλων, δυστυχώς μένουν πολλά ακόμη να γίνουν. Παρ’ όλες τις δυσκολίες, μερικές γυναίκες καταφέρνουν, όχι μόνο να υπερπηδήσουν τα εμπόδια αλλά και να υψώσουν τις φωνές τους για να μας υπενθυμίσουν τις αδικίες που αντιμετωπίζουμε και πως να τις ξεπεράσουμε”.

Στην ομιλία της η κ. Εύη Δραμαλιώτη μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής: “Η Ημέρα της Γυναίκας είναι ημέρα μνήμης των αγώνων και των κατακτήσεων του κινήματος των γυναικών. Η ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου στις δημόσιες πολιτικές καταγράφει σημαντικές επιτυχίες στην Ελλάδα, δημιουργώντας περισσότερες ευκαιρίες και καλύτερες συνθήκες για τις γυναίκες.

Στον τομέα της εκπαίδευσης, τα τελευταία δέκα χρόνια χαρακτηρίζονται από τη μείωση της πρόωρης σχολικής εγκατάλειψης των κοριτσιών και από αύξηση του ποσοστού των νέων γυναικών που τελειώνουν το πανεπιστήμιο. Αυτή η πρόοδος συμβάλλει σε περισσότερες και καλύτερες ευκαιρίες απασχόλησης για τις γυναίκες.

Επιπλέον, στον τομέα της Υγείας, η κυβέρνηση εφαρμόζει πολλά νέα προγράμματα, όπως ο προληπτικός έλεγχος για τον καρκίνο του μαστού και του τραχήλου της μήτρας, βελτιώνοντας σημαντικά την πρόσβαση και την ποιότητα της φροντίδας υγείας για τις γυναίκες.

Σημαντικές είναι και οι πολιτικές που αφορούν στην ενίσχυση της απασχόλησης των γυναικών σε συνδυασμό με τη στήριξη της οικογένειας, όπως είναι η αύξηση στα vouchers των βρεφονηπιακών σταθμών, η αύξηση του επιδόματος γέννησης και οι «Νταντάδες της Γειτονιάς», καθώς και η επέκταση του επιδόματος μητρότητας.

Στόχευση της ελληνικής Πολιτείας αποτελεί η ισόρροπη εκπροσώπηση των φύλων στην πολιτική, στα διοικητικά συμβούλια των οργανισμών, καθώς και σε θέσεις υψηλής ευθύνης στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Ενώ έχουν σημειωθεί σημαντικές πρόοδοι, η πορεία προς την πλήρη ισότητα των φύλων απαιτεί συνεχή προσπάθεια και αφοσίωση. Η ενθάρρυνση περισσότερων γυναικών να αναλάβουν θέσεις εκπροσώπησης και λήψης αποφάσεων αποτελεί κρίσιμο βήμα για την προώθηση της ισότητας και της δικαιοσύνης στην κοινωνία μας”.

Την εκδήλωση συντόνισε ο Απόστολος Ράιδος. Ακολούθησε μουσική με κλασικά διαχρονικά κομμάτια από την καλλιτεχνική διευθύντρια της Μουσική Σχολής Φαρσάλων κ. Ευαγγελίας Ζάμπαλου.

Στην εκδήλωση το «παρών» έδωσαν ο Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας Κων/νος Τζανακούλης, η πολιτευτής της Ν.Δ. Ρένα Καραλαριώτη, ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής Νίκος Κατσαρός, ο διοικητής του Γ.Ν. Λάρισας Γρηγόρης Βλαχάκης, αντιδήμαρχοι, τοπ. Σύμβουλοι, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων κ.α., ενώ επιστολές απέστειλαν οι βουλευτές κ.κ. Χρ. Κέλλας, Χρ. Καπετάνος, Μάξ. Χαρακόπουλος και Βασίλης Κόκκαλης.